Eläkeputki poistuu siirtymäajan jälkeen 1965 syntyneiltä

Hallitus on löytänyt ratkaisun, jossa eläkeputki poistuu asteittain kokonaan. Ehtoja kiristetään vuosi per ikäluokka niin, että 1965 syntyneillä ei ole enää mahdollisuuksia päästä eläkeputkeen. Kello 18 alkaneen tiedotustilaisuuden seuranta löytyy artikkelin lopusta.

17.12.2020 16:25 | Päivitetty 17.12.2020 20:09

Eläkeputki poistuu asteittain kokonaan. Ehtoja kiristetään vuosi per ikäluokka niin, että 1965 syntyneillä ei ole enää mahdollisuuksia päästä eläkeputkeen. Siirtymäaika alkaa asteittain vuodesta 2023 alkaen.

Hallitus esitteli ratkaisuaan torstai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Hallitukselle oli tärkeää löytää ratkaisu, joka on tasapainoinen. Haluamme parantaa yli 55-vuotiaiden työmarkkina-asemaa, muutosturvaa ja työssä jaksamista. Hallitus on kyennyt löytämään neuvottelutuloksen, joka täyttää nämä asetetut tavoitteet, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ilta-Sanomat kertoi hallituksen ratkaisusta jo ennen tiedotustilaisuuden alkua.

IS:n tietojen mukaan eläkeputken poistoa tasapainotetaan yli 55-vuotiaiden muutosturvaan tehtävillä parannuksilla. Lisäksi ikääntyneiden työntekijöiden työmarkkina-asemaa parannetaan kuukauden palkkaa vastaavalla irtisanomiskorvauksella ja oikeudella kahden kuukauden muutosturvakoulutukseen. Työtä voi hakea irtisanomisajalla myös alle 30 hengen yrityksissä.

Paketin työllisyysvaikutuksiksi on IS:n tietojen mukaan arvioitu 10 300 lisätyöllistä. Vaikutus julkiseen talouteen on arviossa 165 miljoonaa euroa.

Työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet ratkaisua eläkeputken poistosta neuvotellessaan yli 55-vuotiaiden työllistämiskeinoista. Asia palasi hallituksen pöydälle. Työllisyyden piti hallituksen antaman toimeksiannon mukaan kohentua 10 000–12 000 ihmisellä.

Ratkaisu on nyt tulossa jo hyvissä ajoin ennen joulua. IS:n tietojen mukaan ratkaisulle on eduskuntaryhmien hyväksyntä.

Tällä hetkellä vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt on oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana. Vuonna 1957–1960 syntyneillä oikeus alkaa 61-vuotiaana. Lisäpäivärahaa voi saada 65-vuotiaaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?