Vihreiden Haavistoa käsittelevä kuva herätti keskustelua somessa – julkaisu poistettiin

Puolue poisti kiivasta keskustelua aiheuttaneen Instagram-tarinan, sillä sen kuvista vain yksi lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Vihreiden mukaan se saattoi aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Vihreät julkaisi poistamansa kuvaparin uudelleen Twitterissä.

10.12.2020 16:23

Vihreät päätyi poistamaan sosiaalisessa mediassa kohua aiheuttaneen Instagram-tarinan, joka käsitteli Pekka Haavistoa ja perustuslakivaliokunnan mietintöä ulkoministerin toiminnasta.

Julkaisussa kerrottiin valiokunnan kuulemiin asiantuntijoihin vedoten, ettei ”mitään väärää tai lainvastaista ole tapahtunut”. Väite oli peräisin Haaviston aiemmin julkaisemasta blogitekstistä.

Niin Instagram-julkaisussa kuin blogissa sivuutettiin se, että perustuslakivaliokunnan katsoi Haaviston rikkoneen hallintolakia ja ulkoasiainhallintolakia, vaikka ministerisyytteen nostamisen edellytykset eivät täyttyneetkään.

Instagramissa julkaistusta kuvaparista lähti leviämään vain toinen kuva, jossa luki: ”Mitään väärää tai lainvastaista ei ole tapahtunut. Toiminta lasten auttamiseksi on ollut asianmukaista”.

Tätä kuvaa edeltäneessä kuvassa, joka ei saanut sosiaalisessa mediassa huomiota, luki: ”Valiokunta on kuullut yhtätoista asiantuntijaa. Lausunnoista näkyy kuultujen asiantuntijoiden enemmistön selvä kanta:”.

Ensimmäisen kuvan virkkeet päättyivät siis kaksoispisteeseen ja sosiaalisessa mediassa levinneen tekstin asiayhteys 11 asiantuntijan näkemykseen jäi epäselväksi ja loi vihreiden mukaan vääriä tulkintoja.

Moni sosiaalisessa mediassa kuvan nähnyt kertoi keskusteluissa kokeneensa, että vihreät pyrki peittämään sitä, että perustuslakivaliokunta katsoi Haaviston rikkoneen lakia.

– Vihreiden Instagram Story -sisällöstä leviää asiayhteydestä irrotettu kuva. Alla näkyy koko virke leikkaamattomana. Olemme poistaneet storyn, ettei väärinkäsitys pääse leviämään. Oli Vihreiden viestinnän virhe käyttää tekstiä helposti väärinkäsityksiä herättävässä muodossa, vihreät kirjoittavat Twitterissä.

Twiittiä seuranneessa ketjussa puolue selventää, että tekstikatkelma on osa Pekka Haaviston julkaisemaa blogitekstiä.

– Valiokunta on kuullut yhtätoista asiantuntijaa, joitakin heistä useampaan kertaan. Lausunnoista näkyy kuultujen asiantuntijoiden enemmistön selvä kanta: mitään väärää tai lainvastaista ei ole tapahtunut. Toiminta lasten auttamiseksi on ollut asianmukaista, Haaviston blogissa todetaan.

Perustuslakivaliokunta kertoi Haavistoa koskevasta lausunnostaan eilen. Valiokunta katsoo, ettei Haavisto ole menetellyt virkatoimissaan perustuslain 116 pykälässä tarkoitetulla tavalla lainvastaisesti eli ministerisyytteen nostamisen edellytykset eivät täyty.

Sen sijaan Haaviston hanke siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuominen toisiin tehtäviin oli lainvastainen. Mietinnön mukaan se rikkoi hallintolakia ja ulkoasiainhallintolakia ja oli siten moitittavaa.

Ministerisyytteen edellytyksiä se ei kuitenkaan täytä, sillä esitutkinta-aineistosta ei ilmene, että Haavisto olisi toiminut tahallisuuden tai törkeän huolimattomuuden vaatimuksen täyttävällä tavalla.

Haaviston blogissa ei ole suoraa mainintaa hallintolain ja ulkoasiainhallintolain rikkomisesta. Sen sijaan blogissa muistutetaan, ettei ministerisyytteeseen ja valtakunnanoikeuteen johtavia vakavia rikoksia ole tapahtunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?