STM:ltä tiukkoja uusia koronaohjeita – Kiuru: Marraskuussa tapahtui huolestuttava muutos - Politiikka - Ilta-Sanomat

STM:ltä tiukkoja uusia koronaohjeita – Kiuru: Marraskuussa tapahtui huolestuttava muutos

Kuntosalit, uimahallit, yleiset saunat ja sisäleikkipuistot tulisi sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sulkea tilapäisesti. Aikuisten ryhmäharrastustoiminta tulisi keskeyttää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, että yli tuhat tartuntaa viikossa on liikaa Suomelle. Viime viikolla tartuntoja oli 1667.­

24.11.2020 18:06

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tapasi tiistaina Uudenmaan kuntajohtajia ja Uudenmaan koronayhteistyöryhmää ja kävi keskustelua alueella käyttöön otettavista uusista koronatoimista.

– Alueen tahtotilana on toimia erittäin nopeasti ja toteuttaa täysimääräisesti valtioneuvoston linjaukset. Olen erittäin tyytyväinen, että kaikki kuntajohtajat olivat valmiita sitoutumaan lisätoimiin, Kiuru painottaa IS:lle.

Toimien taustalla on huoli koronatilanteen nopeasta heikkenemisestä.

– Viime viikolla Uudellamaalla oli 1667 tartuntaa. Sitä edeltävällä viikolla oli noin tuhat tartuntaa. Viikossa lähes 700 tartuntaa enemmän kertoo siitä, että epidemiatilanne on muuttumassa vakavasti vaarallisempaan suuntaan ja Uudeltamaalta edellytetään jatkotoimia heti. Nyt mennään liian lujaa.

Kiurun mukaan on erityisen huolestuttavaa, että sairaalahoidon tarve kasvaa nyt kovaa vauhtia.

– Jo 77 henkilöä on Uudenmaan alueella sairaalahoidossa. Sairastuneita on nuorten lisäksi enemmän vanhemmissakin ikäryhmissä. Tämä kertoo marraskuussa tapahtuneesta muutoksesta, joillakin alueilla jo joka kymmenes koronaan sairastunut tarvitsee sairaalahoitoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tiistaina alkuillasta lisäohjeensa Uudellemaalle sekä muille leviämisvaiheen uhassa oleville alueille. Pirkanmaalla on luvattu ottaa jo leviämisvaiheen toimia käyttöön, vaikka alue on vielä kiihtymisvaiheessa.

Korkean tartuntariskin tilojen käyttö tulisi keskeyttää ministeriön mukaan tilapäisesti kokonaan.

Tällä tarkoitetaan erityisesti kuntosaleja ja ryhmäliikuntaan tai urheiluun käytettäviä tiloja, uimahallien ja kylpylöiden allastiloja, yleisiä saunoja ja niiden yhteydessä olevia pukuhuonetiloja, huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhoja ja sisäleikkipuistoja- tai paikkoja.

Ministeriö suosittelee, että myös ryhmäharrastustoiminta keskeytetään tilapäisesti kokonaan. Lasten ja nuorten harrastusten kohdalla on syytä käyttää ministeriön mukaan erityistä harkintaa.

Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tulisi ministeriön mukaan järjestää. Lisäksi ministeriö suosittelee, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen.

Ministeriö suosittelee myös, että etätyöhön siirrytään kaikissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Ohjeet ja suositukset ovat voimassa joulukuun puoliväliin asti.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi tiistaina, että kaikki yleisötilaisuudet Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kielletään määräajaksi.

Myös kaikki julkiset tilat, kuten uimahallit, jäähallit, kuntosalit, nuorisotilat ja kirjastot suljetaan. Lisäksi toisella asteella siirrytään etäopetukseen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) harmitteli, että tartuntatautilain muutos on jumiutunut, minkä vuoksi kaupungilla on valtuudet sulkea vain omia tilojaan.­

IS:n tietojen mukaan keskustelua käydään etäopetukseen siirtymisestä yläkouluissa. Alakouluja ei haluta siirtää etäopetukseen.

Vapaavuori perusteli järeämpiä toimia sairaalahoidon tarpeen kasvulla, tartunnan jäljityksen ruuhkautumisella, tartuntojen kasvulla ikääntyneiden hoivassa ja asunnottomien keskuudessa sekä ”suositusten noudatuskurin höltymisellä”.

Vapaavuoren mukaan pääkaupunkiseudun ja hallituksen yhteispelissä on yhä parantamisen varaa. Vapaavuori harmitteli, että tartuntatautilain muutos on jumiutunut, minkä vuoksi kaupungilla on valtuudet sulkea vain omia tilojaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä koetaan IS:n tietojen mukaan, ettei Helsinki ole ottanut uusia rajoitustoimia käyttöön riittävän nopeasti.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjaus aikuisten ryhmämuotoista harrastustoimintaa koskien oli vielä viime viikollakin STM:n makuun mukaan liian lievä.

STM:stä pyydettiin Husia IS:n tietojen mukaan hätäkokoukseen jo 22. syyskuuta, kun Helsingin koettiin toimivan liian hitaasti.

Vapaavuori sanoi tiistaina, ettei raskaita toimia pidä ottaa käyttöön liian aikaisin. IS:n tietojen mukaan taustalla on pelko rajoitustoimien taloudellisista vaikutuksista, kuten konkursseista, lomautuksista ja työttömyydestä.

– Keväällä tehtiin päätöksiä vain koronaa ajatellen, nyt katsotaan kokonaisuutta, IS:lle kommentoidaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?