Vartiainen kritisoi kyselytunnilla ravintoloiden rajoituksia: ”Onko tarkoitus lamauttaa taloutta niin kauan kuin perustuslaki sallii?”

Perustuslakivaliokunta vaatii muutoksia ravintoloiden rajoituksiin, joita hallitus tahtoo jatkaa ensi vuoden helmikuun loppuun.

Hallituksen kaavailemat ravintoloiden rajoitustoimet ja perustuslakivaliokunnan niitä koskeva tuore lausunto puhuttivat tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kritisoi, ettei hallitus ottanut ravintoloiden ahdinkoa vakavammin jo aikaisemmin.

– No nyt se otetaan vakavasti, mutta tätä samaa viestiä on tuotu jo kauan. Ja varmasti teidän valmistelussa Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ovat tuoneet sitä viestiä.

– On kummallista, että hallitukseen tulee vipinää vasta, kun se tulee perustuslaista. Onko todella tarkoitus lamauttaa taloutta niin kauan kuin perustuslaki sallii. Eihän se ole järkevää, arvoisa hallitus, Vartiainen sanoi.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vaatii tänään torstaina julkaistussa lausunnossaan muutoksia ravintoloiden rajoituksiin, joita hallitus tahtoo jatkaa neljällä kuukaudella ensi vuoden helmikuun loppuun. Valiokunnan mukaan rajoitustoimien pitää olla välttämättömiä ja oikeasuhtaisia.

Perustuslakivaliokunta haluaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan etsivän keinoja, joilla rajoituksia voidaan erotella ravintolatyypeittäin.

Perustuslakivaliokunta edellyttää myös, että ravintoloiden rajoitukset pitää jatkossa perustella aluekohtaisesti. Rajoituksia ei siis voida säätää tai pitää voimassa sellaisilla alueilla, joissa se ei ole tartuntatautitilanteen vuoksi välttämätöntä.

Myös kokoomuksen kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen painotti, että terveys ja talous pitää pyrkiä koronarajoitusten kohdalla yhteensovittamaan paremmin.

– Tässä maassa on ollut siis osittain voimassa ja nyt uudelleen esitettynä lakiesitys, joka ei läpäise perustuslakia. Siltä osin, että alueellista välttämättömyysarviointia ei ole tehty.

– Sitä pitää tehdä jatkossa, ja samoin ravintolatyypeittäin. Eli huoltoasema erotetaan yökerhoista, Häkkänen sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kuitenkin totesi, että nyt voimassa oleva ravintoloiden sääntely on sekin aikoinaan perustuslakivaliokunnan läpäisemä.

Hän kuitenkin totesi, että hallitus tulee tutustumaan nyt perustuslakivaliokunnan huomioihin erittäin kiireellisellä aikataululla.

– Tulemme korjaamme nämä puutteet. Ja tämä työ tehdään valiokunnan johdolla eduskunnasta käsin niin, että ministeriö valiokuntaa kaikin keinoin auttaa.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vielä mahdollisuus korjata esitystä, ja uskoi sen myös niin tekevän.

Ravintoloiden rajoitukset tulevat Saarikon mukaan lähtemään tästä eteenpäin vahvemmin alueellisesta tilannearviosta ja sen ydin on rajata aukioloaikoja, eikä laittaa koko ravintolakenttää kiinni.

Saarikko myös painotti, että hallituksen motiivina on ollut koko koronakriisin ajan sekä suojella suomalaisten terveyttä ja elämää, mutta myös pitää yrityksistä ja työpaikoista huolta.

Hän myönsi, että esityksen laatiminen ei ole ollut hallituksellekaan helppoa.

– Kyllä, hallituksenkin sisällä siitä on ollut ristiriitoja. Ei se ole mikään salaisuus.

Perussuomalaisten kansanedustajat tahtoivat tietää täsmälleen, kuinka paljon vahvistettuja koronatartuntoja ruokaravintoloissa, kahviloissa, liikenneasemien ravintoloissa ja hotellien aamiaisravintoloissa todella on todettu.

Saarikon mukaan hallituksen päätösten lähtökohtana on faktatieto siitä, että Suomessa samoin kuin muuallakin maailmalla altistusketjuja ja suoranaisia tartuntaketjuja on pystytty yhdistämään ravintoloihin.

– Kyllä, meillä on osoitettua faktaa siitä, että huomattava osa tartunnoista Suomessa on lähtenyt liikkeelle nimenomaan ravintoloista.

– Taustalla on se kaikki tieteellinen tutkittu tieto siitä, miten virus leviää. Minkälaisissa tilanteissa, minkälaisilla etäisyyksillä. Me tunnistamme, että ravintoloissa ei tietenkään sattuneesta syystä ole kovin helppoa.

Ravintoloiden uudet anniskelu- ja aukiolorajoitukset astuivat voimaan 8. lokakuuta. Siitä alkaen ravintolat ovat saaneet olla valtakunnallisesti auki kello 01:een saakka, ja anniskelun on täytynyt päättyä puoliltaöin. Ravitsemisliikkeiden toimintaa rajoitetaan kuun loppuun asti.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa anniskelun täytyy päättyä jo illalla kello 22 ja ravintoloiden on rajoitettava asiakaspaikkamääräänsä puoleen.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 17:26

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?