Perussuomalaisten kansanedustaja Packalénilla korona – vaikenee tartunnan alkuperästä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten kansanedustaja Packalénilla korona – vaikenee tartunnan alkuperästä

Kyseessä on tiettävästi korona-ajan ensimmäinen tartunta kansanedustajalla.

Tom Packalén on tiettävästi ensimmäinen kansanedustaja, joka on saanut koronavirustartunnan.­

16.10. 8:52 | Päivitetty 16.10. 11:42

Kansanedustaja Tom Packalén (ps) on saanut koronavirustartunnan.

Packalénin mukaan hän voi kuitenkin hyvin, ja oireet ovat lieviä flunssan oireita.

Packalén kertoo IS:lle, että hän sai koronan viime lauantaina, eduskunnan ulkopuolisessa tilaisuudessa

– Eilen puolenpäivän aikaan sain tiedon asiasta. Eräs virkamies soitti minulle, että oli ollut samassa tilaisuudessa minun kanssani ja että hänellä on todettu korona. Sen seurauksena menin koronatestiin, ja sain positiivisen tuloksen, Packalén sanoi.

Packalén kertoo olevansa kotona karanteenissa ja tartunnasta on ilmoitettu eduskunnan työterveyshuoltoon. Hän ei halua kertoa, mistä tilaisuudesta hän lauantaina koronan sai.

Oletteko ollut lauantain jälkeen ihmisten kanssa tekemisissä vai tehnyt töitä etänä?

– Paljon etänä. Eduskunnassa käydään äänestämässä, ja olen ollut ulkoasianvaliokunnassa. Totta kai käytävällä kävelee ohi ja sanan voi vaihtaa, kontakteja ei ole. Ulkoasianvaliokunnassa on turvavälit ja käytämme maskeja, joten tartunnan vaaraa ei hirveästi ole.

Eilen en mennyt ryhmäkokoukseen, enkä valiokuntaan, koska sain tiedon altistuksesta ja menin koronatestiin, Packalén vastasi.

Packalén kertoi IS:lle, että hän oli eilen torstaina puoliltapäivin menossa ulkoasianvaliokunnan kokoukseen ja kääntyi pois ovella, kun hän sai tiedon virkamiehen koronatartunnasta.

Eduskunnassa Packalén on ollut keskiviikkona ulkoasianvaliokunnan kokouksessa ja suuressa salissa äänestämässä peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) luottamuksesta.

Tiistaina Packalén oli pois täysistunnosta, eikä ulkoasianvaliokunnalla ollut tiistaina kokousta.

Maanantaina eduskunnassa ei ollut virallista toimintaa.

Omaa vointiaan Packalén kuvaa hyväksi, ja kertoo voinnistaan tietoja Oura-älysormuksestaan.

– Jos testitulos ei kertoisi, että olen koronassa ja kipeä, voisin lähteä tästä hyvin pitkälle kävelylenkille tai pyöräilemään. Kuumetta ei ole, olen juuri herännyt vällyjen alta ja Oura-sormus sanoo, että minulla on kehon lämpötila on 0,2 astetta yli keskiarvotilan. Readiness, vireystila, on good, hyvä.

– Ei tässä tiedä tuleeko oireita myöhemmin. Nyt olen karanteenissa ja tässä vaiheessa ei tarvitse tästä koronasta niin paljon murehtia, Packalén kertoi.

THL on käynnistänyt altistuksia koskevan jäljityksen eilen torstaina. Eduskunnassa Packalénin koronatartunta ei toistaiseksi aiheuta mittavia järjestelyjä.

Hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan kaksi ihmistä on jäänyt karanteeniin, ja THL:n parhaillaan tekemä jäljitys on nyt oleellisin asia.

– Jos kansanedustajasta on kyse, THL hoitaa jäljityksen. Jos henkilökuntaan kuuluva saisi koronan, se olisi kotikunnan viranomaisten asia.

Jäljityksessä tietoa tulee lisää, ja jäljityksen perusteella päätetään tarkemmista toimista.

– Välittömiin toimiin ei ole ryhdytty. Puhemies ei ole päättänyt tämän päivän istunnosta mitään erityistä. Meillä on korostetut terveysturvaohjeet, nyt heti panostamme vain jäljittämiseen ja asianomaisen henkilön terveydentilan seuraamiseen, Rauhio kertoi.

Kuka eduskunnassa tekee päätökset karanteeneista tai joidenkin toimintojen sulkemisesta?

– Jos käy ilmi altistuksia, tietysti asianomainen henkilö menee vapaaehtoiseen karanteeniin ja poistuu eduskunnasta viipymättä. Toimintojen sulkemisesta tai rajoittamisesta tehdään raskaimmat päätökset puhemiehen johdolla.

– Ei tässä vaiheessa ole kuin asianomaisen henkilön ilmoittama yksi henkilö, joka on vapaaehtoisesti eristäytynyt. Virkakunnasta työterveyslääkäri on nyt vähän aikaa pois työpaikalta.

Packalén on ollut ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa. Mitä valiokunnan jäsenille nyt tapahtuu?

– Siellä on noudatettu turvavälejä, käytetty maskeja. Ainakaan ei ole tehty päätöstä, että heidän tulisi eristykseen mennä. Se on toki aina jokaisen itse harkittavissa. Näitten tietojen perusteella altistusriski ei ole tavattoman suuri, Rauhio vastasi.

– Kun kysymys on virustartunnasta, aina sanotaan sen hetkisen parhaan tiedon mukaan. Sitä mukaa kun tietoa karttuu, täytyy myös johtopäätöksiä tarkistaa. Tämä on nyt tämänhetkinen paras tieto, eikä ole syytä arvella että se olisi muuttumassa, Rauhio jatkoi.

Juttua korjattu kello 10.07: Oura on älysormus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?