Hallituskumppanit yllättyivät: Keskusta ei tuekaan henkilö­tunnuksen uudistusta: ”Suku­puoli­neutraalius ei ole riittävä syy”

Hallitusohjelmassa on maininta henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luopumisesta osana uudistusta.

Antti Kurvinen (vas.), Jenni Pitko ja Kristiina Salonen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ihmetytti eilen torstaina hallituskumppaneita toteamalla Twitterissä, että keskusta ei kannata henkilötunnuksen uudistusta.

– Keskustelimme keskustan ek-ryhmässä henkilötunnus uudistamisesta. Hetu-uudistus ei ole perusteltu tässä tilanteessa. Kustannukset liian suuret hyötyihin nähden ottaen huomioon Suomen vakava korona tilanne, työllisyys- ja talousongelmat. Mahdollinen uudistus toteutettava pienempänä, Kurvinen kirjoittaa.

Antti Kurvinen.

Uudistusta lähdettiin selvittämään jo viime vaalikaudella valtiovarainministeriön työryhmätyössä, joka päätyi esittämään huhtikuussa, että vuodesta 2027 alkaen Suomessa otettaisiin käyttöön uusi henkilötunnus, josta ei enää kävisi ilmi henkilön ikä, syntymäaika, sukupuoli tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.

Kansalaisaloite henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuuden säilyttämiseksi keräsi sen sijaan tällä viikolla vaadittavat 50 000 allekirjoitusta, ja etenee näin ollen eduskuntaan.

Kurvisen ulostulo tulkittiinkin julkisuudessa kannanotoksi sukupuolineutraalia henkilötunnuksen uudistusta vastaan. Myös hallitusohjelmassa on maininta henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luopumisesta osana uudistusta.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Eeva Kallin mukaan kustannusten lisäksi ryhmässä keskustelua herätti uudistukseen liitetty tarve sukupuolineutraaliudesta.

Keskustassa suhtaudutaan kriittisesti ajatukseen, että tehtäisiin iso ja kustannuksiltaan mittava uudistus sukupuolineutraaliuden vuoksi.

– Se ei siis ole mielestämme riittävä syy käynnistää hanketta.

Ryhmässä päädyttiin Kallin mukaan yhdessä siihen, että uudistusta ei ole lähinnä sen suurten kustannusten vuoksi nyt koronatilanteessa oikea aika käynnistää.

– Tai sitten pitäisi vielä arvioida uudistuksen laajuutta, toteuttamistapaa ja kustannuksia.

– Jos tilanne ei ole polttavan akuutti, niin tässä työllisyys- ja taloustilanteessa tulee arvioida sekä hyötyjä että haittoja, Kalli sanoo.

Sdp:ssä ja vihreissä Kurvisen twiitti tuli yllätyksenä.

Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Kristiina Salosen mukaan heidän ryhmässään uudistusta ei ole VM:n selvityksen jälkeen käsitelty.

– Hallituksen linjaukset tehdään loppuvuoden aikana, ja tämä tulee meidänkin käsittelyyn aikanaan.

– Mutta toki ryhmä on hallitusohjelman kirjausten takana. Ajattelemme, että uudistus tarvitaan etenkin sen vuoksi, että henkilötunnukset ovat loppumassa.

Salosen mukaan asiantuntijaryhmässä kyllä todettiin, että mikäli uudistus toteutetaan laajamittaisesti, aiheuttaa se kustannuksia myös elinkeinoelämälle.

– Meidänkään ryhmä ei tavoittele sitä, että uudistus tehtäisiin laajana ja haluttaisiin myös välttää lisäkustannuksia.

Mutta sukupuolineutraaliuden vaade ei hänen mukaansa ole se elementti, joka kustannuksia lisäisi.

Kristiina Salonen.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko muistuttaa myös hallitusohjelman kirjauksesta.

– Siksi emme ole nähneet tarpeellisena tästä sen enempää keskustella, eikä mitään perusteita ohjelmasta poikkeamisesta ole esitetty, Pitko sanoo.

Keskustan perusteluja uudistuksen toteuttamatta jättämisestä hän ei niele.

– Uudistus on joka tapauksessa toteutettava, koska henkilötunnukset alkavat Suomesta loppumaan tietyiltä päiviltä ja se on yksi syy uudistuksen tekemiseen.

Pitko ei näe mitään syytä myöskään sille, miksi sukupuoli pitäisi olla luettavissa henkilötunnuksesta. Hänen mukaansa transihmisten näkökulmasta lainsäädännössä on Suomessa paljon parannettavaa, ja uudistus olisi osa sitä työtä.

Jenni Pitko.

Juttua korjattu 29.9 klo 11:50: Muutettu Pitkon sitaattia. Pitko tarkentaa, että henkilötunnukset alkavat Suomesta loppumaan tietyiltä päiviltä, mikä on hänen mukaansa yksi syy uudistuksen tekemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?