Seppo Kääriäinen: Keskustan ja Sdp:n sovittava ratkaisuista hallituksessa – muilta haettava tuki päätöksille

15 prosenttia on Kääriäisen mukaan hyvä kannatustavoite keskustalle.

Seppo Kääriäinen tapasi politiikan toimittajia kotonaan Iisalmessa. Kääriäinen otti maskin pois kuvan ottamisen ajaksi.

20.11.2020 22:39

Keskustan ja Sdp:n on sovittava yhteisistä tavoitteista ja ratkaisuista hallituksessa ja haettava muilta kolmelta hallituspuolueelta tuki päätöksille, keskustan pitkäaikainen vaikuttaja Seppo Kääriäinen näkee.

– Tämä voi olla ehkä liian suoraa puhetta, mutta näin ajattelen. Keskustan ja demareiden pitää sopia, ja luulen, että sellainen meininki on meneilläänkin, taitaa olla niin, että MarinSaarikko-akseli on luja, politiikan toimittajia kotonaan Iisalmessa Kirman kylällä perjantaina tavannut Kääriäinen puntaroi.

Kääriäinen arvioi, että pääministeri Sanna Marinin (sd) alkukausi on ollut vahva, mutta koettelemukset ovat vasta edessäpäin.

Annika Saarikkoa Kääriäinen kiitti vahvan aluepoliittisen ajattelun omaksumisesta.

– Hänellä on hyvä julkisuuskuva, joka on nykyisessä politiikan tekemisen oloissa erittäin tärkeä.

Keskustan kannatus on jämähtänyt 12 prosentin tietämille. Saarikko ei ole asettanut selvää kannatustavoitetta. Saarikon edeltäjä Katri Kulmuni visioi 20 prosentin kannatuksesta.

Kääriäinen katsoo, että poliittinen kenttä on hyvin jakautunut, ja 15 prosentin kannatustavoite olisi keskustalle ”oikein sopiva” lähivuosia ajatellen.

Keskustan tulisi kaivaa Kääriäisen mielestä omintakeisuutensa entistä enemmän esille. Tällä Kääriäinen viittasi muun muassa bio- ja kiertotalouteen ja ”järkevään aluepolitiikkaan”.

– Kun järkevällä aluepolitiikalla, ei rahan syytämisellä, voidaan hillitä väestömuuttopaineita, se helpottaa Helsingissäkin asuntokysymyksen ratkaisemista ja palveluiden saatavuuden turvaamista. Alueellisen kehityksen tasapainottaminen on enemmän kuin 50 prosenttia keskustan politiikan ytimestä, Kääriäinen hahmotteli.

Kääriäinen sanoi perjantai-iltana Iisalmessa järjestetyssä keskustan tupaillassa, että ”moni haluaa elää ympäristössä, joka on turvallinen ja luonnonläheinen ja missä humisee vain tuuli, eikä mikään muu”.

– Tuuli humisee ja rauhoittaa kaiken päälle, Kääriäinen maalaili.

Kääriäinen totesi puheessaan, että suomalainen poliittinen kulttuuri menee väärään suuntaan.

– Vihakin välähtelee, ja toisen puhe ymmärretään tarkoituksella väärin. Keskusta voisi omalta kohdaltaan olla uudenlaisen terveen poliittisen kulttuurin airut. Sillä on tavattoman suuri merkitys ilmapiirille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?