Orpo haastoi Halla-ahoa Unkarista: ”Olette valmiita katsomaan läpi sormien, että Orbánin lähipiiri vetää taskuihinsa EU-rahoja” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo haastoi Halla-ahoa Unkarista: ”Olette valmiita katsomaan läpi sormien, että Orbánin lähipiiri vetää taskuihinsa EU-rahoja”

Oppositiojohtajat taittoivat peistä perussuomalaisten EU-linjasta. Petteri Orposta se on vaarallinen ja pelottava. Halla-ahosta suomalaisten ei pitäisi lähettää senttiäkään elpymisrahaa Unkariin ja Puolaan.

1.12.2020 19:45

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps) ja Petteri Orpo (kok) ottivat toisistaan mittaa Suomen kestävän kasvun ohjelmasta käydyssä eduskuntakeskustelussa.

Orpo piti uskomattomina perussuomalaisten näkemyksiä Puolan ja Unkarin uhkauksesta kaataa EU:n budjetti ja koronaelvytyspaketti siihen kytketyn oikeusvaltioperiaatteen vuoksi.

– Annoitte tukenne heille, minusta se on uskomatonta! Te täällä vastustatte EU:n yhteisiä toimia, mutta olette valmiita katsomaan läpi sormien sitä, että (Victor) Orbánin lähipiiri vetää taskuihinsa EU-rahoja, meidän yhteisiä rahojamme, Orpo syytti.

Hän alleviivasi perussuomalaisten hiljaisesti hyväksyvän, että Puolassa ja Unkarissa poljetaan ihmisoikeuksia, sananvapautta, demokratiaa, EU:n perusarvoja ja länsimaisen demokratian perusarvoja.

– Minusta tämä on vaarallinen linja ja mielestäni suomalaisten on hyvä ymmärtää se, mille te olette tukenne antaneet.

Orpon sanojen taustalla on perussuomalaisten suuren valiokunnan linjaukseen tekemä vastaehdotus, jossa puolue ei hyväksynyt oikeusvaltiomekanismia. Vastahakoisuus liittyy siihen, että perussuomalaiset vastustavat EU:n rahanjakoa.

Halla-aho sivalsi takaisin kiistämällä, että ”puolue tukisi kokoomuksen eurooppalaista yhteistyökumppania Fidesz-puoluetta ja Orbánia”. Välihuudossa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoi perussuomalaisten näin tehneen.

– Perussuomalaiset ovat jyrkästi sitä mieltä, että suomalaisten veronmaksajien ei pidä lähettää senttiäkään elpymisrahaa Unkariin ja Puolaan, ja minusta on mukavaa, että me olemme kaikki yksimielisiä tästä.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät vastusta oikeusvaltioperiaatetta vaan sen politisoimista.

– Sitä, että halutaan rangaista jäsenmaita ”oikeusvaltio”-sanaan vetoamalla, kun todellisuudessa kyse on siitä, että näiden maiden konservatiivinen politiikka ei satu miellyttämään teitä.

Orpo vastasi Halla-aholle sanomalla, että kokoomuksen aloitteesta Fideszin jäsenyys sen eurooppalaisessa kattopuolueessa EPP:ssä on jäädytetty.

– Heidän jäsenyyteensä ja meidän esitykseemme heidän erottamisestaan palataan, kun korona mahdollistaa fyysisen kokouksen.

Orpo myös alleviivasi, ettei kyse on Unkarin ja Puolan konservatiivisesta politiikasta, vaan siitä että niissä yksinkertaisesti rikotaan oikeusvaltioperiaatetta, rajoitetaan sananvapautta ja puututaan tuomioistuimien toimintaan.

– Ja se, että te annatte sille tukenne suuren valiokunnan linjauksissa, on minusta vaarallista. Siihen haluan puuttua ja kysyä: Näinkö te todella ajattelette? Mitä jos jonain päivänä Suomessa joku toimisi niin? Minusta se on pelottava ajatus, Orpo sanoi.

Halla-aho käänsi Orpon kysymyksen puolueen kantaan Juha Mäenpää -äänestyksessä.

– Tämä on mielenkiintoinen kysymys edustajalta, joka puolueineen hiljattain äänesti sen puolesta, että kansanedustaja asetettaisiin syytteeseen, koska hän oli eduskunnassa käyttänyt perustuslain turvaamaa sananvapauttaan. Me olemme hyvin huolissamme tällaisesta kehityksestä myös Suomessa.

EU:n puheenjohtajamaa Saksa on sanonut, että jatkossa jokaisen maan on tingittävä vähän. Orpo kysyi pääministeri Sanna Marinilta, mitä tämä tarkoittaa Suomelle.

Orpo paalutti, ettei kokoomuksen mukaan tulevissa neuvotteluissa oikeusvaltiomekanismista saa tinkiä, vaan koko ratkaisu on tehtävä samaan aikaan.

– Haluaisin kysyä pääministeriltä: lupaatteko eduskunnalle, että oikeusvaltiomekanismia ei vesitetä, eikä sitä siirretä, vaan Suomen hallitus pitää kiinni kannoistaan?

Marin vastasi Suomen keskeisimpiä neuvottelutavoitteita olleen, että oikeusvaltiomekanismi sidotaan vahvasti EU-varojen käyttöön.

– Suomi lähtee siitä, että tämä parlamentin kanssa saavutettu neuvottelutulos on se pohja, miltä me etenemme.

Marin kuitenkin muistutti, että heinäkuussa jäsenvaltiot sopivat, että oikeusvaltioperiaatteesta päätetään määräenemmistöllä neuvostotasolla.

– Kun tämä on määräenemmistöpäätöksen tekoa, niin silloin yksittäinen pääministeri ei tietenkään tätä asiaa voi ratkaista, vaan se ratkaistaan määräenemmistöllä neuvostotasolla. Ja tätä Suomi on ajanut juuri sen vuoksi, että tätä oikeusvaltioperiaatetta ei voisi yksi jäsenmaa kaataa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?