Hallituksen tuore muistio paljastaa: tällaisessa tilanteessa valmiuslaki voitaisiin ottaa taas käyttöön - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallituksen tuore muistio paljastaa: tällaisessa tilanteessa valmiuslaki voitaisiin ottaa taas käyttöön

Valtioneuvosto julkaisi torstain tiedotus­tilaisuuden jälkeen muistion, jossa eritellään tarkkaan, millaisessa tilanteessa valmiuslaki voitaisiin ottaa käyttöön.

26.11.2020 23:50

Koronaviruksen leviäminen ja tilanteen nopea synkkeneminen erityisesti Uudellamaalla on herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö valmiuslaki ottaa jälleen kevään tapaan käyttöön Suomessa. Keväällä lain nojalla muun muassa Uusimaa eristettiin muusta maasta määräajaksi.

Hallitus keskusteli keskiviikkona valmiuslain käyttöönoton edellytyksistä. Torstaina pääministeri Sanna Marin (sd) ja perhe- ja perus­palveluministeri Krista Kiuru (sd) pitivät tiedotustilaisuuden, jossa he kävivät läpi tautitilannetta ja avasivat hallituksen neuvotteluja valmiuslakiin liittyvistä kysymyksistä.

Valtioneuvoston sivuilla julkaistussa muistiossa käydään läpi tarkkaan, millaisessa tilanteessa valmiuslaki olisi tarpeen ottaa käyttöön. Muistion mukaan valmiuslaki ei ole tässä vaiheessa välttämätön, sillä viranomaisten valtuudet riittävät vielä tilanteen hallitsemiseen.

– Tilanne voi kuitenkin heikentyä nopeastikin, muistiossa kerrotaan.

Valmiuslakia tarvitaan, jos viranomaisten valtuudet eivät enää riitä tilanteen hallitsemiseen. Tällaisessa tilanteessa korona­tartuntojen määrät ja vakavammat taudin muodot uhkaavat vaarantaa sairaan­hoidon ja tehohoidon kantokyvyn, muistiossa todetaan. Toisaalta perusteet lain käyttöönottoon täyttyvät myös, jos tartuntojen räjähdysmäistä kasvua ei pystytä pysäyttämään muuten kuin rajoittamalla ihmisten liikkumista ja kohtaamista rajatulla alueella.

Muistion mukaan poikkeusoloja ei voida todeta varmuuden vuoksi tai vahvistamaan annettuja määräyksiä tai ohjeita. Valmiuslaki voitaisiin ottaa käyttöön vain siinä tapauksessa, että samaan aikaan otettaisiin käyttöön lain mahdollistamat ylimääräiset toimivaltuudet.

Käytännössä valmiuslailla otettaisiin käyttöön kahdenlaisia toimivaltuuksia: toiset niistä ohjaisivat terveydenhuoltoa ja esimerkiksi sairaalahenkilöstön työehtoja, toiset puolestaan rajoittaisivat ihmisten oikeuksia liikkua tietyllä alueella tai paikkakunnalla.

Pääministeri Marin kommentoi torstain tiedotustilaisuudessa valmiuslain käyttöönoton tarvetta sanomalla, että kahden viikon kuluttua nähdään, millä tavalla nyt käyttöön otetut alueiden koronarajoitustoimet vaikuttavat. Sen jälkeen voidaan hänestä arvioida, onko syytä painavampiin toimiin.

Jotta valmiuslain tarvetta voitaisiin paremmin arvioida, hallitus on pyytänyt ennakoivasti ennusteita ja mallinnuksia siitä, millä tavalla esimerkiksi sairaalahoidon kuormitus tulee kehittymään.

– Samalla olemme pyytäneet ministeriöitä valmistautumaan siihen, että mikäli valmiuslakiin pitäisi nopealla aikataululla tarttua, meillä olisi ikään kuin luurankoversioita niistä pykälistä tai pykälien perusteluista näistä asetuksista, joita kenties voisimme tarvita, Marin sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?