Oikeustieteilijät HS:lle: Valmiuslain käyttöönotto olisi nyt parempi ratkaisu kuin tartuntatautilain muuttaminen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oikeustieteilijät HS:lle: Valmiuslain käyttöönotto olisi nyt parempi ratkaisu kuin tartuntatautilain muuttaminen

Valmiuslaki on oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuorin mukaan valmisteltu huolellisesti ja säädetty normaalioloissa, eikä vasta poikkeusolojen paineessa.

Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori ehdottaa valmiuslain ottamista käyttöön. Muun muassa ravintoloiden toimintaa on rajoitettu koronan vuoksi.­

20.10.2020 11:02

Oikeustieteilijät katsovat Helsingin Sanomien haastattelussa, että jo viime keväällä nähty valmiuslain käyttöönotto ja poikkeusolojen julistaminen Suomeen uudelleen voisivat olla ratkaisu hallituksen pitkin koronakriisiä kohtaamiin oikeudellisiin ongelmiin.

Valmiuslain avulla Suomessa voidaan ottaa käyttöön nopeallakin aikataululla erilaisia rajoituksia, jotka eivät normaalilainsäädännön avulla olisi mahdollisia.

Sen sijaan hallitus on asettanut tavoitteekseen saattaa loppuvuodesta voimaan uudistettu tartuntatautilaki, jonka asetusten käyttöönotto ei vaadi poikkeusolojen julistamista.

Muuttamalla tartuntatautilakia valtioneuvosto on HS:n haastattelemien oikeustieteilijöiden mukaan kuitenkin yrittänyt luoda ”pienoisvalmiuslain”, johon sisältyy perustuslaillisiakin ongelmia.

– Poikkeusoloja varten säädetty valmiuslaki sisältää pidäkkeitä ja kynnyksiä, joiden tarkoituksena on estää valtuuksien harkitsematon ja liiallinen käyttö ja varmistaa eduskunnan kontrolli, Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori muistuttaa HS:n haastattelussa.

Valmiuslaki on Tuorin mukaan sen sijaan valmisteltu huolellisesti ja säädetty normaalioloissa, eikä vasta poikkeusolojen paineessa.

Oxfordin yliopiston Britannian tiedeakatemian oikeustieteen tutkimusprofessori Martin Scheinin toteaa myös HS:lle pitävänsä nykytilanteessa valmiuslain uutta käyttöönottoa parempana vaihtoehtona verrattuna tartuntatautilain muuttamiseen verrattuna.

– Pidän nykyisessä tilanteessa valmiuslain uutta käyttöönottoa puhtaasti tartuntatautikriisin nojalla parempana kuin tartuntatautilain muuttamista valmiuslain sekundaversioksi, josta puuttuisivat valmiuslain hyviksi osoittautuneet demokratian ja oikeusvaltion takeet, Scheinin sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?