Kommentti: Vihreiden ja Haaviston ”pirullinen” moraalisotku jäi taas kepun selitettäväksi, vaikka se myrkytti koko hallituksen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Vihreiden ja Haaviston ”pirullinen” moraali­sotku jäi taas kepun selitettäväksi, vaikka se myrkytti koko hallituksen

Eduskunta antoi ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr) luottamuksen, vaikka perustuslakivaliokunnan mukaan hän rikkoi lakia. Tapaus on hallitukselle kiusallinen ja pirullinen. Selittäjän rooli jäi jälleen kerran keskustalle, joka takaa vihervasemmistolaisen hallituksen elonpäivät. Hallituksen ilmapiirin tapaus myrkytti, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ympärillä pyörinyt turbulenssi on myrkyttänyt myös hallituksen ilmapiirin.

15.12.2020 15:26

Maailmaan mahtuu paljon puhetta – ja selityksiä vielä enemmän.

Tämä tuli mieleen, kun hallituspuolueet ja ennen muuta keskusta äänesti Pekka Haavistolle (vihr) luottamusta eduskunnassa ilomantsilaista Hannu Hoskosta (kesk) lukuun ottamatta. Hän äänesti rohkeasti punaista, ainoana hallituspuolueiden edustajana.

Kun äänestyksen jälkipeliä seurasi eduskunnan kuppilassa, mieleen tuli Kummisetä-elokuvien tai Sopranos-sarjan oikeudenkäyntien jälkinäytelmät, joissa viimeinenkin kiusallinen todistaja on saatu uhkailemalla hiljaiseksi ja vapautetut riemuitsevat oikeudenkäynnin jälkeen.

Nyt hiljennetyn todistajan rooli jäi kepulle.

Taas.

Tilanne oli ja on ”pirullinen” tiivisti keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Ja sehän keskustaa ärsyttää:

Sotkun tai kriisin aiheutti kuitenkin vihreiden lakia rikkonut ja hiukan enemmän kuin muunnellun totuuden käyttämisestä kiinni jäänyt ulkoministeri Haavisto, vihreiden kuplassa esiin noussut ylimielisyys perustuslakivaliokunnan päätöstä kohtaan ja se, että vihreät olivat Sdp:n ja pääministeri Sanna Marinin (sd) kautta / luvalla tehneet Haaviston tukemisesta hallituskysymyksen.

Kuvaavaa oli Saarikon vastaus kysymykseen, oliko Haaviston tukeminen hallituskysymys:

– Siihen en suostu vastaamaan. Kysykää pääministeriltä.

Hetkeä myöhemmin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk) vahvistikin, että epäluottamuksen äänestäminen Haavistolle olisi johtanut hallituksen kaatumiseen.

Kurvisen mukaan on pääministerin asia, millaista ulkoministeriä hän hallituksessaan katselee.

Tapauksen jälkeen henki hallituksessa on pahasti myrkyttynyt.

Hallituspuolueissa ulkoministeri Pekka Haaviston rooli ja asema on nyt liki nollan luokkaa, ellei pakkasella. Vihreitä lukuun ottamatta Haavistoon luottaa harva. Poliittinen pääoma on syöty muualla kuin oman liikkeen sisällä.

Nyt tuki Haavistolle annettiin pakkoraossa. Hallituspuolueissa vastenmielisyys ylipäätään vihreitä kohtaan tuntuu perustuslakivaliokunnan käänteiden jälkeen käsinkosketeltavalta – ei siis vain kepussa, myös Sdp:ssä ja muissakin. Nyt ei siis puhuta pääministeristä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Saarikko sanoi, että tuki Haavistolle annettiin ”nykyisten tietojen varassa”.

Latentisti sen voi lukea, että uusia paljastuksia odotetaan, ja niitä myös etsitään ja niihin on varauduttu.

