Sisäministeri Ohisalo: ”Näyttäisi siltä, että sisärajavalvonta palautettaisiin Viron suunnasta tulevaan liikenteeseen”

Päätös Viron ja Suomen välisen sisärajavalvonnan palauttamisesta astuisi voimaan ensi maanantaina.

Sisäministeri Maria Ohisalo ennakoi sisärajavalvonnan palauttamista Suomen ja Viron välille.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ennakoi, että hallitus tulee tällä viikolla päättämään sisärajavalvonnan palauttamisesta ainakin Viron vastaiselle rajalleen.

– Euroopan tartuntatautiviraston lukujen perusteella näyttäisi siltä, että sisärajavalvonta palautettaisiin muun muassa Viron suunnasta tulevaan liikenteeseen, koska taudin ilmaantuvuus ylittää 25 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden tarkasteluvälillä, Ohisalo sanoo.

Päätös tarkoittaisi sitä, että Suomeen Virosta saapuvilta edellytettäisiin maanantaista eteenpäin kahden viikon karanteenia. Tämä koskisi myös Virosta lomamatkalta palaavia Suomen kansalaisia.

Vapaa matkustaminen sallittaisiin kuitenkin maarajalla sekä Viron ja Ruotsin lautta- ja lentoliikenteessä ilman testaustodistusta ja karanteenia työmatkaliikenteessä ja muussa ”rajayhteisöjen päivittäisessä kanssakäynnissä”, kun tautitilanne alueiden välillä on suurin piirtein toisiaan vastaava.

– Työmatkaliikenne tässä tilanteessa jatkuisi edelleen ilman karanteenisuositusta hallituksen periaatepäätöksen mukaisesti, jos pääkaupunkiseudun ja Viron välillä ei ole suurta eroa epidemiatilanteessa, Ohisalo kertoo.

Hallitus mahdollisti tietyin edellytyksin myös charter- ja ryhmämatkat silloinkin, kun ilmaantuvuus ylittää raja-arvon 25. Tuolloin matkan enimmäiskeston tulee olla kolme vuorokautta.

Hallituksen toissaviikkoisen päätöksen mukaan maista, joissa on viimeisen kahden viikon aikana todettu alle 25 uutta koronavirustartuntaa 100 000 asukasta kohti, voi saapua lomamatkalle Suomeen ilman, että matkailijan tarvitsee jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Virossa luku on tällä hetkellä 30,85.

Myös Ruotsin epidemiatilanne on heikentynyt, ja maassa on todettu 26,7 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti viimeisten kahden viikon aikana.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallituksessa on lähdetty siitä, että 25:n rajaa pyritään päätöksissä noudattamaan mahdollisimman tarkkaan ilman sen suurempaa soveltamista, sillä tämä tuo Suomen rajakäytäntöihin myös muille maille tietynlaista ennakoitavuutta.

Myös terveysviranomaisten kanta hallituksen kahden viikon takaiseen päätökseen matkustusrajoitusten höllentämisestä oli varsin kriittinen, minkä vuoksi etenkin STM:n siunausta merkittävälle raja-arvon soveltamiselle voisi olla haastavaa saada.

Lokakuun alusta korkeamman ilmaantuvuuden maista saapuvat voivat jo lyhentää 14 päivän omaehtoista karanteeniaan testauksen avulla.

Sisäministeriön kansliapäällikön Kirsi Pimiän mukaan maiden ilmaantuvuuslukuja seurataan tällä hetkellä viikoittain ja muutetaan rajapäätöksiä tarvittaessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on toimittanut uusimmat luvut sisäministeriölle eilen maanantaina. Valmistelu on aloitettu ja asiaa käsitellään Pimiän mukaan tänään tiistaina covid-koordinaatioryhmässä.

Sisäministeriö esittelee mahdolliset muutokset matkustusrajoituksiin hallitukselle torstaina Valtioneuvoston yleisistunnossa.

Samalla hallitus vahvistaa päätökset, jotka tulisivat voimaan ensi maanantaina.

Ensi viikolla tilannetta arvioidaan uudelleen.

Juttua päivitetty kello 11:20 ja 11:45

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?