IS:n tiedot: Vihreät jättämässä vasta­lauseen Haavisto-asiassa – vihreiden toimintaa arvostellaan jyrkin sanoin

Mietinnössä todetaan IS:n tietojen mukaan, että Haavisto toimi lainvastaisesti mutta syytekynnys ei ylity.

Ulkoministeri Pekka Haavisto.

9.12.2020 12:01

Perustuslakivaliokunnan vihreät kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Bella Forsgrén ovat jättämässä IS:n tietojen mukaan vastalauseen valiokuntaan mietintöön ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr) koskevassa asiassa.

Tiedotustilaisuus pidetään keskiviikkona kello 17, jotta vihreät saavat tehtyä ennen infon alkamista vastalauseensa.

Perustuslakivaliokunta on pyrkinyt perinteisesti välttämään aina puoluepolitikointia, ja vihreitä syytetäänkin nyt Haaviston toiminnan vähättelystä.

– Vihreiden toiminta ja härskiys Haaviston tekemisten vähättelyssä kiristää ilmapiiriä, IS:lle kommentoitiin valiokuntalähteistä.

Toisen lähteen mukaan vihreiden toimintaa on pidetty perustuslakivaliokunnan arvovallan ja uskottavuuden kannalta ”hyvin ongelmallisena”.

MTV julkaisi eilen Alanko-Kahiluodon sähköpostiviestin, jossa pyrittiin pehmentämään valiokunnan muotoiluja Haaviston toimintaa arvioitaessa.

Mietinnön ydin on IS:n tietojen mukaan se, että Haaviston todetaan toimineen lainvastaisesti mutta syytekynnys ei ylity.

Rikokseen syyllistymisen voi todeta vain tuomioistuin, mutta valiokunta katsoo Haaviston toimineen hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisesti, mutta ei kuitenkaan niin vakavasti, että ministerivastuuasioihin liittyvä korotettu syyksiluettavuusvaatimus täyttyisi.

Asian ytimessä on ollut kysymys siitä, miksi Haavisto valmisteli ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen siirtämistä pois konsulipäällikön virasta, vaikka al-Holia koskevat tehtävät oli siirretty jo pois Tuomiselta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) ilmoitti, ettei hän kommentoi mietintöä ennen tiedotustilaisuutta.

Vastalauseen jättämisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?