Pääministeri Marin ja THL:n pääjohtaja Tervahauta kiivaassa sanasodassa maskisuosituksesta

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kuittasi välittömästi pääministeri Sanna Marinin (sd) puheet Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana. Marin sivalsi takaisin.

Pääministeri Sanna Marin ja THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

14.10.2020 23:02

Ilta-Sanomien paljastama STM:n maskisotku nousi kiivaaksi puheenaiheeksi illan A-studiossa, jossa keskustelemassa olivat pääministeri Sanna Marin (sd), keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi IS:n maanantaina julkaisemassa jutussa, että THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta STM torppasi aikeet.

Orpo ihmetteli lähetyksessä useaan kertaan STM:n toimintaa ja viittasi Tervahaudan haastatteluun.

Keskustelussa puheeksi nousi myös maskisuositus, jota ei keväällä annettu. Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että hallitus on kuunnellut keväällä asiantuntijoita ja myös THL:ää. Marinin mukaan THL ei ole ollut maskisuosituksen kannalla ainakaan hallituksen neuvotteluissa, kun organisaation kanta on tuotu esille.

Marin myös totesi, ettei Tervahaudan valtuudet edes riittäisi maskisuosituksesta päättämiseen THL:ssä.

– Pääjohtaja Tervahauta ei ole henkilö, joka THL:ssä päättäisi esimerkiksi tämänkaltaisista asioista. Hänellä on ollut ilmeisesti oma henkilökohtainen eriävä näkemys tästä kysymyksestä, mutta THL:n kannan muodostavat toiset henkilöt.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kysyi heti Twitterissä klo 21.29, että eikö pääjohtaja juurikin päätä laitoksen kannan.

Pääjohtaja Markku Tervahauta kuittasi Marinille vastaamalla heti perään klo 21.36 Sarkomaan twiittiin. Tervahauta esitteli twiitissään THL-lain 3. pykälää. Pykälän mukaan laitosta johtaa pääjohtaja.

Näin laissa lukee:

”Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.”

Marinilta tuli vastaus klo 23.24.

Tervahauta jatkoi 00.11.

THL:n virallinen tili twiittasi kello 00.08, että laitos ei esittänyt keväällä virallista maskisuosituksen antamista.

Myös STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila otti kantaa kiistaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi tänään keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että THL:n virallinen linja hallituksen neuvotteluissa, joissa maskilinjaus tehtiin, oli se, että laajempaa suositusta ei vielä silloin tehtäisi.

– Meillä oli henkilöitä, jotka olivat monenlaisilla kannoilla myöskin THL:n sisällä. Mutta THL:n ja STM:n virallinen linja sekä asiantuntijoilta saatu tieto nojasi siihen, ettei se puolustanut yleisen laajan maskisuosituksen tekemistä.

Tervahauta kertoi jo huhtikuussa suosittelevansa kansalaisille kangasmaskien käyttämistä. Tuolloin STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila ilmoitti kyseessä olevan Tervahaudan yksityisajattelua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?