Haavisto karanteenissa ulkomaanmatkojen vuoksi – esittelee ulko- ja turvallisuus­poliittista selontekoa Teamsin välityksellä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haavisto karanteenissa ulkomaanmatkojen vuoksi – esittelee ulko- ja turvallisuus­poliittista selontekoa Teamsin välityksellä

Ulkoministeri esittelee selonteon karanteenin vuoksi etänä.

Pekka Haavisto Säätytalon edessä 23. lokakuuta, ennen ulkomaanmatkaansa.­

29.10.2020 12:18

Hallitus on saanut valmiiksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa. Valtioneuvosto käsittelee selontekoa tänään kello 13 alkavassa yleisistunnossaan, jonka jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) esittelee ja vastaan sitä koskeviin kysymyksiin Teams-infossa etänä.

Ratkaisuun on päädytty, koska Haavisto on karanteenissa Afganistanin- ja Qatarin-matkojensa vuoksi. Haavisto vieraili maanantaina ja tiistaina Afganistanissa. Vierailun tarkoituksena oli keskustella muiden muassa Suomen, Afganistanin hallituksen ja YK:n yhdessä marraskuussa järjestettävässä Afganistan-konferenssista.

– Afganistan-apukonferenssi järjestetään keskellä historiallista rauhanprosessia. Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan, jotta rauha voi rakentua kestävälle pohjalle. Suomen rooli konferenssin järjestäjänä on keskeinen tämän tuen varmistamiseksi, Haavisto sanoi matkan jälkeen.

Afganistanista Haavisto jatkoi matkaansa Qatariin, jossa hän tapasi emiiri Sheikh Tamim bin Hamad al Thanin ja ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thanin. Matka päättyi eilen.

Ulko- ja turvallisuuspoliittiset selonteot ovat odotettuja papereita, koska niissä linjataan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Edellinen Juha Sipilän (kesk) hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko valmistui 2016.

Ylen tietojen mukaan Marinin hallituksen selonteko ei sisällä dramaattisia muutoksia suuriin linjoihin.

Selontekoa valmistellessa presidentti Sauli Niinistö ja ulkopolitiikasta vastaavat ministerit kävivät kuitenkin EU:n turvatakuita koskevasta muotoilusta tarkentavan keskustelun. Kyse oli siitä, miten Suomi tekee päätöksiä, jos joku maa pyytää apua Euroopan unionin turvatakuiden nojalla.

Ylen tietojen mukaan keskustelua käytiin siitä, kuinka pitkälle Sanna Marinin (sd) hallitus voisi ilman presidentin mukana oloa valmistella itsekseen avun antamista tai pyytämistä.

Selontekoon kirjattiin, että turvatakuista ja avunannosta käydään keskustelua EU:n ja jäsenmaiden välillä. Kirjaus jäsenmaiden keskinäisestä keskustelusta varmistaa, että myös presidentillä on asiassa toimivaltaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?