Haavisto-tutkinnan pöytä­kirjoista paljastui Peter Fryckmanin al-Hol-suunnitelma – virka­miesten viestit julki: ”Pikkasen kuumottaa”

Omaisten asialla ollut Fryckman kasasi 150 000 euron pottia ja pyysi ministeriötä osallistumaan kuluihin.

Al-Holin leirin suomalaisten asialla ollut liikemies Peter Fryckman tarjosi ministeriölle apuaan kotiuttamisissa.

14.12.2020 15:40 | Päivitetty 14.12.2020 16:22

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) virkarikostutkinnan pöytäkirjat paljastavat mielenkiintoisia yksityiskohtia kotiutusten järjestämisestä al-Holilta.

Liikemies Peter Fryckman oli tarjonnut omaa apuaan suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holilta viime vuoden syksyllä.

Viime vuoden lokakuussa ulkoministeriön virkamiehet keskustelivat sähköposteissaan Fryckmanista.

– Oletko Antti saanut Fryckmanin kiinni, konsulipäällikkö Pasi Tuominen kyseli alaiseltaan Antti Putkoselta sähköpostissaan.

Liikemies Fryckman oli ollut yhteydessä ainakin sisäministeriöön. Tuominen oli välittänyt sisäministeriön neuvottelevan virkamiehen Kalle Kekomäen sähköpostin.

Sisäministeriön Kekomäki oli viestissään kertonut Fryckmanin roolista. Kekomäki kirjoitti sähköposteissaan systemaattisesti liikemiehen nimen väärin ”Frykmaniksi”.

– Frykmanilta lypsetyn tiedon mukaan siirtohankkeeseen kuuluu, että saatuaan suomalaiset pois leiriltä rajan yli Irakin Erboliin, koko jengi menisi EU-edustustoon pyytämään matkustusasiakirjoja Suomeen, Kekomäki kirjoitti meilissään.

– Irtosi myös sellainen irtotieto, että puuhaavat joitakin omaisiakin hakumatkalle sinne Erbiliin odottamaan kun retkue sinne saapuu. Aikataulun osalta Frykman vain totesi, että lähtevät hakumatkalle heti kun ovat saaneet kurdijoukoilta ok:n ja siirtäneet rahat Irakiin "maksuja" varten, Kekomäki jatkoi.

Tieto Fryckmanin hankkeesta kulki muun muassa sisäministeriön ja oikeusministeriön virkamiesten välisissä sähköposteissa.

Sähköpostinsa lopuksi Kekomäki oli vielä kirjoittanut jälkikirjoituksen.

– Pikkasen kuumottaa toimia tällaisena välimiehenä tässä, etenkin kun Frykman sanoi olleensa jossain kohtaa yhteydessä myös teidän Putkoseen. En tiedä mitä hänen kanssaan on puhuttu, mutta en uskalla jättää tätä vain meidän SM:n tiedoksi, koska joku härdelli syntyy ja on ollut tietokatkoksia. Kysytään heti miksei tätä tietoa UM:lle annettu, jotta olisitte voineet varautua. Mulla nyt sattuu vanhastaan palautekeskusteluihin liittyen olemaan yhteys Frykmaniin ja hyvä niin, Kekomäki kertoi tiedoksi ulkoministeriöön.

Sisäministeriön virkamies halusi varmistaa, että myös ulkoministeriö tietää Fryckmanin tarjouksesta.

Sähköpostivaihto tapahtui päivää ennen kuin ulkoministeri Haavisto nimitti oman al-Holin erityisedustajansa.

Liikemies Fryckmanin aktiivisuus ei tiettävästi johtanut toimeksiantoihin. Fryckmanilla oli yhteyksiä Irakiin ja Syyriaan, ja Fryckman toimi al-Holin leirin suomalaisten omaisten asialla ja oli tarjoutunut heitä auttamaan.

Fryckman kasasi 150 000 euron pottia ja pyysi ministeriötä osallistumaan kuluihin.

Ulkoministeri Haavisto kertoi omassa kuulustelussaan olleensa huolissaan siitä, että Fryckmanin junailema kotiutusoperaatio lähtisi jollain tasolla etenemään.

– Al-Holin leirille vangittujen ihmisten omaiset olivat hyvin tyytymättömiä Suomen hallituksen hitauteen, verkkaisuuteen ja toimintatapaan.

– He lähestyivät meitä ja sanoivat, pitääkö heidän maksaa. Oli hinnastokin olemassa ja Fryckman sanoi, että 100 000 euroa on kerätty, mutta 150 000 euroa tarvitaan.

