Halla-aho kiistää väitteet juutalaisvastaisuudesta

Keskustan Annika Saarikko ei sulje pois hallitusyhteistyötä, mutta ”ihmisarvossa ei ole liikkumisen varaa”.

19.10.2020 11:33

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo pitävänsä täysin järjettöminä hiljattain julkaistussa toimittaja Lauri Nurmen kirjassa esitettyjä väitteitä Halla-ahon juutalaisvastaisuudesta. Nurmi kävi kirjaansa varten läpi Halla-ahon nettikirjoituksia, jotka nostivat osaltaan häntä politiikan eturiviin.

Halla-aholta kysyttiin politiikan toimittajien tilaisuudessa, pitääkö paikkansa, että hänellä on ollut juutalaisvastaisia ajatuksia, ja onko niitä edelleen.

– Tämä on täysin järjetön väite, Halla-aho sanoi.

– En halua lähteä mihinkään sana sanaa vastaan -asetelmiin, koska en voi voittaa niitä. Mutta kyllä tällaisia syytöksiä pitäisi kyetä jollain tavoin perustelemaan.

Saarikko muuttanut mieltään yhteistyöstä

Halla-aho sekä keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kohtasivat politiikan toimittajien järjestämässä debatissa, jonka aiheena olivat erityisesti kuntavaalit ja puolueiden kilpailuasetelma, mutta myös yhteistyömahdollisuudet.

Saarikkoa pistettiin tilille hänen kesällä 2017 antamastaan lausunnosta, jonka mukaan keskustan olisi syytä sulkea Halla-ahon perussuomalaiset yhteistyöstä jatkossakin. Saarikko perusteli tuolloin, että yhteistyö Halla-ahon perussuomalaisten kanssa ei sovi keskustalaiseen arvomaailmaan.

Saarikolta kysyttiin nyt, mikä on kääntänyt hänen päänsä. Saarikko on viime aikoina sanonut, että voisi olla valmis samaan hallitukseen Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

– Keskusta on vanha kunnon yhteistyöpuolue. Se tarkoittaa, että toimintakykyinen ja enemmistöpohjaa nauttivan hallituksen muodostamisessa lähtökohtaisesti tulee pitää tässä vaiheessa kaikki ovet avoinna, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa on silti niin, että ihmisarvo ja ihmiskäsitys eivät ole asioita, joissa puolueilla olisi liikkumisen varaa.

– Perussuomalaisten riveistä esitetyt leimaamiset esimerkiksi ihonvärin perusteella ovat asia, joka ei keskustalle käy. Ne ovat asioita, joissa ei sovi pelleillä.

Lisäksi ohjelma ratkaisee Saarikon mukaan mahdollisuudet yhteistyöhön. Esimerkiksi jotkut perussuomalaisten ehdotukset vaikkapa maahanmuutosta voivat hänen mielestään äkkiseltään kuulostaa järkeviltä, mutta osoittautua huomattavasti monimutkaisemmiksi, kun muistetaan, mitä perustuslaki sanoo yhdenvertaisuudesta ja että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin.

Halla-aho kommentoi kysymystä hallitusyhteistyöstä sanomalla, ettei hän usko sovittamattomiin ristiriitoihin perussuomalaisten ja keskustan välillä.

– Keskusta on yleisesti ottaen ohjelmaltaan ja arvopohjaltaan aika joustava puolue, niin kuin on nähty (Juha) Sipilän (kesk) hallituksesta Antti Rinteen (sd) ja Sanna Marinin (sd) hallituksiin siirtymisessä, Halla-aho sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?