Kommentti: Alexander Stubbin nimi on noussut esille kokoomuksen pormestari­kaavailuissa

Ex-pääministeri Alexander Stubbin (kok) nimi on noussut esille kokoomuskeskusteluissa, kun puolue miettii, kuka olisi riittävän vahva pormestariehdokas Helsingissä. Stubbilla kokoomus saattaisi pelastaa paljon, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Kokoomuksessa ex-pääministeri Alexander Stubbin nimi on noussut esille pormestariehdokkaaksi Helsinkiin.

17.11.2020 9:59

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ilmoittautuminen pormestarikisaan sähköisti kevään kuntavaalitilanteen Helsingissä.

Kun Jan Vapaavuori (kok) oli aikaisemmin ilmoittanut, ettei pyri jatkoon, kokoomus on Helsingissä kuntavaalien alla suoranaisissa ongelmissa.

Halla-ahon lisäksi kokoomuksen kannatusta syö myös se, että Liike Nytin Hjallis Harkimo asettui pormestariehdokkaaksi.

Kokoomuksen kannalta vaarana on, että se menettää muiden kärkiehdokkaiden takia suurimman puolueen asemansa Helsingin valtuustossa, mitä se on pitänyt yli 40 vuotta.

Samalla menisi myös pormestarin paikka. Suurimmaksi ryhmäksi saattaisi nousta vihreät.

Pormestariehdokkaaksi on ilmoittanut myös Sdp:n Nasima Razmyar. Vihreiden Anni Sinnemäen ilmoitusta odotetaan.

Kokoomuksessa tilannetta on käyty läpi, ja useissa taustapuheissa ja -keskusteluissa esille on noussut kokoomuksen entisen puheenjohtajan, ex-pääministeri Alexander Stubbin nimi.

Stubb on toiminut toukokuusta alkaen Firenzessä sijaitsevan EU-yliopiston Transnational-yksikön johtajana ja professorina. Stubb on myös Martti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiativen hallituksen puheenjohtaja.

Stubb on menestynyt vaaleissa hyvin – sekä eduskuntavaaleissa että EU-vaaleissa hän on ollut moneen kertaan ääniharava.

Stubb on tosin espoolainen, mutta kokoomuksen taustapuheissa on arvioitu, että Helsingissäkin hän olisi ehkä ainoa ehdokas, joka saattaisi pärjätä Halla-aholle.

Taustakeskusteluissa esillä on ollut myös toinen ex-pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, joka aloitti Sitran yliasiamiehenä vuoden alusta. Kataisen ei uskota ehdokkaaksi lähtevän.

Kolmantena nimenä esillä on ollut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (kok), mutta häntä ei pidetä riittävän tunnettuna suuren yleisön keskuudessa.

Joka tapauksessa kokoomus on kuntavaalien alla Helsingissä ongelmissa, ellei riittävän kovaa kärkiehdokasta löydy. Nykyisistä valtuutetuista tai helsinkiläiskansanedustajista sellaista ei löydy.

Eli hätä on suuri kykypuolueessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?