Tehy ei pidä valmiuslakia keinona ratkoa hoitohenkilökunnan riittävyyttä – ”Miksi tuhlata porkkanaa, kun voi antaa keppiä?” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tehy ei pidä valmiuslakia keinona ratkoa hoitohenkilökunnan riittävyyttä – ”Miksi tuhlata porkkanaa, kun voi antaa keppiä?”

Hoitajaliiton mukaan henkilökunnan riittävyyttä korona-aikana voisi kohentaa pakon sijasta paremmilla työehdoilla.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan kunnilla olisi nyt koronatukien takia varaa maksaa hoitajille ja varmistaa hoitohenkilökunnan riittävyys ilman valmiuslakia ja pakkoa.­

30.11.2020 19:35

Ammattiliitto Tehy ei innostu valmiuslaista ratkaisuna hoitohenkilökunnan riittävyydelle.

Tehy ei halua, että hallitus ottaa uudelleen valmiuslait käyttöön ja alkaa taas puuttua hoitohenkilöstön työehtoihin, ylitöihin ja lomiin.

Tehyn mukaan kunnilla olisi nyt rahaa, kun niille on maksettu ylimääräisiä valtionosuuksia koronakuluihin.

Puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toivoo, että hoitajia houkuteltaisiin töihin paremmilla työehdoilla ja lisäkorvauksilla, ei valmiuslailla pakottamalla.

– Näen tämän ikävä kyllä niin, että miksi tuhlata porkkanaa, kun voi antaa keppiä? Tämä tuntuu olevan korona-Suomen pelin henki hoitajien kohtelussa. Valmiuslaki on liian kätevä väline hoitajien pakkositouttamiseen. Ja rahasta puhumisesta välttyy kätevästi, kun on keino pakottaa, Rytkönen totesi.

Tehyn mukaan valmiuslakia käytettiin keväällä pitkään jatkuneen hoitajapulan ratkomisessa.

– Työnantajat siirsivät valmiuslain nojalla vailla koronaan liittyvää perustetta lomia, teettivät pakkoylityötä ja pidensivät irtisanomisaikoja, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kertoi.

Tehy on tehnyt epäillyistä väärinkäytöksistä kantelun oikeusasiamiehelle, kanteluiden käsittely on kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?