Yökahviloiden ongelmat yllättivät ministeriön – korjaavia toimenpiteitä tulossa nopeasti: ”Ei tullut mieleen, että siellä olisi humalaisia riekkumassa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Yökahviloiden ongelmat yllättivät ministeriön – korjaavia toimenpiteitä tulossa nopeasti: ”Ei tullut mieleen, että siellä olisi humalaisia riekkumassa”

IS:n tiedot: Asetus aukioloaikojen muutoksesta annetaan ylimääräisessä Valtioneuvoston istunnossa alkuviikosta.

Populus-baari palvelee asiakkaitaan Aleksis Kiven kadulla Helsingissä yökahvilana keskiyön jälkeen.­

23.11.2020 14:28

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuomisen mukaan ministeriössä ei osattu edes kuvitella, että ravintoloiden lievemmät aukiolorajoitukset johtaisivat tilanteeseen, jossa humalaiset jatkaisivat anniskeluravintoloissa juhlintaa aamuun asti ykkösoluen voimalla.

– Minä tunnustan ainakin, että mieleeni ei edes tullut, että joku ravintola avaisi tällä tavalla ovensa tunnin päästä. Että siellä olisi bileet, jossa myytäisiin 2,8-prosenttista lonkeroa. Olen kuunnellut myös muiden asiantuntijoiden muisteloita, ja jokainen on sanonut, että ei tullut mieleenkään.

– Ei tullut mieleen, että ihmiset alkaisivat keskellä yötä parveilla siinä mielessä, että siellä olisi, niin kuin poliisi on raportoinut, humalaisia riekkumassa.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen ravintolatoiminnan rajoituksia koskevassa tiedotustilaisuudessa 29. lokakuuta.­

STM:n lokakuun lopussa tekemien ravintolarajoituksia koskevien linjausten seurauksena Helsinkiin on syntynyt eräänlaista ”yökahvilatoimintaa”, jossa ravintoloissa juhlitaan aamuun asti ilman alkoholitarjoilua.

Nykyisen linjauksen mukaan ravitsemisliikkeet saavat pääsääntöisesti avata ovensa jo yhden tunnin kiinniolon jälkeen.

Tuomisen mukaan STM pyrki alun perin mahdollisimman lieviin ravintoloiden rajoituksiin.

– Ettei lyötäisi aukioloaikoja moukarilla, jos se ei ole välttämätöntä. Että mahdollisimman pienillä rajoituksilla yritettäisiin estää epidemiaa ajatuksella, että kukaan ei yhteistä venettä lähde keikuttamaan. Nyt ollaan vähän pettyneitä suoraan sanottuna.

Tuomisen mukaan STM:ssä pohditaan nyt sitä, miten tilanteeseen voitaisiin puuttua.

– Siis korjata se, että yökahvilatoiminta on muuttunut yöbiletykseksi.

Yksi vaihtoehto on Tuomisen mukaan se, että aukioloja lähdetään rajoittamaan uudelleen samalla tavalla kuin viime kesänä, jolloin ravintolat saivat avata ovensa vasta kuudelta aamulla.

Ilta-Sanomille arvioidaan hallituslähteistä, että muutos tulee hyvin todennäköisesti koskemaan juuri ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamista. Uusi asetus pyritään antamaan IS:n tietojen perusteella ylimääräisessä Valtioneuvoston istunnossa jo alkuviikosta. Aikataulusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Rajoitukset seuraavat lähtökohtaisesti epidemiatilannetta, mutta uudet rajoitukset voidaan IS:n tietojen mukaan saattaa myös koskemaan vain Uuttamaata, sillä vastaavaa ongelmaa ei ole esiintynyt Uudenmaan ulkopuolella, ja Uudellamaallakin vain muutamassa ravintolassa.

Hallitus kertoi lokakuun lopulla (29.10) ravintoloiden uusista rajoituksista. Ravintolat jaettiin kahteen ryhmään niiden pääasiallisen toiminnan perusteella. Anniskeluravintolat asetettiin tiukempien rajoitusten piiriin kuin ruokaravintolat.

Aukioloajoissa päädyttiin kuitenkin hämmennystä herättäneeseen ratkaisuun. Ravintoloiden on täytynyt olla marraskuun alusta lähtien vähintään yksi tunti suljettuna sulkemisensa jälkeen, minkä jälkeen liikkeen saa kuitenkin avata uudelleen esimerkiksi yökahvilana.

Jos esimerkiksi ravitsemisliikkeen anniskelu on päättynyt kello 24 ja liike on suljettava kello 01, saa ovet jälleen avata uudelleen kello 02.

Tuominen perusteli tätä Ilta-Sanomille lokakuun lopulla sillä, että kyseessä on eräänlainen tyhjennystunti, jolla estetään se, ettei anniskeluravintoloissa tilata ennen pilkkua reilusti alkoholijuomia, joita nautittaisiin yötä myöten.

Kun alkoholilakia viimeksi uudistettiin vuonna 2018, poistettiin laista rajoitus siitä, kuinka monta alkoholiannosta asiakas saa kerrallaan tilata.

Nykyisten ravintolarajoitusten pohjana oleva tartuntatautilain muutos on voimassa helmikuun loppuun asti.­

Tuominen totesi jo lokakuun lopulla, ettei ratkaisu ole välttämättä ainoa oikea, mutta STM ei halunnut pakottaa ravintoloita pysymään kiinni useampaa tuntia, kuten tähän mennessä voimassa ollut asetus pakotti.

Epäselvyyttä syntyi kuitenkin myös siitä, saako anniskelun aloittaa uudelleen tunnin sulkemisen jälkeen. Tämä ei ollut säännösten tarkoitus.

Marraskuun alussa (5.11.) sosiaali- ja terveysministeriö täsmensikin asetustaan. Ravitsemisliike sai uusien sääntöjen mukaan aloittaa alkoholin anniskelun aikaisintaan kello 7 aamulla.

Mikään ei kuitenkaan estänyt ravintoloita aloittamasta eräänlaista ”yökahvilatoimintaa”, jonka seurauksena niissä juhlitaan aamuun asti ilman alkoholitarjoilua.

– Anna K -karaokebaarissa ihmiset olivat paikalla käyneen poliisin mukaan juoneet limua umpipäissään, Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen kertoi Ilta-Sanomille viime viikolla.

Aluehallintovirasto oli Lehikoisen mukaan saanut viikonloppuna poliisilta ilmoituksia useista helsinkiläisistä baareista, joissa ihmiset vaikuttivat olevan erittäin humalassa. Turvavälejä ei noudatettu ja ravintolat olivat täynnä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?