Haavisto kertoi, että ulkoministeriöstä varoitettiin omaisia Fryckmanin operaatiosta.

– Varoitimme, että jos lähdette tähän Fryckmanin hankkeen kelkkaan, lapsille ja aikuisillekin voi käydä niin, että heidät autetaan rahalla ja lahjonnalla al-Hol -leiriltä pois Irakiin, Erbiliin, mutta he voivatkin joutua Irakin viranomaisten vangiksi.

Sisäministeriön virkamies Kalle Kekomäki pohdiskeli samoja varoituksia Fryckmanin hankkeesta aiemmassa sähköpostissaan lokakuun 17. päivä.

Fryckman oli soittanut Kekomäelle ja kertonut saaneensa kasaan 100 000 euroa.

Fryckmanin kuluihin osallistumiseen suhtauduttiin penseästi.

–  On saanut kokokoon 100 000 euroa siirron toteuttamiseen ja sanoi, että jos hänellä olisi kansassa 150 000 euroa, he voisivat saman tien lähteä suomalaisia hakemaan ja siirtämään heidät Erbiliin.

– Kysyi jälleen, voisimmeko osallistua kuluihin. Sanoin, ettei missään tapauksessa voida, koska meillä on edelleen ministerin linjaus, että asia kuuluu UM:n toimivaltaan ja ettei voida muutoinkaan rahoittaa toimia, joita toteutettaisiin ohi valtion toiminnan, Kekomäki kertoi sähköpostissaan.

Kekomäen sähköpostin mukaan Fryckman olisi saanut sovittua suomalaisten siirrosta, ja raha olisi mennyt lahjontaan, turvasaattueeseen ja rajanylitykseen.

– Kysyin, miten aikoisivat siirron toteuttaa ja milloin. Johon vastasi, että ovat saaneet sovittua Syyrian kurdijoukkojen ja Irakin viranomaisten kanssa siirrosta, joka voisi toteutua nopealla aikataululla.

– Raha, joka on saatu kokoon, menisi erilaisiin "maksuihin" so. lahjontaan, turvasaattueeseen ja rajanylitykseen, Kekomäki kirjoitti.

Fryckman oli ollut yhteydessä sisäministeriöön jo kesällä.

Kekomäen sähköpostin mukaan Fryckmanin suunnitelmat olivat konkretisoituneet kesän pohdinnoista. Fryckman muun muassa mietti somalitaustaisten suomalaisten mukaan ottamista, jotta epäluuloiset naiset eivät pelkäisi sitä, että heidät viedään väkisin leiriltä ja ammutaan.

– Voi olla, että tämä Fryckmanin hanke jää suutariksi, mutta kannattaa varautua siihen, että Erbilistä tulee Suomeen soittoja, että sieltä pitää hakea väkeä pois, Kekomäki kirjoitti sisäministeriön ja suojelupoliisin väelle Fryckmanista.

Meilin sai myös UM:n konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle, jolle Kekomäki kertoi jo soittaneensa asiasta.

Viime vuoden lokakuussa Suomella ei ollut juuri kontakteja al-Holiin.

Heinäkuussa ulkoministeriö oli antanut salaisen toimeksiannon hollantilaiselle DAG-järjestölle ja eläkkeellä olevalle ex-diplomaatille Ilkka Uusitalolle orpolasten kotiin tuomiseksi ja al-Holin Isis-leirin suomalaisten tilanteen selvittämiseksi. Uusitalo matkusti viime vuoden syyskuussa kaksi kertaa Irakiin ja Syyriaan, hän kävi myös al-Holissa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli lokakuun 10. päivänä antanut vastauksen al-Holin leirin suomalaisten isovanhempien ja sukulaisten kanteluihin. Läheiset olivat pettyneet hitaaseen viranomaistoimintaan.

Yhteyksiä Lähi-Itään. Peter Fryckman ei tarjonnut ensi kertaa palveluksiaan viranomaisille. Nyt hän oli auttamassa suomalaislapsia al-Holilta Suomeen, muutama vuosi sitten Fryckman tarjosi apuaan kielteisen turvapaikan saaneiden irakilaisten palauttamisessa kotimaahansa.

Liikemies Peter Fryckman ei tarjonnut apuaan viranomaisille ensimmäistä kertaa. Vuonna 2017 Fryckman oli junailemassa sopimusta, jolla kielteisen turvapaikan saaneet irakilaiset olisi palautettu takaisin kotimaahansa. Järjestely olisi maksanut Suomelle yli 100 miljoonaa euroa.

Juttua muokattu kello 16.21: Lisätty tietoja Kekomäen sähköposteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?