Kommentti: Matti Vanhasesta tuli Sanna Marinin pehmeä moukari – ja keskustan viimeinen jättiläinen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Matti Vanhasesta tuli Sanna Marinin pehmeä moukari – ja keskustan viimeinen jättiläinen

Matti Vanhanen tuotti katkeran pettymyksen ihailijoilleen oppositiossa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Matti Vanhasesta on tullut Sanna Marinin hallituksen tehokkain ase oppositiota vastaan.­

4.12.2020 12:57

Matti Vanhasen huulilla on koko ajan aivan pieni hymynpoikanen. Kun hän puhuu, isojen käsien liikkeet säestävät säästeliäästi.

–  Minkälaisia esimerkkejä? Vanhanen kysyy Ylen A-studiossa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vaikuttaa hermostuneelta koululaiselta Vanhasen edessä. Vanhanen kuuntelee kärsivällisesti, kun Purra kehuu puolueensa vaihtoehtobudjettia.

– Joo, teillä oli siellä sellaisia esityksiä, että joitakin veroja palautettaisiin viime kesän tasoisiksi ja tällaisia. Mutta en kutsuisi niitä rakenteellisiksi uudistuksiksi, Vanhanen kuittaa.

Päivää aikaisemmin Vanhanen on vitsaillut eduskunnassa, että ei nyt viitsi alkaa roustaamaan opposition vaihtoehtobudjettien yksityiskohtia. Roustaaminen tarkoittaa ivaamista.

Vanhasen vakiokikaksi on muodostunut ihmetellä, onko oppositiolla ”kyky muodostaa uusi hallitus”. Tämä on kiusallinen kysymys kokoomukselle ja perussuomalaisille.

Kun Vanhanen tuli valtionvarainministeriksi kesäkuussa, varsinkin kokoomuksessa häntä tervehdettiin melkein ”meidän miehenä”. Ihailijoilleen oppositiossa Vanhasesta tuli katkera pettymys.

Vanhasesta on tullut Sanna Marinin hallituksen silkkiin verhottu nyrkki.

Politiikan harrastaja

Entinen pääministeri Matti Vanhanen ei malttanut olla pitkään politiikasta poissa. Hän palasi eduskuntaan vuonna 2017 keskustan vaalivoiton myötä. Juha Sipilän pääministeriyden aikana Vanhanen oli hyväkäytöksisen näkymätön.

Kerran kuvaajat odottivat eduskunnassa Sipilää, kun ovesta tulikin yllättäen Vanhanen.

– Väärä vuosi pojat, Vanhanen kuittasi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajanakin Vanhanen vaikutti enää lähinnä politiikan uteliaalta harrastajalta. Vanhanen kuitenkin uhrautui keskustan eteen ja ryhtyi presidenttiehdokkaaksi vuonna 2018. Hän sai vähemmän ääniä kuin Paavo Väyrynen.

Vanhasen pääministerikaudet päättyivät aikoinaan vaalirahaskandaalin varjostamina. Hänen yllättävän värikkäästä yksityiselämästäänkin revittiin otsikkoja. Mutta 2020-luvun alettua aika alkaa kultaamaan muistoja.

Vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen alkaa muistoissa vaikuttaa viimeiseltä kultaiselta vuosikymmeneltä. Sitä on seurannut vain huolta työpaikoista, ilkeyttä ja repiviä poliittisia riitoja. Ja lopulta pandemia.

2000-luvusta on tulossa uusi 1980-luku. Moni keski-ikäinen kaipaa salaa jo vakaita Vanhasen vuosia.

Se auttoi, kun Vanhanen kesällä taas uhrautui puolueen hyväksi ja ryhtyi valtiovarainministeriksi.

Vaikka olisi mieluummin rakentanut uutta taloa rauhassa.

Nuo mainiot maalaisliittolaiset

Vanhasen uhrautumisesta huolimatta keskusta ei ole noussut pitkän historiansa pahimmasta kannatuskriisistä. Vanhasesta on ollut enemmän apua demarien Sanna Marinille kuin Katri Kulmunille ja Annika Saarikolle. Ei yksi mies ihmeisiin pysty.

On epätodennäköistä, että keskusta kokonaan kuihtuisi, mutta todennäköisesti sitä odottaa tulevaisuus paljon totuttua pienempänä poliittisena voimana.

Jos todella huonosti kävisi, voisi silti tulla surku.

Rähmällään olo, iltalypsyt, outo luontosuhde: Keskustaa voi kritisoida monesta perustellusti. Mainioita poliitikkohahmoja se on kuitenkin aina tuottanut: Johannes Virolainen, Marjatta Väänänen, Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen, Juha Rehula

Ja tietty se kaveri, joka asui Tamminiemessä ja jonka nimeä emme mainitse. Ja tietty Paavo Väyrynenkin.

Itsepäisyyttä, vallantäyteisyyttä ja kiukkuilua. Kieroilua, siltarumpupolitiikkaa, ”kepu pettää aina”.

Mutta myös mitä mainioimpia kansanomaisia tyyppejä ympäri suomenmaata. Persoonallisuuksia eikä muovisia kaupunkipoliitikkoja.

Nurmijärveläinen Vanhanen ei puhu murretta ja on professorin poika. Hän ei anna vaikutelmaa, että nauttisi huomion keskipisteenä olosta.

Silti Vanhanen nousee keskustan suurien hahmojen joukkoon. Hän on lajinsa viimeisiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?