Ministeri Harakka Ylellä: Polttoaineveron korotus voidaan korvata kokonaan vähä­varaisille ja maalla asuville – ”Pankkitilille ilmestyy rahaa”

Harakan mukaan valtion saama verotulo olisi huomattavasti korkeampi kuin siitä maksettavat hyvitykset vähävaraisille ja syrjäseuduilla asuville.

Harakan mukaan vähävaraisten ja syrjäseuduilla asuvien korvaukset eivät olisi toisiaan poissulkevia.

27.10.2020 22:36 | Päivitetty 28.10.2020 16:22

Tiistaina julkaistiin liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän esitys keinoista, joilla kotimaan liikenteen kasvihuone­kaasupäästöt voitaisiin hallitusohjelman mukaisesti puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) oli illalla keskustelemassa aiheesta Ylen A-Studiossa.

Harakka painotti ohjelmassa useaan otteeseen polttoaineen veronkorotusten olevan kaikista viimeisin keino päästötavoitteisiin pääsemiseksi. Jos veroa jouduttaisiin korottamaan, voitaisiin Harakan mukaan veronkorotus kompensoida täysimääräisenä vähävaraisille ja syrjäseuduilla asuville.

– Verotulo valtiolle olisi niin paljon suurempi kuin se korvauksen määrä, joka pienituloisille tulisi maksaa, Harakka sanoo.

Hänen mukaansa alueellinen kompensaatio ja vähävaraisuuskompensaatio eivät olisi toisiaan poissulkevia, vaan vähävarainen maaseudulla autoa käyttävä huomioitaisiin molemmissa. Vähävaraisuuden rajaksi Harakka ehdotti keskustelussa perhekuntakohtaista 40 000 euron käytettävissä olevaa vuosituloa.

– Kyse on tulonsiirrosta. Pankkitilille ilmestyy rahaa, Harakka vastaa kysymykseen siitä, miten kompensaatio käytännössä toimisi.

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio osallistui myös keskusteluun. Hän huomautti useaan kertaan hallituksen tehneen juuri historiallisen korkeat polttoaineveronkorotukset. Tavion mukaan Harakan esittämä malli ei kuulosta tasa-arvoiselta.

– Täytyyhän kaupunkilaistenkin käyttää todellisuudessa autoa, Tavio sanoo.

Juttua korjattu 28.10.2020 kello 16.23. Harakka sanoi, että vähävaraisuuden rajaa tarkasteltaisiin perhekunnittain, ei yksittäisen ihmisen tulojen perusteella. Harakka myös puhui käytettävissä olevista vuosituloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?