Elämäkerta Halla-ahosta: Soinilaiset osasivat varautua ”nuivien” voittoon jo keväällä 2017

Uutuuskirjan mukaan Jussi Halla-aho lupaili vuosi ennen puoluekokousta haastaa puheenjohtaja Soinin.

Näky, jota ei etukäteen osattu odottaa. Jussi Halla-ahon valinta Timo Soinin seuraajaksi ei ollut yllätys, mutta maahanmuuttokriittiset ehdokkaat saivat kaikki kolme varapuheenjohtajan paikkaa Jyväskylän puoluekokouksessa 2017.

15.10.2020 9:04

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) lupautui puheenjohtaja Timo Soinin haastajaksi vuosi ennen h-hetkeä.

Lauri Nurmi kertoo kirjassaan Jussi Halla-aho - Epävirallinen elämäkerta (Into), että alkukesästä 2016 muun muassa Juho Eerola, Olli Immonen ja joukko muita kansanedustajia pyysi Halla-ahoa haastamaan puheenjohtaja Soini kesän 2017 puoluekokouksessa.

– Paikalla olleiden mukaan Halla-aho antaa alustavasti varovaisen lupauksen Soinin haastamisesta, Nurmi kirjoitti.

Halla-aho tuli aikeineen ulos kaapista ennen vuodenvaihdetta Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän kertoi aikeistaan ryhtyä puheenjohtajaehdokkaaksi Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa 2017.

Omia jatkoaikeitaan piilotellut Soini kertoi maaliskuun alussa luopuvansa puheenjohtajan paikastaan, Sampo Terho ilmoittautui kisaan seuraavana päivänä ja Halla-ahon virallinen ilmoitus puheenjohtajaehdokkuudesta tuli noin viikkoa myöhemmin.

Nurmen mukaan salaiset ja suljetut Facebook-ryhmät eivät pohjustaneet Halla-ahon voittoa puheenjohtajavaalissa.

Jyväskylän puoluekokouksessa Halla-ahon tueksi varapuheenjohtajiksi valittiin maahanmuuttokriittiset Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Niin sanottujen nuivien ehdokkaiden tueksi perustettiin hyvissä ajoin ennen puoluekokousta salaiset Facebook-ryhmät. Perussuomalaisten puoluekokoukseen voi osallistua jokainen puolueen jäsen, puolueeseen maaniteltiin lisää Halla-ahon kannattajia, ja Facebook-ryhmiin otettiin perussuomalaisten jäseniä, joilla oli aikomus osallistua puoluekokoukseen ja äänestää niin sanottuja nuivia puoluejohtoon.

Ehdokkaat itse eivät ryhmiä masinoineet, vaan innokkaat maahanmuuttokriittiset puoluejäsenet.

Kirjassa kuitenkin tunnustetaan Fb-ryhmien merkitys Halla-ahon ja nuivien varapuheenjohtajien valintaan.

– Niihin oli helvetin vaikea päästä jäseniksi. Puoluejäsenyys piti todistaa lähettämällä kuva jäsenkortista tai hyväksymiskirjeestä. Halla-aho ryhmään en päässyt jäseneksi, mutta sain hankittua sen jäsenlistan. Nimiä oli sillä hetkellä 747, joista noin 90 prosenttia oli tulossa puoluekokoukseen. Silloin tein johtopäätöksen, että Halla-ahon valinnan estämisen näkökulmasta homma oli todennäköisesti karannut käsistä, entinen perussuomalainen kertoi kirjassa.

Kirjan mukaan Halla-aholla oli Fb-ryhmässä siis jo keväällä ainakin 700 varmaa kannattajaa Jyväskylän puoluekokoukseen.

Kirja kertoo, että Soini saa hälyttävät tiedot pian luopumisilmoituksensa jälkeen, ja ”Soinille näytetään kevään mittaan myös halla-aholaisten Facebook-ryhmien jäsenlistat, jotta puheenjohtajalla on aikaa varautua tulevaan”.

Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi jo ensimmäisellä kierroksella, ja Halla-aho sai 949 ääntä.

