Tavoitteena ei ole vaikeuttaa liikkumista, vaan tehdä siitä päästötöntä, linjasi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) tänään tiistaina tilaisuudessa, jossa fossiilittoman liikenteen työryhmä julkisti raporttinsa päästövähennystoimista.
Hallitusohjelman mukaan kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Päästötavoitteen saavuttamiseksi kotimaan liikenteen päästöjä pitäisi vähentää vuosikymmenen loppuun mennessä 1,55 miljoonaa tonnia.
Liikenne aiheuttaa viidesosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.
Tieliikenteen osalta työryhmän mukaan keskeisin päästövähennyskeino onkin jakeluvelvoitelaki ja sen laajentaminen biokaasuun ja synteettisiin polttoaineisiin.
Etenkin biokaasun liikennekäyttöä tulee merkittävästi lisätä erityisesti raskaassa liikenteessä.
Työryhmän mukaan sähköautotavoitteeksi vuodelle 2030 tulisi asettaa 600 000–700 000 sähköautoa, joista valtaosan tulisi olla täyssähköautoja.
– Täyssähköautojen yleistymistä tulee sen edistää taloudellisin ohjauskeinoin esimerkiksi auto- ja ajoneuvoveron muutoksilla, määräaikaisilla hankintatuilla ja polttoaineveron muutoksilla ja/tai liikenteen päästökaupalla, raportissa todetaan.
Myös sähköautojen latausinfraa tulee kehittää erityisesti taloyhtiöissä ja haja-asutusalueilla.
Tämän lisäksi työryhmä esittää, että pyöräpysäköintiin on panostettava ja etätyökäytäntöjen mahdollisuudet hyödynnettävä.
Myös tieliikenteen päästökauppajärjestelmän käyttöönoton mahdollisuus tulee selvittää, työryhmä linjaa. Vaihtoehtona kansalliselle päästökaupalla voisivat olla vastaavansuuruiset polttoaineveron korotukset.
Myös ministeri Timo Harakka toteaa, että fossiilisten polttoaineiden hinta vaikuttaa vahvasti liikenteen päästöihin, sekä ajettujen kilometrien määrään että liikenteessä käytettäviin kulkuvälineisiin ja niiden käyttövoimaan.
– Jokainen ymmärtää, että fossiilisten polttoaineiden hinnannousu ei ole toimenpiteenä ongelmaton. Se on viimeinen keino tässä valikoimassa, eli siihen turvaudutaan vain, jos tavoitteisiin ei muilla keinoilla päästä.
Molemmat toimenpiteet, päästökauppajärjestelmän käyttöönotto ja polttoaineveron korotukset ovat myös poliittisesti vaikeita, sillä hallituspuolue keskusta on torjunut molemmat.
Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (vihr) linjasi tänään tiistaina blogissaan, ettei hallituksen tavoite liikenteen päästöjen puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä onnistu ilman fossiilisten polttoaineiden hintojen korotuksia.
Keskustan väläyttämää kilometriveroa työryhmä ei sen sijaan suosittele lyhyen aikavälin ratkaisuksi.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry SKAL, Autotuojat ja -teollisuus ry, Linja-autoliitto ry, Logistiikkayritysten Liitto ry ja Suomen Taksiliitto ry jättivät esimerkiksi eriävän mielipiteen työryhmän raporttiin.
Päästöjen ja vähentämisen ja Suomen kilpailukyvyn ei tarvitse olla ristiriidassa, SKAL ilmoitti tiedotteessaan. Raportti antaa SKAL:n mukaan väärän kuvan polttoaineveron korotusten vaikutuksesta päästöjen vähentämiseen ja vähättelee niiden vaikutusta Suomen kilpailukykyyn.
– Jotta päästövähennykset saavutettaisiin tämän mekanismin kautta, vaatisi se todella suuret korotukset polttoaineen hintoihin nopealla aikataululla. Tällä olisi vakavia seurauksia Suomen teollisuudelle. Näitä vaikutuksia ei ole raportissa riittävästi arvioitu, SKAL kirjoittaa.
Työryhmän mukaan Suomessa on myös säädettävä laki ruuhkamaksujen käyttöönoton mahdollistamiseksi.
Ohisalo kirjoitti tänään tiistaina blogissaan, että hallitus onkin edistämässä ruuhkamaksut mahdollistavaa lainsäädäntöä. Keskusta sen sijaan on torjunut ruuhkamaksut.
Harakan mukaan tarkemmat ehdotukset, joilla kotimaan liikenteen päästöjä saataisiin vähennettyä 1,55 miljoonaa tonnia vuosikymmenen loppuun mennessä valmistellaan liikenne- ja viestintäministeriössä fossiilittoman liikenteen työryhmän suositusten, Aalto-yliopiston raportin ja vaikutusarviointien pohjalta.
Hallitus tekee periaatepäätöksen fossiilittoman liikenteen tiekartasta joulukuussa.
Työryhmä antoi suosituksensa myös raide-, meri- ja sisävesi- sekä lentoliikenteen toimista.
Juttua täydennetty kello 15:48 ja 16:44