Sdp jyräämässä voittoon kunta­vaaleissa – kokoomus ja keskusta pulassa, perus­suomalaiset kirii, vihreät Helsingin suurimmaksi?

Viiden suurimman puolueen maaliintulojärjestys vaihtuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä kevään 2017 kuntavaaleista.

Kuntavaalit käydään ensi huhtikuun 18. päivä. Kannatuskyselyt povaavat voittoa Sdp:lle ja perussuomalaisille, ja takapakkia kokoomukselle ja keskustalle.

16.11.2020 6:31

Kahdella puolueella näyttää hyvältä, kaksi puoluetta saa varautua tappioon ja yksi puolue voi valmistautua Helsingin paikallistaiston voittoon.

IS analysoi kuntavaalien ennakkoasetelmat viitisen kuukautta ennen vaaleja.

Kuntavaalit käydään Suomen jokaisessa noin 300 kunnassa erikseen, mutta ensi huhtikuussa vallitseva poliittinen suursäätila määrittelee pitkälti kuntavaalien lopputuloksen.

Toinen keskeinen asia on ehdokashankinta. Mitä enemmän ehdokkaita, ja mitä täydemmät ehdokaslistat jokaiseen kuntaan – on perusedellytys hyvään vaalitulokseen.

Ehdokasmäärän lisäksi sateentekijöitä ovat paikalliset ääniharavat, jotka voivat kahmia kohtuullisen suuren osuuden koko kunnan tai kaupungin äänipotista.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa suurin puolue oli kokoomus (20,7%), Sdp oli kakkonen (19,4%) ja keskusta tuli kolmanneksi (17,5%). Vihreiden kannatus oli 12,5 prosenttia ja perussuomalaisten 8,8 prosenttia.

Tämän päivän kannatuslukemat lupaavat aika lailla erilaista lopputulosta.

IS käy läpi viiden suurimman puolueen kuntavaalinäkymät.

Sdp

Vain iso muutos poliittisessa suursäätilassa voi viedä Sdp:ltä vaalivoiton ja suurimman puolueen aseman.

Pääministeri ja puheenjohtaja Sanna Marin on siivittänyt demarit gallupykköseksi, ja puolueväki on nyt yhtenäisempi kuin mies- ja naismuistiin.

Sdp:n suurin vaalivaltti, pääministeri Sanna Marin. Sdp nousi kyselyissä suurimmaksi puolueeksi, kun Marinista tuli pääministeri ja demareiden ykkössija kannatuskyselyissä on ollut selviö kuukaudesta toiseen.

Sdp oli jo viime kuntavaaleissa suurin puolue esimerkiksi Tampereella, Lahdessa ja Vantaalla, joissa se voitti kisan ykköspuolueen paikasta kokoomuksen kanssa.

Helsingissä Sdp on vuosikaudet soitellut kolmatta viulua, mutta kannatuskyselyt kertovat demareiden lisänneen suosioita myös pääkaupungissa, ja Sdp tuskin menettää kannatustaan perinteisillä tukialueillaan.

Viime kuntavaalien tulos (19,4%) olisi nykytilanteessa demareille jopa pettymys.

Perussuomalaiset

Kuntavaalien suurimman kannatusloikan tekee perussuomalaiset.

Viime kuntavaaleissa Timo Soinin johtama hallituspuolue jäi suosiossa alle yhdeksän prosentin. Suuri ennustaja ei tarvitse olla, että puolueen kannatusprosentti nousee huomattavasti.

Puolue aloitti vaalikampanjoinnin ja ehdokkaiden houkuttelun jo kesällä, ehdokasasettelu on perussuomalaisille elintärkeää. Puolueella ei ole vuosikymmenten järjestökoneistoa, ja joka kuntaan ei välttämättä perussuomalaisten ehdokkaita järin riitä.

Perussuomalaiset on jo kesästä kiertänyt ympäri Suomea tapaamassa omaa väkeään ja houkuttelemassa kuntavaaliehdokkaita puolueen riveihin. Kuvassa Jussi Halla-aho Seinäjoella.

Kuntavaaleissa perussuomalaiset ei pääse kannatuskyselyjen parinkymmenprosentin lukemiin, esimerkiksi 15 prosentin ylitys olisi järisyttävän kova suoritus.

Helsingin pormestarikisaan ilmoittautuneen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ei tarvitse pelätä tulevansa valituksi pormestariksi. Viime kuntavaaleissa puolue sai Helsingissä vain 6,7 prosenttia äänistä, ja eduskuntavaaleissa 12,3 prosenttia Helsingin äänistä.

Puolue vie kuntavaaleissa ääniä etenkin kokoomukselta ja keskustalta, perussuomalaisten todellista kuntavaalikannatusta on vaikea tietää.

Todennäköisesti perussuomalaiset kisaa huhtikuun vaalien pronssipaikasta.

Kokoomus

Keväällä 2017 kokoomus oli kuntavaalien ykkönen, ensi huhtikuussa kokoomus ei kuntavaaleja taida voittaa.