Eduskunnassa on jo luettu esimerkiksi Haaviston vastausta Sanna Antikaisen (ps) kirjalliseen kysymykseen (KKV 375/2019 vp), jossa Haavisto sanoo, että ”ulkoministeriölle aiheutuvat kulut al-Holiin liittyvien asioiden hoidosta kirjataan konsulipalveluiden määrärahoihin. Työtä tehdään normaalina viranomaistyönä.”

Vasta esitutkintamateriaalin myötä on esimerkiksi paljastunut, miten hollantilaisen Dialogue Advisory Groupin (DAG) piti auttaa ulkoministeriötä suomalaisten kotiuttamisessa al-Holin leiriltä Syyriasta. Hintalappu oli liki 60 000 euroa.

Eduskunnalle valehteleminen on ministerille kohtalokasta.

Mutta palataan hallitukseen.

Suurimman mokan Saarikko teki viime viikolla yhdessä pääministeri Sanna Marinin kanssa, kun Haaviston asema käsiteltiin vain hallituspuolueiden johtoviisikossa.

Viisikko antoi Haavistolle täyden luottamuksen. Asian kertoi julkisuuteen pääministeri Marin.

Sekä kepussa että Sdp:ssä menettelystä ollaan raivoissaan.

Sekä Marin että Saarikko ”unohtivat” kysyä kantaa omilta eduskuntaryhmiltään, jotka joutuivat pakkoraossa kestämättömään tilanteeseen, jota Saarikko kuvaili siis ”pirulliseksi”, vaikka oli itse asetelmaa synnyttämässä.

Keskustassa edes puoluejohto ei tiennyt, mitä Saarikko oli mennyt lupaamaan.

– Tämä oli Saarikon pahin virhe tähän mennessä, yksi keskustan edustaja tiivisti.

Pääministeri Sanna Marin eduskunnan täysistunnossa tiistaina 15. joulukuuta.

Sdp:n eduskuntaryhmän työvaliokunnassa Marinia puolestaan haukuttiin jo viikko sitten ensimmäistä kertaa omavaltaisesta johtamisesta ja eduskuntaryhmän sivuuttamisesta. Haaviston jatkaminen tehtävässään koetaan kiusalliseksi myös Sdp:n ryhmässä, mutta pääministeripuolueessa suut on pakko pitää soukemmalla.

Tilanne on muutenkin herkkä, kun pääministeri Marin yritti syrjäyttää Antti Lindtmanin Sdp:n eduskuntaryhmän paikalta ja olisi siirtänyt tämän eduskunnan varapuhemieheksi, mutta Lindman kieltäytyi läpinäkyvästä operaatiosta. Äänestyksen jälkeen Lindtmania ei nähty kertomassa, miten paljon ryhmä luottaa Haavistoon.

Mutta hallituksen sisäisen hengen tapaus Haavisto & perustuslaki­valiokunta myrkytti pahemman kerran.

Keskustassa tiettävästi pohdittiin hallituksen kaatamistakin Haaviston luottamusäänestyksen yhteydessä, mutta henkilökysymyksien perusteella sitä ei haluttu tehdä.

Edessä on asiallisiakin aiheita, joissa hallitussopu on koetteilla.

Työttömyystavoitteet karkaavat, ja eläkeputkineuvottelujen lopputulos saattaa vesittyä. Talouden haasteet ovat suuria. Mikä on tiekartta koronan jälkeiseen aikaan, siitä käydään vielä kova vääntö ennen maaliskuun puoliväliriihtä.

Salaliittoepäilyjäkin on ilmassa, kuinkas muuten. Saiko Sdp ja Marin Haaviston tukemisella esimerkiksi suojelupoliisin päällikön paikan, jota on hakenut eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio (sd). Nimityksen esittelee vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo, joka ei ole Haavisto-keskusteluun halunnut puuttua – ikään kuin asia ei vihreille tai vihreiden puheenjohtajalle edes kuuluisi.

Tulevia gallupeita odotetaan kauhunsekaisin tuntein ainakin keskustassa. Vihreiden joukossa ilo näytti olevan luottamusäänestyksen jälkeen niin korkealla, että ehkä he odottavat kannatuslukujen vain kaunistuvan nähdyn näytelmän jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?