Ex-oikeuskansleri Jaakko Jonkka poistaisi ministeri­syytteiden käsittelyn eduskunnalta – pitää myös korotettua syyte­kynnystä muinais­jäännöksenä

Jonkan mukaan pitäisi miettiä onko ministerien korkeampi syytekynnys enää tätä päivää.

Jaakko Jonkan mukaan hänen ajatuksensa eivät liity tuoreeseen Haavisto-tapaukseen vaan hän on kehitellyt niitä pitkään.

16.12.2020 20:50

Entisen oikeuskanslerin Jaakko Jonkan mielestä ministerivastuu pitäisi harkita uudestaan. Nykyinen käytäntö, jossa ministerien virkasyytteitä käsitellään eduskunnassa on hänestä ongelmallinen.

– Eduskunta eli lainsäädäntöelin on tekemässä syyteharkintaa yksittäisestä rikoksesta, Jonkka sanoo.

Asia on viime päivinä noussut esiin ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksen yhteydessä. Perustuslakivaliokunta katsoi, että edellytyksiä syytteen nostamiseen ei ollut. Se tulkitsi Haaviston toimineen lain vastaisesti, mutta ei niin että ministerin syytekynnys olisi ylittynyt.

Eduskunta äänesti valiokunnan esityksen mukaisesti. Haaviston poliittisesta luottamuksesta on lisäksi äänestetty kahteen kertaan niin kutsuttuun Al-hol asiaan liittyen. Se on eri asia kuin rikosoikeudellinen vastuu.

Jonkka sanoo, että voitaisiin myös miettiä ministerien korotetun syyttämiskynnyksen järkevyyttä.

– Onko se enää tätä päivää?

Perustava ongelma

Jonkka pitää nykykäytäntöä ongelmallisena vallan kolmijako-opin kannalta. Lainsäädäntövallan, tuomiovallan ja täytäntöönpanovallan pitäisi olla erillään. Tämä on yksi demokratian peruspilareista.

Eduskunta on nimenomaan lainsäädäntövallan käyttäjä. Ministerijutuissa se kuitenkin ottaa myös tuomiovaltaa.

Jonkan mukaan nykyinen käytäntö juontaa hallitusmuodon vahvistamisesta sata vuotta sitten.

– Perustuslain esitöissä asiaa perustellaan sillä, että halutaan turvata poliittisen järjestelmän ja valtioneuvoston toimintakyky.

Valtakunnansyyttäjä luontevin

Jonkan mukaan luontevin henkilö ministerien syyteharkintojen suorittaja olisi valtakunnansyyttäjä. Myös oikeuskansleria ja eduskunnan oikeusasiamiestä voitaisiin tehtävään harkita.

– Mutta luontevin henkilö olisi valtakunnansyyttäjä tai kuitenkin syyttäjälaitoksen edustaja. Sellainen jolla on ammattitaitoa ja johonka mitkään poliittisesti motivoituneet vaikutusyritykset eivät vaikuttaisi.

Syyteharkinta tapahtuisi ”normaalissa järjestyksessä” kuten muissakin rikosasioissa.

Jonkan pohdiskelu liittyy vain perustuslakivaliokuntaan ja eduskuntaan tuleviin ministerien rikosasioihin.

Perustuslakivaliokunnan muut tehtävät hoidettaisiin kuten ennen.

– Monesti puhutaan, että pitäisi ottaa käyttöön perustuslakituomioistuin, mutta ei syyteharkinta sillekään sopisi. Ehdotukseni koskee siis nimenomaan ministerien rikosoikeudellisen vastuun selvittämistä ja toteuttamista.

Entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka.

Haavisto-juttu ei muuttanut ajatuksia

Jonkka oli yksi perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista Haavisto-asiassa. Hänen mukaansa pohdinta ei liity tähän tapaukseen.

– En nyt lähde ollenkaan ajattelemaan tuota konkreettista prosessia, joka käytiin, Jonkka sanoo.

– Se ei muuttanut ajatuksiani.

Hän kertoo esittäneensä ajatuksensa jo professori Kimmo Nuotion juhlakirjassa vuonna 2019. Jonkka jatkoi pohdintaa keväällä ilmestyneessä kirjassaan Oikeusvaltion puolesta. Kuluneella viikolla hän puhui asiasta Svinhufvud-säätiön tilaisuudessa. Jonkan on pian tarkoitus julkaista uusi blogikirjoitus Lakimiesuutisissa. Siinä hän kehittelee ajatusta edelleen.

Raskas valtakunnanoikeus

Suomessa ministerien virkasyytteitä käsitellään valtakunnanoikeudessa. Se kokoontui viimeksi 27 vuotta sitten käsittelemään Kauko Juhantalon tapausta. Jonkka toimi silloin syyttäjänä toimineen eduskunnan oikeusasiamies Jacob Södermanin avustajana.

– Hyvin läheltä sitä seurasin, Jonkka sanoo.

– Siinä näki, että se oli erittäin raskas prosessi.

Jonkan mukaan valtakunnanoikeuden hankaluus voi olla jopa suurempi este ministerisyytteille, kuin ministerien korotettu syytekynnys.

– Ei sitä ole monta kertaa historian aikana kokoon kutsuttu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?