Puolue ei ole hyötynyt lainkaan oppositioasemastaan. Kokoomuksen kannatus on jämähtänyt 17-18 prosentin hujakoille. Ei ole merkkejä, että kokoomuksen kannatus olisi lähdössä lentoon, päinvastoin. Viime kyselyssä puolueelle tuli takapakkia ja lukemat 16,6.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren vetäytyminen huhtikuun vaaleista oli huono uutinen kokoomukselle. Helsingissä kuntavaalit oli viimeksi myös henkilövaali ja kokoomus sai kiittää aika paljon vaalivoitostaan Helsingin pormestarivaalia ja Vapaavuorta. Kokoomus löi vihreät ja Anni Sinnemäen lukemin 28,3-24,1.

Helsingin pormestarivaali käänsi keväällä 2017 vaalivoiton kokoomukselle. Pormestariehdokas Jan Vapaavuori sai liki 30 000 ääntä. Vapaavuoren vetäytyminen ensi kevään vaaleista oli suuri takaisku kokoomukselle ja puheenjohtaja Petteri Orpolle.

Osviittaa tulevasta voi ennustaa eduskuntavaaleista, jossa vuosikausia eri vaaleissa Helsingin suurimpana puolueena paistatellut kokoomus menetti asemansa ja vihreät nousi ensi kertaa Helsingin ykköspuolueeksi.

Kokoomuksella on uupeloa ääniharavista niin Helsingissä kuin ympäri Suomen.

Kuten todettua, kokoomus hävisi jo viime vaaleissa monissa kaupungeissa demareille. Nyt myös perussuomalaiset uhkaa viedä jonkin verran kokoomusäänestäjiä viime kuntavaaleista.

Jos kokoomus pitää kannatuskyselyiden 17-18 prosentin kannatuksen, kuntavaalien kakkospaikka on puolueelle tulossa.

Keskusta

Kuntavaalien suuri kysymysmerkki.

Perussuomalaisten kannatuksen nousu on todennäköisesti eniten pois keskustalta.

Keskusta on ollut maakuntien mahtipuolue, se hallitsee isoa osaa kunnista, ja vaalikartalla Suomi on näyttänyt vaaleista toiseen keskustan tummanvihreältä.

Viime kuntavaalien tulokseen (17,5%) keskusta tuskin yltää, sen kannatus on pudonnut 11-12 prosenttiin.

Romahdus tuli jo eduskuntavaaleissa, ja eduskuntavaalien tulos (13,8%) on suurin piirtein minimitulos ja torjuntavoitto, jonka kanssa Annika Saarikon johtama puolue voi olla jollain lailla sinut.

Puheenjohtaja Annika Saarikko ei ole paaluttanut puolueelleen selvää tavoitetta huhtikuun vaaleihin. Viime kuntavaalien 17,5 prosenttia toi pääministeripuolueelle kolmossijan, eduskuntavaaleissa puolue putosi peräti neljänneksi, ja sen jälkeen kannatus on virunut 11-12 prosentissa.

Perussuomalaiset yrittää iskeä pitäjissä ja kirkonkylissä juuri valtapuolue keskustan luhistuneisiin asemiin.

Kannatuskyselyihin verrattuna keskusta voi saada paremman tuloksen, ja kisaa pronssipaikasta perussuomalaisten kanssa.

Vihreät

Vihreät on jämähtänyt keskisuureksi puolueeksi.

Viime kuntavaalien tulos (12,5%) jää nykylukemilla haaveeksi. Vihreisiin ei viime aikoina ole ollut imua, ja puolue on selkeästi kaupunkien ja etenkin yliopistokaupunkien puolue.

Muutama vuosi sitten vihreät hätyytteli kyselyissä kärkisijoja. Hallituksessa Maria Ohisalon vihreät on jäänyt varjoon, ja puolueen suosio ei ole piristynyt. Vaaliasetelma lupaa puolueen kuitenkin odottaa kuntavaaleissa erävoittoa Helsingissä, jossa vihreät oli jo eduskuntavaaleissa suurin puolue.

Vihreiden kirkas valonpilkahdus on Helsinki. Tähdet ovat tällä hetkellä siinä asennossa, että vihreät voi olla Helsingin suurin puolue huhtikuun kuntavaaleissa.

Vihreät oli siis jo eduskuntavaaleissa Helsingin suurin puolue, se voitti kokoomuksen 23,5-21,8. Jos ja kun kokoomukselta puuttuu Jan Vapaavuoren kaliiperin pormestariehdokas, vihreät on kisassa Helsingistä niskan päällä.

Vihreille olisi elintärkeää pitää asemansa isommissa kaupungeissa. Esimerkiksi Turussa ja Tampereella vihreiden kuntavaalikannatus oli parikymmentä prosenttia.

Vihreät saa onnistua hyvin, jotta kilpailijapuolueiden suositut puheenjohtajat – Marin Tampereella ja Li Andersson (vas) Turussa – eivät rokota vihreiden äänisaalista.

Vaikka vihreät olisi Helsingin suurin puolue, kannatuskäyrän nousu olisi tällä hetkellä yllätys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?