Perussuomalaisten kansanedustajat: ”Haaviston tulisi kantaa poliittinen vastuu – ministereitä on eronnut pienemmästäkin” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten kansanedustajat: ”Haaviston tulisi kantaa poliittinen vastuu – ministereitä on eronnut pienemmästäkin”

Perussuomalaisten kaksi kansanedustajaa kehottaa vihreitä katsomaan peiliin.

PS:n kansanedustaja Mari Rantanen kuvattuna eduskunnassa.­

9.12.2020 15:48

Perussuomalaisten kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen katsovat, että Pekka Haaviston (vihr) pitäisi kantaa poliittista vastuuta eroamalla, vaikka syytekynnys ei hänen virkatoimisensa selvittelyssä tule perustuslakivaliokunnan mietinnössä ylittymään. Moitteet Haavisto on saamassa.

– Vaikka rikosoikeudellista vastuuta ei asiasta koidu, tulisi Haaviston kantaa poliittinen vastuu. Ministereitä on Suomessa ja maailmalla eronnut pienemmästäkin. Laajemminkin vihreät voisi katsoa peiliin ja vetää tästä farssista johtopäätöksen, nauttiiko se luottamusta hallituksessa vai ei.

Kaksikko kehottaa hallituskumppaneita reagoimaan asiaan, jos vihreät eivät siihen itse pysty.

Ronkainen ja Rantanen kuuluvat niihin kymmeneen kansanedustajaan, jotka allekirjoittivat Haaviston virkatoimien laillisuuden selvittelyn käynnistäneen muistutuksen. Ronkainen ja Rantanen eivät ole tyytyväisiä siihen, miten asia on viime päivinä edennyt perustuslakivaliokunnassa.

He kritisoivat tapaa, jolla perustuslakivaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) on toiminut asiassa. Kahiluoto pyrki käännyttämään hallituspuolueiden jäseniä lievempien sanamuotojen taakse perustuslakivaliokunnan mietinnön laatimisen viime metreillä. Lisäksi perustuslakivaliokunnan tietovuodoista ollaan tekemässä rikosilmoitusta.

– Alanko-Kahiluoto perustelee sähköpostiaan sillä, että hän tekee oikeudellista arviota. Miksi hän ei sitten lähettänyt sitä kuin hallituspuolueiden jäsenille? Vihreät ovat rapauttamassa ja politisoimassa arvostetun valiokunnan, jolta on totuttu odottamaan riippumattomia ja oikeudenmukaisia päätöksiä, Jari Ronkainen suomii tiedotteessa.

Rantanen kritisoi myös sitä, että Alanko-Kahiluoto syyttää sähköpostin vuotajaa, mutta ei näe omassa toiminnassaan mitään väärää.

– Vihreiden järkyttävä ylimielisyys tulee esiin. He ovat kärkkäitä vaatimaan muita noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta, mutta ovat itse valmiita kiertämään sitä, Rantanen sanoo.

Perustuslakivaliokunta tiedottaa Haaviston asiaa koskevasta mietinnöstä kello 17. Sen sisältö on kuitenkin jo laajalti vuotanut julki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?