THL:n pääjohtaja: THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, ministeriö torppasi aikeet

THL halusi keväällä valistaa kansalaisia maskien käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriön mukaan maskeista ei ollut ”aihetta viestiä sen tarkemmin”, kertoo THL:n johtaja Markku Tervahauta IS:lle.

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö torppasi aikeet.

12.10.2020 20:42

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) olisi keväällä halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa kasvomaskien käytön merkityksestä ja oikeaoppisesta käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei pitänyt sitä tarpeellisena.

STM siis todellisuudessa esti THL:n tiedotuksen, koska poikkeusolojen aikana käytännössä kaikki THL:n koronaan liittyvä viestintä kulki STM:n hyväksynnän kautta.

Ministeriö linjasi myös, että mahdolliset maskisuositukset annetaan yhdessä. Hallinnollisesti ministeriön alaisuuteen kuuluva THL ei siis tekisi sitä erikseen.

Olisiko THL sitten halunnut antaa maskisuosituksen jo keväällä?

– Meillä olisi ollut ajatuksia antaa yleisölle ainakin tarkennuttua lisäinformaatiota siitä, millainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja mitkä olisivat hyödyllisimmät käyttötilanteet, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo IS:lle.

– Olisimme esimerkiksi voineet kertoa, mikä on oikea tapa pukea maski, jos sellaista päättää käyttää, ja miten niitä pestään ja huolletaan, jos niitä käyttää.

Tietoa olisi jaettu THL:n verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Kyse ei siis olisi ollut maskisuosituksesta vaan samankaltaisesta viestinnästä kuin hihaan yskimisen ja käsidesin käytön kohdalla.

– Meillä oli matkan varrella erilaisia luonnosteltuja viestintämateriaaleja. Niitä myös esiteltiin STM:n viestinnälle. He kuitenkin näkivät, että maskiasia on sellainen, että siitä ei ole aihetta viestiä sen tarkemmin.

 Samalla tavalla kuin ihmisiä kannustettiin pitämään kiinni hygieniatoimista, tähänkin olisi voinut liittyä myös tällaista tietoon ja asialliseen arvioon perustuvaa infoa. Mutta sitä oli aika niukasti mahdollisuus silloin jakaa.

Luonnostellut materiaalit olivat esimerkiksi infograafeja ja kuvia ihmisistä ruuhkabussissa maski kasvoillaan sekä turvavälein ilman maskeja.

Tervahaudan mukaan asiasta käytiin keskustelua THL:n ja STM:n välillä useita kertoja huhti–toukokuussa ja vielä kesäkuun alussa.

– Samalla tavalla kuin ihmisiä kannustettiin pitämään kiinni hygieniatoimista, tähänkin olisi voinut liittyä myös tällaista tietoon ja asialliseen arvioon perustuvaa infoa. Mutta sitä oli aika niukasti mahdollisuus silloin jakaa.

THL toimi asiassa ohjaavan ministeriön linjauksien mukaan.

– Silloin oli tärkeää, niin kuin tietysti vielä nytkin, että viranomaiset viestivät yhdenmukaisesti ja ymmärrettävästi. Siihen pyrittiin.

Ilta-Sanomat on yrittänyt saada perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta (vas) sekä ministeriön johtoa kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?