Sanna Marinia ylistetään länsinaapurissa – ruotsalaislehti innostui pääministerin harvinaisesta tuplaroolista EU:n huippukokouksessa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sanna Marinia ylistetään länsinaapurissa – ruotsalaislehti innostui pääministerin harvinaisesta tuplaroolista EU:n huippukokouksessa

Expressenin artikkelissa nostettiin esiin asioita, joita Suomessa on tehty vuosien varrella paremmin.

Ruotsin ja Suomen pääministerit Sanna Marin (vas.) ja Stefan Löfven kuvattuna tammikuussa 2020.­

2.10. 1:43

Pääministeri Sanna Marin (sd) edustaa loppuviikolla EU:n huippukokouksessa Brysselissä Suomen lisäksi myös Ruotsia, sillä länsinaapurin pääminisetri Stefan Löfven jäi tilaisuudesta pois äitinsä hautajaisten vuoksi.

Ruotsalaislehti Expressen innostui Marinin tuplaroolista, ja se ehdottikin leikkimielisesti, voisiko Suomen pääministeri hoitaa virkaa hieman pidempäänkin.

Jutussa listattiin asioita, jossa Suomi on ansioitunut viime aikoina ”isoveljeään” paremmin. Marinilla ei tosin ole ollut järin suurta päätäntävaltaa moniinkaan esiin nostetuista seikoista, onhan hän toiminut pääministerin virassa vasta viime joulukuusta lähtien.

Ensimmäisenä asiana nostettiin poliisin tehokas työskentely Suomessa, jossa peräti 98 prosenttia henkirikoksista saadaan selvitettyä. Ruotsissa, jonka poliisivoimat ovat joutuneet vuosien varrella jos jonkinnäköisen kritiikin kohteeksi, vastaava lukema on 82 prosenttia.

Kehuja sai myös Suomen vuokrasääntelyn vapauttaminen 1990-luvun alun laman jälkeen. Ruotsissa asuntojen vuokrat ovat tarkan sääntelyn takia alhaisempia, mutta samalla myös asuntopula on suurempaa. Suomessa myös asunnottomien määrää on pystytty vähentämään, pitkälti siihen keskittyneiden asuntosäätiöiden avulla.

Ruotsin valitioneuvoston kanslia Rosenbad Tukholmassa.­

Muut ylistystä kirvoittaneet asiat olivat Puolustusvoimien tehokas ja taloudellisesti järkevä toiminta, koronaepidemian hoito sekä Suomen koulujärjestelmä.

Koronakuolemia on Suomessa lähes 90 prosenttia vähemmän kuin Ruotsissa, ja tämänhetkisten arvioiden mukaan Suomen kansantalous ei ole ottanut yhtä pahaa osumaa länsinaapuriin verrattuna.

Suomen koulujärjestelmästä kehaistiin puolestaan esi- ja erityisopetuksen toimivuutta ja opettajakoulutuksen nauttimaa, korkeaa arvostusta.

Expressenin artikkelissa muistutettiin, että Ruotsia on pidetty perinteisesti pohjoismaisen hyvinvointipolitiikan mallioppilaana, mutta tosiasiassa naapurimaat hoitavat tiettyjä asioita paremmin kuin he.

Oli miten oli, Marinin rooli Ruotsin edustamisessa Brysselissä on hyvin muodollinen. Käytännössä Ruotsin edustaminen tarkoittaa sitä, että Marin esittää kokouspuheenvuoroissaan yhdellä kertaa kummankin maan näkemykset.

Maiden pääministerien esikunnat ovat tehneet viime päivinä tiivistä yhteistyötä, jotta Suomen ja Ruotsin haluamat kannat tulevat esille huippukokouksessa.

Pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteerin Jari Luodon mukaan Suomen edustajien on mahdollista soittaa Löfvenille kokouksen aikana, mikäli tilanne niin vaatii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?