Ministeri Kiuru: Ravintolat suljettava kello 1, anniskelun loputtava kello 24 – näistä rajoituksista hallitus päätti - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ministeri Kiuru: Ravintolat suljettava kello 1, anniskelun loputtava kello 24 – näistä rajoituksista hallitus päätti

Hallitus on päättänyt, että ravintolat sulkevat ensi viikon torstaista lähtien ovensa yhdeltä yöllä.

29.9.2020 16:04 | Päivitetty 29.9.2020 22:02

Hallitus päätti rajoittaa ravintoloiden aukioloa.

– Se tulee olemaan uusi normaali. Joka puolella Suomea suomalaiset tulevat tietämään, että lähtökohtana on se, että anniskelu päättyy viimeistään kello 24, ja ravitsemusliike on suljettava kello 1, peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi.

– Rajoitustoimet ovat välttämättömiä, sillä eri puolilla maata ravintoloissa on esiintynyt joukkoaltistumisia ja tartuntoja. Ravintoloista peräisin olevia tautiryppäitä on kehittynyt lähes sattumanvaraisesti eri puolilla maata. Siksi säätely on välttämätöntä ottaa käyttöön koko maassa, Kiuru sanoi.

Koko maassa ravintolat menevät siis kiinni kello 01, ja anniskelu on lopetettava puoliltaöin. Uudet rajoitukset astuvat voimaan lokakuun 8. päivä.

Hallitus myös päätti mahdollisista uusista, vielä tiukemmista rajoituksista ravintoloiden aukioloihin. Nämä rajoitukset olisivat alueellisia.

Jos alue siirtyy koronatartunnoissa kiihtymisvaiheeseen, ravintoloiden ovet on laitettava säppiin kello 23 ja pilkku tulee kello 22.

Tällöin myös ravintoloiden asiakasmääriä alettaisiin rajoittaa niin, että ravintolassa saa olla kerrallaan vain puolet suurimmasta sallitusta asiakasmäärästä.

Kiurun mukaan tautitilanne on pahenemassa. Tartuttavuusluku on nyt noin 20 tartuntaa per 100 000 ihmistä kahden viikon aikana, ja esimerkiksi Helsingissä ja Uudellamaalla tartunnoista saadaan jäljitettyä vain viidennes.

– Huonoja uutisia tautitilanteen kiihtymisestä voidaan saada liiankin nopeasti, Kiuru totesi.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi, että HUS:n alueella korona on jo kiihtymisvaiheessa. Salminen ei ennustanut, missä muualla Suomessa oltaisiin siirtymässä koronan kiihtymisvaiheeseen.

Todennäköisesti Helsingissä ja Uudellamaalla ravintolat voidaan joutua sulkemaan kello 23, ja asiakaspaikkoja rajoitetaan puoleen.

Ministeri Kiuru kierteli kysymystä, siirtyvätkö Uudenmaan ravintolat heti lokakuun 8. päivä muuta maata tiukempiin aukioloaikoihin.

Kiuru viittasi torstaihin, jolloin hallitus käy THL:n kanssa läpi tautitilannetta.

– En lähde spekuloimaan tilannetta. Siltä osin torstai on päivä, jolloin kuullaan epidemian torjunnan näkökulmasta, mihin suuntaan Suomi on matkalla. Tämä käydään alueiden ja mallinnustyöryhmän kanssa läpi. Kun tiedot ovat käytettävissä valtioneuvostolla, tulemme siitä automaattisesti tekemään seuraavan askeleen niitten alueitten osalta, jossa epidemiatilanne pahenee, Kiuru totesi.

Kiuru ei pitänyt mahdollisena, että jollain alueella ravintolat voisivat olla auki normaalisti ilman rajoituksia.

Sen Kiuru kuitenkin sanoi, että kiihtymisvaiheen rauhoituttua ravintolat voivat palata ”uuteen normaaliin”.

Lintilä: Kustannustukea laajennetaan toimialariippumattomaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi tiedotustilaisuudessa, että yritysten kustannustukia kehitetään ja tukia laajennetaan toimialariippumattomiksi. Tarkoitus on ohjata tukia niille aloille, joiden toimintaedellytyksiin koronavirusepidemia on vaikuttanut pahiten.

Aiempi kustannustuki sai moitteita siitä, että se ei kattanut esimerkiksi tapahtumajärjestäjiä. Iso osa tuesta jäi ensimmäisellä kierroksella käyttämättä.

Uuden laajemman tuen valmistelu aloitetaan heti. Lintilän mukaan laki saataneen voimaan todennäköisesti marraskuun loppupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?