Ex-työministeri Lindström irvailee hallituksen työllistämis­paketille Twitterissä: ”Onko se yhä aktiivi­malli?”

Lindström on ministerivuosiensa jälkeen luonnehtinut ensimmäistä aktiivimallia suurimmaksi virheekseen.

Perussuomalaisista siniseen tulevaisuuteen loikannut Jari Lindström työskenteli Sipilän hallituksen työministeri vuosina 2015-2019.

16.9.2020 21:28

Ex-työministeri Jari Lindström (sin) otti keskiviikkona Twitterissä kantaa valtioneuvoston budjettiriiheen. Ensimmäisen aktiivimallin ex-pääministeri Juha Sipilän (kes) hallituksessa hyväksyneen Lindströmin hampaisiin päätyi niin sanottu yksilöllisen työnhaun malli, joka on rinnastettu Sipilän hallituksen aktiivimalli kakkoseen.

Hallitus hautasi Sipilän hallituksen kiistellyn aktiivimallin viime vuoden lopulla. Malli kerkesi olla voimassa kaksi vuotta. Aktiivimalli kakkoseksi kutsuttua omatoimisen työnhaun mallia ei puolestaan koskaan pantu täytäntöön.

– Sen nyt kuitenkin totean, että viime vaalikaudella omatoimisen työnhaun malli nimettiin oppositiosta aktiivimalli 2:ksi. Ja nyt lähes samanlainen malli tulee käyttöön. Onko se yhä aktiivimalli? Lindström twiittasi.

– Karenssit portaittain kuten oli alunperin. Ekasta erheestä ei seuraa karenssia. Aivan samanlainen. Alueen ja/tai oma tilanne otetaan huomioon. Aivan samanlainen. Mutta hyvä jos toimii ja se on pääasia.

Ministeriaikoinaan Lindström antoi kasvot opposition laajasti arvostelemalle aktiivimallin ensimmäiselle versiolle. Toukokuussa julkistetussa elämäkerrassaan Syvään päähän (WSOY) Lindström kuvaili aktiivimallin hyväksymistä suurimmaksi virheekseen ja epäonnistumisekseen.

– Minun ei olisi pitänyt hyväksyä huonoa lakia, mutta tein sen, Lindström muisteli.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen yksilöllisen työnhaun mallissa, aktiivimalli kakkosessa, työtön velvoitetaan hakemaan kuukaudessa 0–4 työpaikkaa asuinpaikasta ja sen työllisyystilanteesta riippuen ja yksilöllisen työllistymissuunnitelman mukaisesti. Työnhausta raportoidaan sähköiseen järjestelmään.

Ensimmäisestä rikkeestä seurauksena olisi huomautus ja toisesta rangaistukseksi karenssi työttömyysturvaan. Hallituksen pohtimassa mallissa toisesta rikkeestä karenssi olisi 5 päivää ja kolmannesta rikkeestä 10 päivää.

    Sipilän hallituksen aktiivimalli kakkosessa kolmen kuukauden aikana olisi pitänyt hakea 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa, ja rikkeistä sanktiot olisivat olleet huomattavia. Ensimmäisestä rikkeestä seurauksena olisi ollut huomautus, toisesta rikkeestä 30 päivän karenssi, ja kolmannesta rikkeestä 60 päivän karenssi.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?