Millainen riski on tartunnan saaneen kansan­edustajan kanssa kokouksessa olleilla? HUSin ylilääkäri kertoo - Politiikka - Ilta-Sanomat

Millainen riski on tartunnan saaneen kansan­edustajan kanssa kokouksessa olleilla? HUSin ylilääkäri kertoo

Koronavirustartunnan saanut kansanedustaja Tom Packalén (ps) oli ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan yhteiskuulemisessa. HUSin ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, millainen riski muilla paikalla olleilla on saada tartunta.

Kansanedustaja Tom Packalén (ps) kertoi saaneensa koronavirustartunnan.­

16.10. 23:22

Koronavirustartunnan saanut kansanedustaja Tom Packalén (ps) ja pääministeri Sanna Marin (sd) olivat läsnä samassa kuulemistilaisuudessa keskiviikkona.

Ilta-Sanomat kysyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli HUSin ylilääkäri Asko Järviseltä, millainen riski on, että muut samassa tilassa olleet olisivat saaneet tartunnan.

– Jos etäisyys muihin on ollut kaksi metriä, riski on hyvin pieni tai lähes olematon, Järvinen arvioi.

Ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan yhteiskuuleminen pidettiin keskiviikkona pikkuparlamentin auditoriossa. Valiokunnan puheenjohtajista ja puhujista on ollut pitkä etäisyys valiokuntien jäseniin, ja valtaosa on käyttänyt kasvomaskeja, valiokuntaneuvos Jonna Laurmaa kertoi aiemmin.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa.

Lähikontaktissa voi tarttua myös kosketuksesta

Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

– Tämä arvio hyvin vähäisestä riskistä pätee siis, jos muuta lähikontaktia ei ole ollut tilaisuuden aikana. Tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista, Järvinen painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?