Pääministeri Marin antaa tukensa matkustamisen avaamiselle – Suomeen pääsisi negatiivisella testituloksella myös punaisista riskimaista - Politiikka - Ilta-Sanomat

Pääministeri Marin antaa tukensa matkustamisen avaamiselle – Suomeen pääsisi negatiivisella testituloksella myös punaisista riskimaista

Marinin mukaan matkustamiseen tarvitaan yksittäisten matkustuskuplien sijasta ”systeeminen muutos”.

Pääministeri Sanna Marin (sd) tapasi politiikan toimittajia valtiovarainministeriön auditoriossa.­

8.9. 15:57

Tiukkaa linjaa koronakriisin aikana matkustusrajoituksissa vetänyt Sanna Marin (sd) antaa tukensa matkustamisen avaamiselle.

Marin sanoi tiistaina Politiikan toimittajat ry:n jäseniä tavatessaan, että jatkossa myös punaisiksi luokitelluista riskimaista voisi saapua Suomeen, jos maahan saapuva henkilö on saanut lähtömaassaan negatiivisen koronatestituloksen.

– Se on tämän lainsäädännön lähtökohtana, että tuoreella negatiivisella testituloksella olisi mahdollista päästä maahan, ja kun siihen kenties yhdistetään vielä testaaminen Suomen päässä, päästään aika hyviin prosentteihin siinä, että tauti ei pääsisi tulemaan matkustamisen mukana rajojen yli, Marin sanoi.

THL:n liikennevalomallin mukaan punaisessa luokassa riski tartunnalle on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. Koronailmaantuvuus on punaisessa luokassa hyvin korkea, yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen 14 vuorokauden aikana.

Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti maanantaina lausuntokierrokselle liikenteen palveluista annettua lakia koskevan muutosehdotuksen.

Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uudet säännökset negatiivisen tartuntataudin koskevan testituloksen tarkastamisesta ja todistuksen esittämisestä tartuntatautilanteen niin vaatiessa.

Marinin mukaan matkustamiseen tarvitaan yksittäisten matkustuskuplien sijasta ”systeeminen muutos”.

– Meidän tavoitteena on tietenkin se, että rajojen yli ei tulisi tautia maahan. Emme me halua estää ihmisiä tulemasta.

Valmisteilla oleva malli helpottaisi Marinin mukaan Lapin matkustustilannetta erityisesti joulusesonkiin liittyen.

– Uskon, että saamme vietyä tätä lainsäädäntöä eteenpäin sellaisella ripeydellä, että tämä ehtii auttamaan Lapin matkailun tilannetta ja myös muun matkailun tilannetta. Haluamme varmistaa, että terveysturvallisuus ei vaarannu matkustamisen osalta, Suomessa on Euroopan parhaimpia tautitilanteita johtuen siitä, että olemme tehneet aktiivisia toimia ja meillä on ollut tiukka linja myös matkustamisen osalta.

Matkustamisen avaaminen on aiheuttanut vahvaa ristivetoa hallituksen sisällä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on suhtauduttu matkustuskupliin nihkeästi, kun taas etenkin elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on puhunut vahvasti terveellisen ja turvallisen matkustamisen mallin luomisen puolesta, jotta Suomeen ja etenkin Lappiin saataisiin turisteja esimerkiksi Britanniasta, Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Venäjältä.

Asia on herkkä, sillä tuoreessa muistissa on, että maaliskuussa korona levisi Suomeen pitkälti Itävallan hiihtokeskuksista saapuneiden lomamatkailijoiden välityksellä, kun matkailijat pääsivät maahan takaisin ilman koronakontrollia.

Toisaalta matkailuelinkeinon tilanne on herättänyt huolta. Lapin suurin matkailukonserni North European Invest Oy aloitti äskettäin koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Keväällä hallitus omaksui tiukan linjan maan sisäisen matkustamisen suhteen.

Nyt riskiä terveydenhuollon ylikuormittumisesta maakunnissa ei ole olemassa, Marin sanoi.

– Voisin tällä hetkellä sanoa, että huoletta voi olla mökillä ja työskennellä sieltä käsin vaikka etätöissä, mutta ehkä kannattaa välttää fyysisiä kohtaamisia ja kontakteja, Marin evästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?