Timo Soini jätti 20 vuoden jälkeen paikkansa perussuomalaisten puheenjohtajana Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa 2017, tilalle valittiin Jussi Halla-aho.

Puoluekokouksen jälkeen perussuomalaiset hajosi, puolueesta erosi 20 kansanedustajaa, ja uusi ryhmä jäi Juha Sipilän (kesk) hallitukseen.

Halla-aho -kirjassa Nurmi ei kerro edelleenkään lisätietoa siitä, miten sinisten eroa olisi valmisteltu etukäteen loikkareiden ja muun hallituksen kesken.

– Puoluejohdossa valmistaudutaan Halla-ahon voittoon viimeistään toukokuun alusta lähtien ja laaditaan sen varalle kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa: A-mallissa soinilais-terholaiset erottaisivat kansanedustajat eduskuntaryhmästä ja puoluehallituksen voimalla koko puolueesta. B-mallissa soinilais-terholaiset loikkaisivat itse ja perustaisivat oman eduskuntaryhmänsä, Nurmi kirjoitti.

Tämän enempää Nurmi ei asiaa avaa.

Oman ryhmänsä perustaneet siniset ovat kertoneet, että suunnitelmat loikkauksesta ja oman ryhmän perustamisesta syntyivät ex tempore henkilövalintojen jälkeisenä parina päivänä.

Yllätys kolme päivää puoluekokouksen henkilövalintojen jälkeen. 20 perussuomalaista kansanedustajaa erosi eduskuntaryhmästä ryhmäkokouksen aluksi ja perusti uuden eduskuntaryhmän. Ryhmään kuuluneet ministerit jatkoivat hallituksessa.

Tänään julkaistu elämäkerta on jo nimensä mukaan epävirallinen elämäkerta. Halla-aho ei kirjaan haastattelua antanut.

Nurmi on kirjaa varten haastatellut yli 50 ihmistä ja kahlannut koko Halla-ahon Scripta-blogin.

Kirjassa Nurmi käy läpi koulukiusatun tamperelaispojan lapsuuden ja nuoruuden, miten pitkätukkainen speed metal kitaristi ja tarjoilijaopiskelija päätyi kielitieteilijäksi, ja kuinka Suomen Sisuun vuonna 2000 liittynyt Halla-aho siirtyy vähitellen mukaan politiikkaan ja perussuomalaisiin. Nurmi maalaa Halla-ahon henkilökuvaa aika paljon tämän blogikirjoitusten ja henkilöhistorian kautta.

Timo Soini ja Jussi Halla-aho eivät olleet ylimpiä ystävyksiä. Halla-aho pääsi Helsingin valtuustoon 2008, ja nousi eduskuntaan 2011. Kuva jytkyvaalien jälkeen perussuomalaisten ensimmäisestä ryhmäkokouksesta.

Kaupunginvaltuustoon! Jussi Halla-aho perussuomalaisten vaalivalvojaisissa ravintola Zetorissa lokakuussa 2008.

Suuria uusia paljastuksia elämäkerrassa ei ole.

Kirjassa on muun muassa selvitetty, miten Halla-ahon sanakirja-hankkeelle kuuluu. Halla-aho kertoi nettisivuillaan vielä kevään 2011 eduskuntavaalien aikana ammatistaan, että ”huhtikuusta 2007 alkaen laadin Suomen Kulttuurirahoituksen rahoituksella ukraina-suomi -sanakirjaa yhteistyössä kääntäjä Juri Zubin kanssa”.

Kirjan mukaan Halla-aho sai 2007-2008 verotonta apurahaa kaikkiaan 34 651 euroa, ja että Kulttuurirahasto myönsi apurahoja kahteen sanakirjaan, suomi-ukraina ja ukraina-suomi. Zub sai sanakirjansa valmiiksi 2012, Halla-ahon sanakirja ei ole valmistunut.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo säilytti paikkansa, mutta Jussi Halla-ahon imussa varapuheenjohtajiksi valittiin Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja kuvasta puuttuva Juho Eerola.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?