Hallitus kävi tiukan neuvottelun matkustamisen avaamisesta – Kiuru kuumeni: ”Katastrofi epidemian hoidon kannalta”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja opetusministeri Li Andersson (vas) jäivät neuvotteluissa alakynteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) haukkui neuvottelutuloksen. Kuvassa Kiuru saapumassa hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

11.9.2020 20:25

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus kävi torstai-iltana tiukan maratonneuvottelun matkustusrajoituksista ja matkailun avaamisesta.

Hallitus linjasi, että Suomeen pääsee jatkossa matalamman riskin maista ilman koronatestiä.

Korkeamman riskin maista testejä vaaditaan kaksi, yksi lähtöpäässä ja yksi Suomessa. 72 tunnin pikavisiitille saapuvien ei tarvitse käydä enää Suomessa testissä.

Rajoituksista luovutaan Suomen ja EU- ja Schengen-maiden välisessä liikenteessä, jos uusia tautitapauksia on ollut enintään 25 kappaletta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Aiemmin rajana on ollut 8–10 uutta tapausta.

Hallituslähteiden mukaan tiukkaa linjaa neuvotteluissa edustivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sekä opetusministeri Li Andersson (vas).

IS:n tietojen mukaan Kiuru kuumeni neuvotteluissa ja piti neuvottelun lopputulosta ”katastrofina epidemian hoidon kannalta”.

Toinen hallituslähde kuvailee torstain neuvottelua ”tunteikkaaksi”.

Kiuru ja Pekonen eivät osallistuneet valtioneuvoston istuntoon perjantaina, jossa siunattiin päätös matkustamisen avaamisesta. Poissaoloa ei pidetä sattumana.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pelätään, että matkailun avaaminen ja ihmisten liikkuvuuden lisääntyminen johtaa koronaepidemian kiihtymiseen ja rajuihin rajoitustoimiin.

– Ei pystytty näkemään, mitä tautitilanteen nopea paheneminen voi tarkoittaa, sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoidaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ”STM:n lähtökohta tähän ilmaantuvuuden nostoon on ollut kriittinen, mutta tässä on tehty hybridistrategian mukainen kokonaisharkinta ja sen mukaan mennään”.

– Ei ole mahdollista ennustaa, miten tämä vaikuttaa. Tämä on hallituksen valinta, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi.

Hallituslähteistä kerrotaan, että keskustan pelättiin lähtevän hallituksesta, jos matkailua ei avata, vaikka tätä pelkoa ei tuotukaan suoraan esiin neuvotteluissa.

Matkustusrajoitusten höllentäminen on poliittinen voitto linjalle, joka on henkilöitynyt hallituksessa elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk).

Lintilän lisäksi höllennyksiä ovat ajaneet muutkin keskustan kärkipoliitikot, jotka ovat kantaneet huolta etenkin Lapin matkailuelinkeinosta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoivat torstai-iltana hallituksen uudesta matkastusmallista. Vasemmalla THL:n johtaja Mika Salminen.

Uusi raja-arvo on tismalleen se, mitä Lintilä ehdotti aikaisemmin.

– Ei tässä kukaan ketään jyrännyt, tästä tuli hallituksen yhteinen päätös, Lintilä muotoili hallituksen tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Lintilä sanoi, että hallituksen uuden mallin myötä elinkeinoelämän tilanne paranee merkittävästi.

– On tämä ollut järkyttävän vaikeaa. Ulkoministeri Haavisto oli karanteenityöskentelyssä kaksi viikkoa, kun kävi ulkona. Johtavien veturiyritysten on täysin mahdotonta lähteä ulos, koska ei ole edellytyksiä jäädä karanteeniin kahdeksi viikoksi, Lintilä kuvasi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on tukenut aiemmin Suomen poikkeuksellisen tiukkoja matkustusrajoituksia. Nyt Marin antoi tukensa matkustamisen avaamiselle.

– Pääministerin rooli oli kriittisen tärkeä, ilman hänen johtamistaan substanssiministerit eivät olisi pystyneet välttämättä rakentamaan konsensusta, sisäministeriöstä kommentoidaan.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) johtamassa ministeriössä pidetään uusia toimia perusteltuina ja arvioidaan, että sosiaali- ja terveysministeriön edustama tiukka linja ei ole ollut hybridistrategian mukainen.

– Hybridistrategiaan on kuulunut se, että pidetään huolta myös elinvoimasta, jotta voidaan turvata esimerkiksi hyvinvointi- ja terveyspalvelut.

Valmisteilla oleva malli helpottaa Marinin mukaan etenkin Lapin matkustustilannetta joulusesonkiin liittyen.

Lapin matkailuyrittäjien keskuudessa on tosin suhtauduttu hallituksen päätöksiin varauksella, sillä tuplatestausta pidetään liian raskaana vaatimuksena.

Uusi malli tulee aiheuttamaan lisää painetta koronatestaukseen. Testauskapasiteetti on tarkoitus nostaa STM:n muistion mukaan loppusyksyyn mennessä jopa yli 30 000:een testiin vuorokaudessa.

STM:n sisälläkin epäillään tavoitteen toteutumista. Jo aikaisempaa tavoitetta, 20 000 testiä vuorokaudessa lokakuun alkuun mennessä, on pidetty erittäin kovana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?