Hallitukselta tulossa perjantaina tarkemmat ohjeet alueille joukkueurheilun rajoituksista – riskialttiiden lajien lista edelleen pohdinnassa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitukselta tulossa perjantaina tarkemmat ohjeet alueille joukkueurheilun rajoituksista – riskialttiiden lajien lista edelleen pohdinnassa

Hallituksen oli määrä päättää asiasta tänään torstain yleisistunnossa, mutta päätös siirtyi perjantaille.

22.10. 20:28

Hallituksen oli määrä päättää tänään tarkemmasta ohjeistuksesta harrastustoiminnasta torstaina valtioneuvoston yleisistunnossaan. Viime hetkellä periaatepäätös kuitenkin vedettiin pois listalta sen vuoksi, että kokonaisuuteen sisältyviä yksityiskohtia tahdottiin vielä ennen päätöksentekoa tarkistaa.

Sen sijaan hallitus on päättämässä asiasta huomenna, kun se kokoontuu neuvottelemaan Säätytalolle kello 13 alkaen vuoden seitsemännestä lisätalousarviosta.

Hallituksen asialistalla on huomenna perjantaina myös epidemiologinen tilanne ja koronatoimien kokonaisarvio.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila vahvisti tänään, että aluehallintovirastoille ollaan antamassa tarkempia ohjeita siitä, miten liikuntaharrastuksia voidaan rajoittaa koronavirusepidemian kiihtyessä.

Hänen mukaansa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa mietitään parhaillaan, mitkä ovat koronan kannalta riskialttiita joukkuelajeja.

Varhilan mukaan kyse on esimerkiksi siitä, onko harjoituksissa mahdollista käyttää useampia pukuhuonetiloja, käyttää käsidesejä ja voiko harrastuksessa käyttää kasvomaskeja.

Hallituksen viime viikon torstaina linjaamat uudet suositukset koronaepidemian leviämisen estämiseksi aiheuttivat runsaasti hämmennystä kansalaisissa.

Hallitus suositteli, että leviämisvaiheessa olevilla alueilla ryhmäharrastukset keskeytettäisiin. Kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta sen sijaan suositeltiin keskeytettäväksi, jos lähikontakteja ei voida välttää.

Erityisiksi riskilajeiksi mainittiin kontakteja sisältävät joukkuelajit, kuten jääkiekko, salibandy ja koripallo.

Päätösvalta asiassa sysättiin aluehallintovirastoille, joiden kanta sen sijaan on ollut, etteivät ne voi rajoittaa esimerkiksi joukkuelajien harjoitusvuoroja, sillä niissä on kyse yksityistilaisuuksista.

Ympäri Suomea odotellaankin tällä viikolla tarkennuksia ja lisätietoa suosituksiin, Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta myöten. Vapaavuori totesi viimeksi tänään torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Helsingin kaupunki odottaa valtiovallalta selvempiä linjauksia ennen kuin ryhtyy panemaan rajoituksia täytäntöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?