Tällainen on ”aktiivimalli kakkonen”, jota hallitus on sorvaamassa – työttömille tulossa hakemus­pakko, josta saa livetä kerran

Demarijohtoinen hallitus aikoo pitää kepin pääosin piilossa.

15.9.2020 17:17

Työttömille on tulossa niin sanottu aktiivimalli kakkonen osana hallituksen työllisyyspakettia.

Jos Juha Sipilän (kesk) hallituksen pahamaineinen aktiivimalli tarjosi keppiä työttömille työnhakuun, Sanna Marinin (sd) hallitus rakentelee pehmeämpää aktiivimallia.

Marinin hallitus puhuu yksilöllisen työnhaun mallista, eikä ay-liike edes taida puhua aktiivimalli kakkosesta.

Marinin hallituksen malli kuitenkin muistuttaa Sipilän hallituksen toteuttamatta jäänyttä aktiivimalli kakkosta, tosin työttömälle tulevat velvoitteet ovat huomattavasti lempeämmät.

Ensimmäisenä Marinin hallituksen aktiivimalli kakkosen yksityiskohdista kertoi Helsingin Sanomat.

Yksityiskohdat ovat vielä auki, ja niistä on tarkoitus sopia meneillään olevassa budjettiriihessä Säätytalolla.

Yksilöllisessä työnhaun mallissa, aktiivimalli kakkosessa, työttömän pitäisi hakea kuukaudessa 0–4 työpaikkaa asuinpaikasta ja sen työllisyystilanteesta riippuen.

Jos työtön ei olisi työpaikkoja hakenut, ensimmäisestä rikkeestä seurauksena olisi huomautus.

Toisesta rikkeestä työttömälle rangaistukseksi tulisi karenssi työttömyysturvaan.

IS:n tietojen mukaan hallitus valmistelee nykyistä paljon lempeämpiä karensseja.

Karenssi on nyt 60 päivää, ja hallitus on tiettävästi pohtinut mallia, jossa toisesta rikkeestä karenssi olisi 10 päivää ja kolmannesta rikkeestä 20 päivää.

Erona aiempaan on myös se, että TE-toimisto ei anna työttömälle velvoittavia työpaikkoja haettavaksi, vaan työttömät valitsevat hakemansa työpaikat itse.

Sdp ja ay-liike eivät vastusta sitä, että työttömän pitää hakea töitä työttömyysturvan vastineeksi.

Työttömän työnhakua tukemaan Marinin hallitus on aktiivimalli kakkosessa, yksilöllisen työnhaun mallissa, lisäämässä huomattavasti resursseja työttömien palveluihin TE-toimistoissa.

IS:n tietojen mukaan hallitus olisi laittamassa lisärahaa työvoimapalveluihin yli 50 miljoonaa euroa. TE-toimistot olisivat entistä aktiivisemmin yhteydessä työttömiin.

Hallitus hautasi viime vuoden lopulla Sipilän hallituksen kiistellyn aktiivimallin, joka ehti olla voimassa pari vuotta.

Aktiivimallissa työttömyysturvaa leikattiin 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana täyttänyt aktiivisen työnhaun ehtoja.

Sipilän hallitus suunnitteli myös aktiivimalli kakkosta, mutta sitä ei koskaan otettu käyttöön.

Sipilän hallituksen aktiivimalli kakkosessa kolmen kuukauden aikana olisi pitänyt hakea 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa, ja rikkeistä sanktiot olisivat olleet huomattavia. Ensimmäisestä rikkeestä seurauksena olisi ollut huomautus, toisesta rikkeestä 30 päivän karenssi, ja kolmannesta rikkeestä 60 päivän karenssi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?