Pääministeri Sanna Marin: Hallituksen budjettiesitys kokonaisuudessaan elvyttävä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääministeri Sanna Marin: Hallituksen budjetti­esitys kokonaisuudessaan elvyttävä

Pääministeri Sanna Marinin mukaan ensi vuoteen liittyy paljon epävarmuutta.

16.9.2020 16:30 | Päivitetty 16.9.2020 19:59

Pääministeri Sanna Marin (sd) kuvaa hallituksen ensi vuoden budjettiesitystä kokonaisuudessaan elvyttäväksi ja sanoo sen vastaavan vaikeaan suhdannetilanteeseen. Ensi vuoteen liittyy Marinin mukaan yhä paljon epävarmuutta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) esittelivät hallituksen budjettiesityksen valtioneuvoston linnassa keskiviikkona.

Hallitus tukee kuntataloutta ja ohjaa rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin yhteensä noin 4 miljardilla eurolla. Kokonaisuudessa rakennetaan Marinin mukaan edellytyksiä myös kestävälle kasvulle.

– Pyrimme varmistamaan, että pääsemme kasvun uralle nopeasti, Marin sanoi.

Valtio on velkaantumassa ensi vuonna 10,7 miljardia euroa, kun vielä elokuun puolivälissä valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa alijäämä asettui 7,0 miljardiin. Kuukaudessa arvio velan tarpeesta kasvoi näin 3,7 miljardia.

Kolmelle päivälle venynyt budjettiriihi oli tällä kertaa vahvasti pääministeri Marinin ja muiden puoluejohtajien käsissä. Muu hallitus kutsuttiin neuvottelupöytään vasta tänään, kun puoluejohtajat olivat jo kertoneet sovusta isoissa kysymyksissä.

Koronan aiheuttama epävarmuus vaikeutti neuvotteluita, mutta myös se, että pöydällä oli paljon asioita. Vaikeita olivat niin energiaverokysymykset kuin työllisyystoimet, joista budjettiriihessä oli luvattu tehdä päätöksiä 30 000 työllisen lisäämisen osalta.

Hallituksen budjettiesitys menee seuraavaksi eduskuntaan, josta odotetaan valmista loppuvuodesta.

Työllisyystavoitetta päivitettiin

Hallituksen sopimia työllisyystoimia ovat yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nosto, pohjoismainen työvoimapalveluiden malli, oppivelvollisuuden laajentaminen, palkkatuen uudistus ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen.

Eläkeikää lähestyvien työllisyysasteen noston saavat pohdittavakseen työmarkkinaosapuolet.

Näillä on saavutettavissa hallituksen tavoite työllisten määrän kasvusta, johon budjettiriihessä piti löytää ratkaisut työllisyyden nostamisella vähintään 30 000:lla.

Veikkauksen tuottojen väheneminen kompensoidaan

Veikkauksen tuottojen väheneminen kompensoidaan edunsaajille tänä vuonna täysimääräisesti. Kyse on noin 350 miljoonan euron summasta, kertoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa.

Pidemmän aikavälin yhtenä ratkaisuna hallitus tuo esityksen arpajaislain uudistamisesta eduskuntaan kesäkuuhun 2021 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?