Konsulipäällikkö Tuominen kuvailee KRP:n kuulusteluissa al-Hol-umpikujaa: Haavisto jäi Antti Rinteen ja virkakunnan väliin ja sai ”kilarit” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Konsulipäällikkö Tuominen kuvailee KRP:n kuulusteluissa al-Hol-umpikujaa: Haavisto jäi Antti Rinteen ja virkakunnan väliin ja sai ”kilarit”

Pasi Tuominen KRP:n kuulusteluissa toiminnasta Pekka Haaviston kanssa: ”Yhteistyö ministerin kanssa sujuu helvetin huonosti.”

15.12.2020 14:55

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen kuvailee keskusrikospoliisin kuulusteluissa umpikujaa, jossa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) oli syksyllä 2019 silloisen pääministerin Antti Rinteen (sd) toiveiden ja ulkoministeriön virkakunnan näkemysten välillä al-Holin suomalaisten suhteen.

– Hän (Haavisto) on kertonut olevansa umpikujassa. Hän ei voinut toteuttaa sitä, mitä pääministeri häneltä pyytää ja hän koki, että ei ole mitään tietä tästä ulos. Ilmeisesti sitten tämän kokemuksensa, ei faktojen perusteella, ministeri Haavisto on toiminut. Tunteiden ohjaamana, Tuominen kertoo oman näkemyksensä siitä, miksi Haavisto mahdollisesti toimi, miten toimi.

Tilanne kärjistyi syyskuussa järjestetyssä kokouksessa, jossa Haavisto ja konsuliosasto Tuomisen johdolla ajautuivat näkemyseroon siitä, miten al-Holin tilanne hoidetaan.

Rinne ja Haavisto olivat keskustelleet aiheesta edellisenä perjantaina kokoonpanossa, johon kuuluivat myös muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja suojelupoliisin päällikkö.

Ministerin alkuperäinen ajatus oli Tuomisen mukaan se, että paikan päälle matkustettaisiin haastattelemaan suomalaisia naisia ja selvitettäisiin kurdiviranomaisilta, minkälaisia tietoja heillä näistä henkilöistä on.

Haavistolle kerrottiin, että al-Holin leiriin matkustaminen ei ole ulkoministeriön turvallisuuskulttuurin mukaan mahdollista.

– Meidän turvallisuusohjeistuksemme ei sallinut sitä, että Irakin puolelta matkustetaan Syyriaan eikä meillä ollut siis päätöstä siitä, mitä näille ihmisille tehdään, onko heidät valmius ottaa vai eikö, Tuominen kertaa.

Myös konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen oli Tuomisen mukaan lähettänyt Haaviston kansliaan sähköpostin, jossa hän yksityiskohtaisesti perusteli sitä, miksi tällaista matkaa ei kannata tehdä tai miksi se ei olisi asian hoitamisen kannalta myöskään hyödyllistä.

– Ministeri totesi, että hän on turhautunut, kun hän oli pääministerin kanssa sopinut, että näin tehdään, tai en tiedä oliko sopinut tai pääministeri määrännyt, se ei ole minulle selvää tänäkään päivänä. Mutta siinä käsityksessä olin, että hänellä oli joko sovittu, että sinne mennään tai toimeksiantona, että sinne pitää mennä, Tuominen kertoo KRP:n kuulusteluissa.

Kun Haavisto Tuomisen mukaan huomasi, etteivät virkamiehet olleet valmiita toimimaan turvallisuusohjeistuksemme vastaisesti, menetti hän malttinsa.

– Ministeri Haavisto hyppäsi pystyyn ja totesi, että tämähän on ennenkuulumatonta. Hän ei kertonut sitä normaalilla äänellään, vaan hän oli selvästi kiihtyneessä tilassa ja totesi, että ”hyvä on, minä löydän sitten toiset keinot”, Tuominen kertoo.

Tuominen kertoo Puustisen jälkikäteen kommentoineen, että ministerillä on ollut vastaavaa käyttäytymistä aikaisemminkin. Haavisto kertoo itse kuulusteluissa olleensa asiassa päättäväinen.

– En ole maltinmenettäjä-tyyppiä. Olen rauhanneuvotteluissa nähnyt hyvin monenlaista, mutta tietysti tässä asiassa, jota oltiin valmisteltu niin pitkään, olin varmaan aika päättäväinen, että jotenkin tämä asia on ratkaistava. Ei voi olla sellaista tilannetta, että ulkoministeriöstä johtuvista syistä valmistelu päättyy tai päättyy umpikujaan, Haavisto totesi kuulusteluissa.

Lokakuun loppupuolella osa Tuomisen al-Hol asioista myös siirrettiin Haaviston itse valitsemalle erityisedustajalle. Alivaltiosihteeri Pekka Puustinen tiedottaa muuta virkakuntaa sähköpostitse asiasta 24. lokakuuta.

– Samalla linjattu, että hän (erityisedustaja) ottaa al-Holiin kuuluvissa asioissa toimivallan Pasi Tuomiselta ja toimii ns. yleisjohtajana al-Holilla olevien suomalaisten tilanteen osalta. --- UMI ollut hyvin tyytymätön eräiden asioiden hoitoon ja em. heijastaa sitä, Puustinen kirjoittaa.

Tuominen muistelee kuulusteluissa, miten erityisavustaja kertoi ensimmäisenä päivänään, miten hänelle on ministerin päätöksellä siirretty toimivalta kaikkeen konsuliavustamiseen ja konsulilain soveltamiseen al-Hol-leirillä olevien suomalaisten osalta.

– Hän (Haavisto) ei ollut tyytyväinen siihen, mitä hänelle sanottiin, mitä konsulipalvelulain perusteella voidaan tehdä. Ja hän on käsitykseni mukaan tämän erityisedustajan mandaatin kirjoittanut ihan itse. Tai se on tehty hänen sanelustaan, Tuominen sanoo kuulustelussa.

Haavisto oli erityisedustajan nimeämisestä huolimatta ilmaissut tahtonsa, että Tuominen siirrettäisiin luottamuspulan vuoksi toisiin tehtäviin. Tuominen itse kuuli tästä Puustiselta vasta 11. marraskuuta.

– Hän (Puustinen) kysyi minulta "miten yhteistyösi ministerin kanssa sujuu?' Minun mielestäni kysymys oli niin outo, että vastasin hänelle, että "kysymyksesi perusteella yhteistyö ministerin kanssa sujuu helvetin huonosti."

Tuomisen mukaan häntä ei kuitenkaan kuultu asiassa.

– En ollut 16.9. jälkeen missään vaiheessa kuullut suoraan tästä ministerin syvästä tyytymättömyydestä minun viranhoitoani vastaan. Mitään indikaatiota niiden ”kilareitten” jälkeen, mitä ministerillä oli, ei ollut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?