Marin myöntää: Keväällä ei suositeltu maskeja, koska Suomessa ei ollut niitä kaikille tarjolla

Kansanedustaja Pauli Kiuru muistuttaa, että Maailman terveysjärjestö WHO suositteli maskien käyttöä jo keväällä.

8.10.2020 17:45

Pääministeri Sanna Marin (sd) myönsi tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että suomalaisille ei annettu keväällä maskisuositusta, koska maskeja ei olisi ollut riittävästi tarjolla kaikille.

Maskien käyttö yleistyi kevään koronatilanteen kärjistyessä ympäri maailman, ja osa maista asetti kansalaisilleen jopa tiukkoja maskipakkoja. Suomessa viranomaiset kuitenkin kyseenalaistivat pitkään niiden tehon epidemian hillitsemisessä.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) kysyi hallitukselta, miksi terveysviranomaisten suositukset muuttuivat täysin ja ihmisille ryhdyttiinkin loppukesästä yhtäkkiä suosittelemaan maskeja.

– Keväällä, kun tauti lähti etenemään, niin ministerit kertoivat,että maskin käyttö ei ole tarpeellista ja ylireagointiin ei ole tarpeen lähteä mukaan.

Kiuru muistuttaa, että jopa Maailman terveysjärjestö WHO suositteli tuolloin maskien käyttöä.

– Oliko kyse siitä, että meille kerrottiin, että maskien käyttö ei ole tarpeellista, koska taustalla oli se, ettei maskeja ole saatavilla. Uskallan väittää, että kansa kestää totuuden, mutta se ei kestä totuuden muuttamista, Kiuru sanoi.

Marinin mukaan hallitus on koko ajan sanonut, että maskeja voi käyttää, mutta niitä tulee käyttää terveysviranomaisten suosituksen mukaan.

– Mutta jos me katsomme kevättä, niin mitä olisi käynyt, jos oltaisiin keväällä annettu laaja maskisuositus ilman, että maskeja on saatavilla. Kaikissa maissa oli ongelmia siinä, että maskeja ei ollut, niitä ei saatu. Koko kevät tehtiin töitä sen eteen, että kotimaista tuotantoa saadaan käynnistettyä.

– Minkälainen hämmennys siitä olisi tullut, kun me olisimme laajasti suositellet ja maskeja ei olisi ollut saatavilla. Tai kesällä, kun tautitilanne oli hallinnassa ja tapauksia ei ollut. Olisiko ihmisten pitänyt käyttää maskia, Marin kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?