Setä Arkadia: Junttaako Maria Ohisalo vielä Supostakin vihreän?

Vihreiden puheenjohtajasta, sisäministeri Maria Ohisalosta on kuoriutunut hallituksen virkanimitys­kuningatar. Nyt pelissä on keskusrikospoliisin päällikön paikka, mutta aikooko Ohisalo tehdä myös Suojelupoliisista vihreän, pohtii Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Kykyjenetsijä: Maria Ohisalo on juntannut sisäministeriön virat vihreille.

13.9.2020 9:00

Ensi viikolla on hallituksen kohtalon päivät, kun Sanna Marinin (sd) yhtenäinen ja terhakka joukkue käy Suomen talouden kimppuun päämääränään kansan jakamaton etu, mitä se nyt kenellekin ja milloinkin sattuu merkitsemään. Keskiviikkona lasketaan sitten poliittiset ruumiit.

Mutta koko ajan tapahtuu, sillä reippaimmat ministerit ovat vi(h)reillä kaiken aikaa ja valmistelevat juoksuhautoja, sillanpääasemia ja vyörytyksiä muun muassa virkanimitysten saralla.

Erityisen hatunnoston Setä Arkadia antaa jälleen vihreiden puheenjohtajalle, sisäministeri Maria Ohisalolle, joka puolueineen tuntuu olevan sitä mieltä, että poliittinen moraali virkanimityksissä on niin harvinainen mauste, että sitä tulee käyttää harkiten – jos koskaan. Nyt Ohisalon kerrotaan iskeneen silmänsä Keskusrikospoliisin (KRP) päällikön paikkaan, jonka johdossa ei ole toistaiseksi ollutkaan yhtään vihreille mieluista naista. Ohisalo täyttää paikan lokakuun alussa.

Virkaa hakee viisi henkilöä, monta pätevääkin – ja sitten kuudentena SPR:n Porin vastaanottokeskuksen johtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Niina Mitikka. Ohisalon ministeriö järjesteli hakuehdot sellaiseksi, että ne täyttää myös Mitikka, vaikkei hän välttämättä KRP:n touhuista ja esitutkinnoista ymmärtäisi tuon taivaallista. Vihreällä mittapuulla vastaanottokeskuksen johtaja ohittaa joka tapauksessa pätevyydellään alan kokemuksen ynnä muut hupaisat ammatilliset tilpehöörit.

Se nähtiin, kun Ohisalo junaili maahanmuuttovirasto Migrin johtoon ohi ansioituneimpien hakijoiden SPR:n Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajan Jari Kähkösen, jonka Ohisalo taikoi paperilla esimerkiksi Migrin kokenutta ylijohtajaa Jaana Vuoriota pätevämmäksi.

Suojelupoliisissa katsotaan Ohisalon touhuja tukka pystyssä, ja tunnelma talossa alkaa muistuttaa jatkosodan jälkeisiä aikoja, kun kommunistisen sisäministerin Yrjö Leinon iso punainen luuta lakaisi talon puhtaaksi ja lopputuloksen syntyi kommunistien punainen Valpo (1945–48). Supossa saatetaan epäillä, ja siellähän osataan epäillä, ettei Ohisalo tarjoakaan Mitikkaa vakavissaan KRP:n johtoon, vaan tähtää tästä Supon päällikköä, kun Antti Pelttarin viisivuotiskausi loppuu helmikuussa.

KRP:n hakuprosessi tekee Mitikasta ikään kuin vakavasti otettavan ehdokkaan Supon johtoon. Pelttarin kokoomustausta ei ole vahvin meriitti, jos tai kun Ohisalo valmistelee vihreää Supoa.

Sitten sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton tärkeimmät pestit onkin vihreiden hallussa vuosikausiksi, vaikka hallitus kaatuisi. Tilannetta jää katsomaan joka tapauksessa vihreä kansliapäällikkö, entinen yhdenvertaisuus­päällikkö Kirsi Pimiä.

Pienemmillä vihreillä eli kepulla virkanimitykset eivät sen sijaan onnistu ollenkaan, nekään. Puolue yritti saada valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi Päivi Nergiä, mutta nimitys on taas telakalla, kun kansliapäällikön virkaa hoitelee hallinto- ja kehityspäällikkö Juha Majanen vuoden loppuun.

Kyse ei ole siitä, etteikö pienissä vihreissä eli kepussa ole pyrkyä ja nousuhaluja. Esimerkiksi sopii Lapin kansanedustaja Markus Lohi (kesk). Hänen nousunsa puolueen varapuheenjohtajaksi ja Katri Kulmunin (kesk) pudottaminen puheenjohtajan paikalta on aiheuttanut Lapissa ns. poliittista parranpärinää.

Sen seurauksensa ennestäänkin sotatoimialuetta muistuttaneelle Meri-Lapin (Kulmuni) ja Rovaniemen ja muun Lapin (Lohi) väliin on syntynyt raja, joka on henkisesti voimakkaammin padottu kuin Pohjois- ja Etelä-Korean rajavyöhyke Korean niemimaalla 38. leveyspiirillä. Onneksi uskonnolla ei ole ole sentään mitään tekemistä politiikan kanssa Pohjois-Suomessa.

Toistaiseksi kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) on saanut esiintyä rauhassa Lapin kinginä, sillä onhan hän myös vaalipiirin äänikuningas. Nyt näyttää, että Lapin koskissa Lohi nousee Kärnän rinnalle, ja ettei vain, piru vieköön, painaisi ohi. Setä Arkadia suosittelee Kärnälle, että hänen pitäisi esiintyä tarmokkaammin julkisuudessa ja ottaa varsinkin sosiaalinen media vihdoin viimein haltuunsa!

Ja loppuun vielä lappilainen varoitus elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk). Paikkaasi on kyselty. Arvaa kuka?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?