Esitutkintamateriaali paljastaa Haaviston täyskäännöksen – junaili Tuomisen syrjään, vakuutti täyttä tukeaan viikkoa myöhemmin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Esitutkinta­materiaali paljastaa Haaviston täys­käännöksen – junaili Tuomisen syrjään, vakuutti täyttä tukeaan viikkoa myöhemmin

Viestinvaihdon perusteella Haaviston avustajatkin olivat tietoisia ristiriidasta Haaviston toiminnassa.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tehtävää koskeva siirto oli jo hyvin pitkällä, kun asia tuli julkiseksi ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tuli toisiin ajatuksiin.

15.12.2020 6:05

Ulkoministeriön virkamiesten ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) välisestä sähköpostivaihdosta käy ilmi, miten ministerin kanta konsulipäällikkö Pasi Tuomisen jatkon suhteen kääntyi vajaassa viikossa täysin päälaelleen, kun asia nousi julkisuuteen.

Esitutkintamateriaalista paljastuu myös, että Haaviston avustajat tekivät ”puolustuksen” pääargumentin siitä, että Tuomista ei oltu vielä siirretty uuteen tehtävään, vaikka siirtoa oli valmisteltu jo hyvin pitkälle.

Jonkinlaisena alkupaukahduksena kohutussa virkajärjestelyssä voi pitää ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustisen sähköpostia, jonka Puustinen lähetti ulkoministeriön keskeisille virkamiehille 24. lokakuuta 2019. Otsikkona oli ”muutoksia al-Holin hoidossa”.

– Linjattu, että hän (nimeä ei mainittu) ottaa al-Holiin asioissa toimivallan Pasi Tuomiselta ja toimii ns. yleisjohtajana al-Holilla olevien suomalaisten tilanteen osalta. UMI ollut hyvin tyytymätön eräiden asioiden hoitoon ja em. heijastaa sitä, Puustinen kirjoitti.

Puustisen mukaan Tuominen järkyttyi, kun kävi ilmi, että Haavisto halusi siirtää hänet toisiin tehtäviin.

13. marraskuuta Tuominen oli jo henkilöstöjohtaja Pirjo Tulokkaan mukaan ”yllättävän rauhallinen, tosin naureskeli kyynisesti”. Tuominen toivoi voivansa säilyttää valmiuspäällikön paikkansa ja palkkansa.

Tuomisen tilalle Haavisto junaili ulkoasiainneuvos Teemu Turusta. Myös Puustinen oli sitä mieltä, että Turunen oli ”tässä akuutissa tilanteessa ainoa henkilö, joka voi ottaa KPA-laivan ohjattavakseen ilman isoa notkahdusta”.

– Hän oli tehtävästä kiinnostunut, Haavisto kirjoitti Puustiselle 29. marraskuuta ja eritteli viestissä Turusen ehdot.

– Hei ministeri-Pekka, Hienoa, että tämä meni näin, hyvä paketti, Puustinen onnitteli Haavistoa sähköpostiviestissään.

Ilta-Sanomat julkaisi ensimmäiset juttunsa Haaviston toiminnasta al-Holin asiassa jo marraskuun loppupuolella.

Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki arvioi vielä 19. marraskuuta, että ”tällaiset jutut menevät ohi nopeammin, kun niitä ei itse lähde kommentoimaan”. Linnainmäki puntaroi, että ”pitää vain vähän kestää merivettä, joku on aina tyytymätön”.

Varsinainen käänne asiassa tapahtui 2. joulukuuta, kun IS uutisoi Haaviston junailusta suomalaisten kotiutuksista sekä mystisestä Korpi-viranomaisoperaatiosta.

Tuominen avasi Haaviston kannassa tapahtunutta äkillistä muutosta kuulusteluissa. Tuominen ja Haavisto kohtasivat Säätytalolla järjestetyssä glögitilaisuudessa 3. joulukuuta.

– Sattumalta olin siinä mikrofonin vieressä, mihin ministeri tuli pitämään avajaissanat. Kun hän ei voinut siinä olla välttymättä minun näkemiseltä, hän tuli luokseni, kätteli minut ja totesi, että hän haluaisi keskustella minun kanssani, Tuominen kertoi.

Tapaaminen järjestettiin seuraavana päivänä.

– Ministeri teki tämän kuuluisan anteeksipyynnön, että meillä on ollut rikkinäinen puhelin. Ministeri esitti, että ”tämä voi kuulostaa oudolta, mutta jos kysyn teiltä, haluaisitteko jatkaa konsulipäällikön tehtävässä, edellyttäen, että yhteistyömme sujuu hyvin”, Tuominen kuvaili kuulusteluissa tapaamista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) piti tiedotustilaisuuden al-Hol-asiasta vuosi sitten keskellä hallituskriisiä. Haavisto sai avustajiltaan kiitosta esiintymisestään.

Tuominen kertoi todenneensa Haavistolle harkitsevansa asiaa. Tuomisen mukaan Haaviston tarjous oli ehdollinen. 5. joulukuuta Haavisto kertoi Puustiselle, ettei konsulipäällikön paikkaa ole ilmoitettu avattavaksi, koska hän on halunnut keskustella ensin Tuomisen kanssa.

Haavisto ilmoitti Puustiselle, että Tuominen voi jatkaa halutessaan tehtävässään nykyisen toimikautensa loppuun, ja että hänellä on siihen ”ministerin täysi tuki”.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, miten Haavisto taktikoi ulostulojaan, kun IS:n uutinen asiasta levisi.

– Hei Miia, pidetään varmaan tänään 20.45 oma tiekkari tästä al-Hol-asiasta, että saadaan vähän kuohuja laskemaan, Haavisto kirjoitti diplomaattiavustajalleen Miia Rainnelle 2. joulukuuta.

– Oliko sinulla jotakin ranskiksia siitä ”kuolkoot”-tapaamisesta, joka meillä oli mun huoneessa, jossa konsulipuoli oli ihan jumissa kesän lopulla/syksyn alussa? Haavisto kyseli.

Rainne toimitti esimiehelleen pääkohdat 16. syyskuuta pidetystä tapaamisesta, jolloin Haaviston ja Tuomisen välit menivät poikki. Tapaamisessa Haavisto kivahti, että joutuuko hän sanomaan pääministerille, ettei ulkoministeri osaa hoitaa al-Hol-asiaa.

Esitutkintamateriaalista löytyvän viestinvaihdon perusteella Haaviston avustajatkin olivat tietoisia ristiriidasta Haaviston toiminnassa. Viestinvaihdossa viitataan Tuomisen kertomaan siitä, että hänelle on ilmoitettu, että lähtö on edessä kuukauden kuluttua.

– Eli tämä olisi se ristiriita sinun sanojesi kanssa, avustajat pallottelivat asiaa.

– Kyllä, ministerin pyynnöstä on valmisteltu hänen (Tuomisen) siirtoaan, mutta kuten sanoit pressissä, hän on vielä konsulipäällikkö ja hänen paikkaansa ei ole vielä avattu hakuun. Puustinen myös vahvisti, ettei päätöstä ole tehty, viestinvaihto jatkui.

Haaviston avustajat näkivät esimiehensä onnistuneen tiedotustilaisuudessa.

– Joel, well done! Hienot spiikit, ketjussa kiiteltiin.

– Erittäin vakuuttavaa, hienosti pysyy kasassa, toinen kommentti kuului.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?