Pääministeri Marin sai elinkeino­elämän taas älähtämään – selittää nyt kommenttejaan Twitterissä

Marin vastasi arvosteluun twiittisarjalla.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kysyy Twitterissä, että ”voidaanko vahvaa tulosta tekevältä isolta yritykseltä odottaa keskellä syvää kriisiä, ettei se sulje kannattavaa tuotantoa juuri nyt vaan kantaa vastuuta pahimman tilanteen yli”. Kuva eduskunnalta torstailta.

25.9.2020 15:39

Pääministeri Sanna Marin (sd) sai elinkeinoelämän vaikuttajat takajaloilleen kyseltyään Talouselämä-lehden haastattelussa yritysten yhteiskuntavastuun perään.

– Elinkeinoelämän viesti on vuosia ollut, että sääntelyä voidaan keventää, koska yritykset haluavat kantaa vastuun toiminnastaan. Nyt punnitaan, löytyykö yhteiskuntavastuuta vai eikö sitä löydy. Minusta näyttää, että vahvalle hyvinvointivaltiolle ja julkiselle sektorille on tarvetta tulevaisuudessakin. Emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, Marin kommentoi lehdelle.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola vastasi Marinille Twitterissä, että vientiteollisuudesta tulee 28 miljardia verotuloja ja 90 miljardin BKT-arvonlisä pohjoismaisen hyvinvointivaltion rahoittamiseksi.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies piti Marinin lausuntoa hämmentävänä. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoi yritysten tekevän ”valtavasti vastuullisuustoimia yli lainsäädännön”.

Marin selittää Twitterissä kysyneensä yhteiskuntavastuun perään, koska tilanne on vakava eikä kriisistä selvitä vain valtion voimin.

– Tarvitsemme kaikilta vastuullisuutta. Inhimillisyyttä ja yhteishenkeä ihan jokaiselta, Marin kirjoittaa.

Marin jatkaa, että ”koska emme aina voi luottaa yritysten vastuullisuuteen, tarvitsemme vahvaa hyvinvointivaltiota ihmisten ja ympäristön suojaksi”.

– Pääministerinä tietenkin toivon, että suuret yritykset, joilla on vahvat taloudelliset edellytykset, kantaisivat yhteiskuntavastuuta kriisin keskellä. Yhtälailla valtio on tukenut yrityksiä mittavasti, jotta selviäisimme kriisistä yhdessä, Marin kirjoittaa.

Marin sai elinkeinoelämän älähtämään jo aiemmin, kun hän kyseenalaisti UPM:n päätöksen sulkea paperitehdas Kaipolassa. Marin oli saanut palkansaajaliikkeeltä ja suoraan tehtaasta sen käsityksen, että tehdas oli kannattava.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on antanut ymmärtää, ettei Kaipolan tehdas ollut kannattava. Pesosen mukaan koko liiketoiminta on Kaipolassa ”vesirajalla”.

25.9. kello 18.39: Korjattu Marinin sitaattia. Sitaatin loppu kuului näin: ”Emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?