IS:n tiedot: Perustus­laki­valio­kunnan Haaviston asiassa kuulemat asian­tuntijat hyvin eri­mielisiä keskenään – ilmapiiri kiristynyt - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS:n tiedot: Perustus­laki­valio­kunnan Haaviston asiassa kuulemat asian­tuntijat hyvin eri­mielisiä keskenään – ilmapiiri kiristynyt

Valiokunta käy läpi mietintöluonnosta kappale kappaleelta ja sana sanalta, ja punnitsee niitä asiantuntija-arvioiden perusteella. Keskustelua kuvaillaan hyvin tiukaksi.

Pekka Haavisto kävi ensimmäisen kerran tammikuussa perustuslakivaliokunnan kuultavana, ja valiokunta siirsi tutkinnan keskusrikospoliisille.­

8.12.2020 22:30

Perustuslakivaliokunta ei saanut vielä tiistaina valmiiksi mietintöään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) asiassa. Kyse on siitä, ehdottaako valiokunta Haaviston asettamista syytteeseen virkarikoksesta koskien ministerin ratkaisuja al-Holin leirin suomalaisiin liittyen.

Ilta-Sanomille arvioidaan valiokunnasta, että vielä on ennenaikaista arvioida, mihin loppupäätelmään valiokunta mietinnössään päätyy.

Asian käsittely jäi tiistaina valiokunnan kokouksessa hyvin olennaisilta osin kesken, ja kokonaisuuden kanssa on vielä runsaasti tekemistä, IS:lle kuvaillaan. Keskiviikkona valiokunta jatkaa mietinnön laatimista aamulla kello 8.

Ilmapiiri valiokunnassa on kiristynyt, kun mietinnön valmistuminen lähenee.

Se käy tällä hetkellä läpi mietintöluonnosta kappale kappaleelta ja sana sanalta, ja punnitsee niitä asiantuntija-arvioiden perusteella. Keskustelua kuvaillaan hyvin tiukaksi.

Aiheesta valiokunnalle lausuneet asiantuntijat ovat olleet Haaviston tapauksesta myös hyvin erimielisiä. Jakolinjaa asiantuntijoiden välillä kuvaillaan IS:lle selkeäksi.

Selkeästi kriittisintä kantaa edustavat entinen oikeuskansleri, oikeustieteen tohtori Jaakko Jonkka, rikosoikeuden professori Pekka Viljanen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Asiantuntijoiden erimielisyydestä ja kriittisten kantojen edustajista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Lehden mukaan myös valiokunnan jäsenten enemmistön kanta olisi linjassa kriittisempien asiantuntijanäkemysten kanssa, vaikka jäsenet eivät katsokaan, että Haaviston syytekynnys ylittyisi.

IS:lle kuitenkin muistutetaan, että Jonkka, Viljanen ja Rappe edustavat vain murto-osaa kaikista asiantuntijoista.

Valiokunnan sisällä esiintyy laajasti erilaisia mielipiteitä, eivätkä jakolinjat ole yhtä selkeitä kuin asiantuntijoiden näkemykset, IS:lle kuvaillaan tilannetta. Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on ollut perinteisesti se, että kiistanalaisiin kysymyksissä haetaan aina yksimielisyyttä.

Mietinnön odotetaan valmistuvan keskiviikkona, mutta asian venyminen torstaillekaan ei ole täysin poissuljettu.

Lopullisesti syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä päättää eduskunnan täysistunto, jolle mietintö pyritään tuomaan mahdollisimman pian sen valmistuttua. Jos PeV päätyisi puoltamaan syytteen nostamista ja eduskunta päättäisi nostaa syytteen, käsitellään asia valtakunnanoikeudessa, jonka tuomiosta ei voi valittaa.

Ministerin syytekynnys on Suomessa korkeampi kuin tavallisen virkamiehen. Syyte voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?