Kokoomuksen vaihtoehto­budjetti julki – Heinonen katsoi hallituksen kääntäneen presidentin sanat päälaelleen: ”Tekemättä voi jättää niin kauan kuin velkarahaa saa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen vaihtoehto­budjetti julki – Heinonen katsoi hallituksen kääntäneen presidentin sanat päälaelleen: ”Tekemättä voi jättää niin kauan kuin velkarahaa saa”

Kokoomus keventäisi palkka- ja eläketulojen verotusta tasaisesti kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonalla. Kotitalousvähennystä puolue parantaisi yli 400 miljoonalla eurolla.

Kokoomus esitteli omaa vaihtoehtobudjettiaan Teams-infossa. Kuvassa kansanedustaja Timo Heinonen ja puheenjohtaja Petteri Orpo.­

1.12.2020 14:38

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi vaihtoehtonsa valtion ensi vuoden talousarvioksi. Puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi vaihtoehtobudjetin Teams-infossa hallituksen hoitavan koronaa kohtalaisen hyvin, mutta sen jälkeistä aikaa sillä ei ole ollut aikaa tai tahtoa katsoa.

– Kaikki aika ja energia menee seuraaviin viikkoihin ja päiviin. Riitelyynkin. Sen näkee, että heillä ei ole ollut aikaa, tahtoa tai kykyä miettiä enempää koronan jälkeistä aikaa, Orpo sanoi.

Hän painotti, että myös koronan jälkeistä aikaa on mietittävä jo nyt aktiivisesti. Hän kuvasi hallituksen politiikkaa säilyttäväksi.

– Asioita hoidetaan velkarahalla. Kaikki toimet, joilla saataisiin kestävää kasvua ja välttämättömiä rakenteellisia uudistuksia jäävät tekemättä. Kun työllisyys ei parane ja työttömyys kasvaa, tämä tulee vääjäämättömästi johtamaan veronkiristyksiin ja siihen, että ihmisille jää vähemmän käteen.

Kokoomus keventäisi palkka- ja eläketulojen verotusta tasaisesti kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonalla. Kotitalousvähennystä puolue parantaisi yli 400 miljoonalla eurolla.

– Kokoomuksen vaihtoehto jättäisi kotitalouksien käytettäväksi enemmän euroja. Palkansaajille ja yrittäjille rahaa jäisi keskimäärin 500 euroa ja lapsiperheille lähes 700 euroa enemmän kuin hallituksen budjettiesityksessä. Eläkeläiset hyötyisivät kokoomuksen vaihtoehdosta noin 300 euroa vuodessa hallituksen esitykseen verrattuna, kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen sanoi

Kansanedustaja Timo Heinonen kritisoi hallituksen velanottoa.

– Vanha tasavallan presidentti Sauli Niinistön toteamus, että tekemättä ei voi jättää, on valitettavasti muuttunut nykyhallituksen käsissä muotoon tekemättä voi jättää niin kauan kuin velka rahaa saa.

Kokoomus ottaisi ensi vuonna noin miljardi euroa vähemmän velkaa kuin hallitus. Sen budjetti olisi 10,7 miljardia euroa alijäämäinen, kun hallituksen budjetin alijäämä on 11,7 miljardia. Työllisyyttä kokoomuksen budjetti vahvistaisi 120 000 työllisellä.

Kokoomuksesta on selvää, että koronan iskua pitää ottaa velkarahallakin vastaan, mutta sen mielestä hallituksen talousarviossa ei huolehdita tulopuolesta lainkaan.

– Entinen valtionvarainministeri Kulmuni totesi jokin aika sitten rahan jakamisesta. Se on nyt muuttunut muotoon vasemmisto jakaa ja kepu takaa, Heinonen sanoi.

Kasvuun panostaakseen kokoomus pääomittaisi nopeita raideyhteyksiä kahdella miljardilla ja korkeakouluja miljardilla valtion taseesta. Lisäksi puolue esittää satojen miljoonien panostuksia osaamiseen ja tutkimukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?