Erkki Tuomioja nousi puolustamaan Sanna Marinia – ”Ihan kuin se olisi vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Erkki Tuomioja nousi puolustamaan Sanna Marinia – ”Ihan kuin se olisi vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä”

Konkaripoliitikko Erkki Tuomioja (sd) on yritysten yhteiskuntavastuussa samoilla linjoilla pääministerin kanssa.

Erkki Tuomiojaa huvittaa, että yritysjohtajat vetoavat yritysvastuussa yrityksen maksamiin veroihin, vaikka se on niiden lakisääteinen velvoite.­

27.9. 22:47

SDP:n konkaripoliitikko, kansanedustaja Erkki Tuomioja nousee puolustamaan pääministeri Sanna Marinia (sd), joka on saanut elinkeinoelämän, yritysjohtajat ja kansantaloustieteen asiantuntijat älähtämään kaivattuaan yrityksiltä yhteiskuntavastuuta.

Tuomioja kirjoittaa Facebook-päivityksessään lainaten yritysjohtaja Björn Wahlroosin sanoja, joiden mukaan yritysten tosiasiallinen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen ja että yritykset eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita eikä niiltä sovi olettaa ”ratkaisuja omistajiensa puolesta ainakaan eettis-moraalisissa kysymyksissä”.

Wahlroos on omaksunut sanansa yhdysvaltalaiselta yhteiskuntafilosofilta ja taloustieteilijältä Milton Friedmanilta.

Tuomioja otti kantaa myös yritysten maksamiin veroihin.

– Huvittavaa on, että Marinia arvostelevissa yritysjohtajien kommenteissa on kerrottu, paljonko yritykset maksavat veroja, ikään kuin se olisi vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä eikä lakivelvoite, Tuomioja kirjoitti.

Tuomioja oli ilahtunut siitä, että yhä useampi yritys on alkanut kantaa vastuuta esimerkiksi ympäristönsuojelusta.

Pääministeri Marin sai elinkeinoelämän vaikuttajat takajaloilleen kyseltyään Talouselämän haastattelussa yritysten yhteiskuntavastuun perään.

– Emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, Marin sanoi Talouselämälle.

Jälkikäteen Marin kertoi peränneensä yritysten yhteiskuntavastuuta, koska tilanne koronakriisin keskellä on vakava, eikä kriisistä selvitä vain valtion voimin.

– Koska emme aina voi luottaa yritysten vastuullisuuteen, tarvitsemme vahvaa hyvinvointivaltiota ihmisten ja ympäristön suojaksi, Marin kirjoitti Twitterissä.

– Kysymys yhteiskuntavastuusta liittyy siihen, kuinka kannattavia yritysten on kulloinkin oltava ja millä yhteiskunnallisella hinnalla. Pääministerinä tietenkin toivon, että suuret yritykset, joilla on vahvat taloudelliset edellytykset, kantaisivat yhteiskuntavastuuta kriisin keskellä, Marin jatkoi Twitter-tilillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?