Perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia ravintoloiden rajoituksiin

MaRa:n mukaan lausunto palauttaa luottamuksen siihen, ettei elinkeinovapauteen ja omaisuudensuojaan voida puuttua kevyesti ja perustelematta.

15.10.2020 18:04

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vaatii tänään torstaina julkaistussa lausunnossaan muutoksia ravintoloiden rajoituksiin, joita hallitus tahtoo jatkaa neljällä kuukaudella ensi vuoden helmikuun loppuun.

Valiokunnan mukaan rajoitustoimien pitää olla välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Niissä tulisi myös ottaa PeV:in mukaan huomioon alueelliset ja ravintolakohtaiset erot.

Perustuslakivaliokunta haluaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan etsivän keinoja, joilla rajoituksia voidaan erotella ravintolatyypeittäin. Sen mukaan kaikkia ravintolatyyppejä ei siis voida säännellä samalla tavalla. Tällä hetkellä esimerkiksi huoltoasemaravintoloita ja yökerhoja koskevat samat rajoitukset.

Perustuslakivaliokunta edellyttää myös, että ravintoloiden rajoitukset tulisi perustella vahvemmin aluekohtaisesti. Rajoituksia ei siis voida säätää tai pitää voimassa sellaisilla alueilla, joissa se ei ole tartuntatautitilanteen vuoksi välttämätöntä.

Aihe puhutti tänään myös eduskunnan kyselytunnilla.

Ravintoloiden nykyiset väliaikaiset anniskelu- ja aukiolorajoitukset astuivat voimaan 8. lokakuuta, ja ovat voimassa lokakuun loppuun asti.

Siitä alkaen ravintolat ovat saaneet olla valtakunnallisesti auki kello 01:een saakka, ja anniskelun on täytynyt päättyä puoliltaöin. Ravitsemisliikkeiden toimintaa rajoitetaan kuun loppuun asti.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa anniskelun täytyy päättyä jo illalla kello 22 ja ravintoloiden on rajoitettava asiakaspaikkamääräänsä puoleen.

Valiokunta huomauttaa lausunnossaan, että erityisesti aukioloaikojen ja anniskeluaikojen sekä asiakaspaikkojen enimmäismäärää koskeva sääntely puuttuu merkittävästi ravitsemistoiminnan harjoittajan perustuslaissa turvattuun elinkeinovapauteen.

– Rajoituksilla on myös huomattavaa merkitystä ravintolatoiminnan kannattavuuteen ja sitä kautta oikeuteen harjoittaa elinkeinoa, lausunnossa todetaan.

Valiokunta myöntää, että ravitsemisliikkeissä tapahtuvien sosiaalisten lähikontaktien määrä ja luonne vaikuttavat merkittävästi koronavirustaudin tarttumisen riskiin.

Hallituksen esityksen perusteluissa ei sen mukaan kuitenkaan ole esitetty sellaista välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden arviointia, jota valiokunta on aikaisemmin edellyttänyt.

Valiokunta on aikaisemminkin kiinnittänyt huomiota siihen, että sääntelyn alueellinen soveltamisala on merkityksellinen sääntelyn välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden kannalta.

Myös matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa reagoi tiedotteessaan PeV:n lausuntoon.

– Perustuslakivaliokunnan lausunto palauttaa luottamuksen siihen, ettei elinkeinovapauteen ja omaisuudensuojaan voida puuttua kevyesti ja perustelematta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että ravintolayrittäjät ja heidän työntekijänsä ovat syvässä taloudellisessa ahdingossa, joka vain pahenee talven tullessa.

– On erittäin tärkeää, että kuuden maakunnan raskaat ravintolaliiketoiminnan rajoitukset poistettaisiin, jotta pikkujoulukausi, ravintoloiden tärkein sesonki, onnistuisi edes osittain. Kysymys on tuhansien ravintolayritysten ja niiden 85 000 työntekijän selviämisestä koronakriisin jatkuessa ainakin ensi kesään asti, Lappi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?