Paavo Lipponen tuohtui kokoomukselle Demokraatissa: ”Voisin toistaa Sanna Marinin sanat: saisitte hävetä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paavo Lipponen tuohtui kokoomukselle Demokraatissa: ”Voisin toistaa Sanna Marinin sanat: saisitte hävetä”

Ex-pääministeri ja Sdp:n ex-puheenjohtaja tuulettaa tuntojaan Demokraatin kolumnissaan.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen ei peitellyt tunteitaan nykykokoomuksesta kolumnissaan Demokraatissa.

7.9.2020 20:34

Ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd) antaa kokoomukselle täyslaidallisen kolumnissaan Demokraatissa.

– Kokoomuksen puoluekokouksessa yritettiin asemoida puoluetta ikäänkuin koskemattoman hyveelliseksi, parempien ihmisten puolueeksi. Puheenjohtajan mukaan kokoomus ei ole populistinen, ei nationalistinen, ei oikealla, vaan isänmaallisesti jossakin keskustasta vähän oikealla. Päätteeksi uusi varapuheenjohtaja tuuletti kokouksen tuntoja uhkaamalla Marinin hallituksen kaatamisella, Lipponen aloitti kolumninsa Demokraatissa.

Lipponen tulkitsi asian niin, että kokoomus olisi halukas hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Lipponen luonnehti perussuomalaisia äärioikeistoksi, ja harmitteli värikkäin sanakääntein parlamentarismia uhkaavaa oppia.

– Herää kysymys, onko kokoomus valmis hallitusyhteistyöhön Halla-ahon puolueen, siis äärioikeiston kanssa. Samaa voi kysyä kaikilta puolueilta: voiko Suomessa olla hallituksessa puolue, joka halvaannuttaisi toimintakykymme EU:ssa ja euroyhteisössä.

– Median tuella Suomessa on kehittymässä oppi, jonka mukaan hallitus on kuin kunnanhallitus, johon mennään kun vain pyyhkii kenkänsä kynnysmattoon. Parlamentarismia, joka perustuu enemmistön hallintaan vähemmistöä kunnioittaen, ollaan syrjäyttämässä kummallisilla tolkkuopeilla, Lipponen antoi palaa kolumnissaan.

Varsinaisen tuohtumuksensa Lipponen kuitenkin kohdisti kokoomuksen ”kauhuskenaariopropagandaan”.

– Kokoomuksen puheenjohtajan ja koko orkesterin kauhuskenaariopropagandassa huipentuu porvareiden pitkään jatkunut ryöpytys, jossa elinkeinoelämän eräät johtajat ovat myös kunnostautuneet. Suomen poliittisesta ja taloudellisesta kehityksestä on tehty valheellista, SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen vastaista tarinaa, Lipponen kirjoitti.

Lipponen otti esimerkikseen kilpailukyvyn, kun Suomi nousi 90-luvun lamasta maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi World Economic Forumin rankingissä. Lipposen mukaan kilpailukyky tärveltiin kahdesta syystä: kokoomus kävi 2007 vaalit Sari Sairaanhoitaja -kampanjalla ja työantajat ilmoittivat tupo-sopimusten olleen ohi.

– Tuo porvarillisen populismin ja opillisen jäykkäniskaisuuden riemuvoitto johti siihen, että kilpailukykyä jouduttiin lopulta hakemaan hikisellä kiky-sopimuksella, Lipponen sanoi kolumnissaan.

Sdp:n ex-puheenjohtajan mielestä kokoomus ja elinkeinoelämän herrat ovat viemässä Suomea vaarallisille teille.

– Näin oli asioiden kulku. Voisin toistaa Sanna Marinin sanat: saisitte hävetä. Kokoomus oli hallituksessa 2007–2015, jolloin kilpailukyky romutettiin – ja epätoivon vimmalla jouduttiin palauttamaan.

– Kykypuolueen uho ja elinkeinoelämän klaveerilla tramppaaminen on samaa älytöntä kampanjaa. Sen vastakohtana ay-liike on maltillinen ja pääministeri, jolle lyötiin heti kättelyssä propagandistisesti vasemmistolaisuuden leima, korostetun pragmaattinen. SDP edustaa länsimaista sosialidemokratiaa, kokoomus ja elinkeinoelämän herrat ovat viemässä Suomen itäeurooppalaiseen autoritarismiin, Lipponen näki.

Lipponen oli pääministerinä 1995-2003 kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?