Saarikko keskustaa kirvelevän Haavisto-äänestyksen jälkeen: ”Hallituksen toimintakyvystä vastaa pääministeri” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Saarikko keskustaa kirvelevän Haavisto-äänestyksen jälkeen: ”Hallituksen toimintakyvystä vastaa pääministeri”

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan keskusta teki sen johtopäätöksen, että hallituksen toimintakyvystä vastaa pääministeri.

15.12.2020 11:24

– Koin itse ja eduskuntaryhmän koki tilanteen pirullisen vaikeaksi. Hallitustoiminnassa lähtökohta on se, että kukin puolue valitsee omat ministerinsä, sanoi keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko tänään eduskunnassa sen jälkeen, kun eduskunta oli äänestänyt ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) luottamuksen puolesta.

– Lähdemme kuitenkin siitä, että Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen ja siksi keskustan eduskuntaryhmä päätti tukea Haaviston luottamusta.

Saarikko ei kuitenkaan suostu vastaamaan siihen, tekikö vihreät asiasta hallituskysymyksen.

– Kyllä me äänestimme tässä myös toimintakykyisen hallituksen puolesta, Saarikko totesi.

Haavisto sai tänään tiistaina eduskunnan luottamuksen äänin 101–68. Poissa oli 30 edustajaa, kukaan ei äänestänyt tyhjää. Keskustassa Haaviston luottamusta vastaan äänesti Hannu Hoskonen.

Vaikein asia keskustalle oli Saarikon mukaan se, että perustuslakivaliokunta oli tulkinnut Haaviston rikkoneen lakia.

– Kyse oli siitä, voidaanko moraalisesti katsoa oikeaksi, että silloin tehtävässä jatketaan, hän toteaa.

– Teimme kuitenkin sen johtopäätöksen, että hallituksen toimintakyvystä vastaa pääministeri ja kukin puolue arvioi omien ministereidensä luottamuksen. Luottamus lähtee ennen kaikkea omasta eduskuntaryhmästä. Siksi ratkaisijan paikalla on ennen kaikkea vihreä eduskuntaryhmä.

Saarikon mukaan päätökseen vaikuttikin lopulta se, että pääministeri Sanna Marin (sd) ja vihreiden eduskuntaryhmä halusivat antaa luottamuksensa Haaviston jatkolle.

Marin onkin julkisuudessa vakuuttanut Haavistolle hallituksen tukea. Kyse oli Saarikon mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajien kannasta.

Hän myös toteaa, ettei saanut mahdollisuutta käydä eduskuntaryhmän kanssa aiheesta keskustelua ennen viisikon tapaamista.

– Se oli tuossa vaiheessa selvää, että eduskuntaryhmä tulee varmasti tähän palaamaan.

Sittemmin eduskuntaryhmä myös kävi Saarikon mukaan painokkaan keskustelun perustuslakivaliokunnan ympärillä tapahtuneesta ”arvovallan murenemisesta” ja esitti kokouksen jälkeen kannanoton, jossa se lausui moitteet vihreiden toiminnasta valiokunnan ympärillä.

– Pidämme moitittavana sitä toimintaa, jolla vihreistä yritettiin vaikuttaa valiokunnan lopputulokseen. Ja ennen kaikkea julkista keskustelua valiokunnan kannan muodostuksesta, sävystä ja sisällöstä sen valmistumisen jälkeen, Saarikko totesi.

Eduskuntaryhmän kannanotossa todetaan, että tämän tapauksen ratkaisu ei ole keskustan asia, eikä keskusta kaada hallitusta tähän.

– Haavisto on tehnyt virheitä ja hän kantaa vastuun omasta toiminnastaan. Poliittisen vastuun kantavat vihreät.

Kannanotossa kuitenkin todetaan lopuksi, että päävastuu hallituksen toimintakyvystä on pääministerillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?