Keskustan varapuheen­johtajiksi valittiin Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustan varapuheen­johtajiksi valittiin Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen

Puheenjohtajakisassa kolmanneksi jäänyt Honkonen sai eniten ääniä varapuheenjohtajavaalissa.

Keskustan uudet varapuheenjohtajat (vasemmalta oikealle) Riikka Pakarinen, Petri Honkonen ja Markus Lohi. Äärimmäisenä oikealla keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko­

5.9.2020 20:26 | Päivitetty 5.9.2020 21:45

Keskusta on valinnut varapuheenjohtajansa Oulun puoluekokouksessa.

Varapuheenjohtajiksi valittiin kansanedustajat Petri Honkonen ja Markus Lohi sekä valtiovarainministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen.

Honkonen jäi kolmanneksi puheenjohtajakisassa, mutta hän tuli valittua puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Honkonen sai varapuheenjohtajavaalissa 1 785 ääntä, kun puoluekokouksessa varapuheenjohtajista äänesti 2 095 puoluekokousedustajaa.

Lohen äänisaalis oli 1 640 ääntä ja kolmas varapuheenjohtaja Pakarinen keräsi 1 354 ääntä.

Kisassa olivat mukana myös kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Pasi Kivisaari sekä hartolalainen Jari Tasanen.

Honkonen oli jo entuudestaan keskustan kolmas varapuheenjohtaja. Honkonen valittiin varapuheenjohtajaksi ensi kerran vuosi sitten Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa, kun varapuheenjohtaja Katri Kulmuni nousi puheenjohtajaksi.

Honkonen sai varapuheenjohtajakisassa ällistyttävän äänisaaliin, 85 prosenttia äänestäneistä kirjoitti Honkosen nimen kolmen nimen listalleen.

– Se äänimäärä oli huikea. Lähdin vakavalla mielellä puheenjohtajakampanjaan, sen tein, kiersin Suomea tosissani ja katsoin mihin se riittää. Se ei riittänyt puheenjohtajaksi, mutta halusin jatkaa varapuheenjohtajana. Olen vanhasta puoluejohdosta ainoa puoluesihteerin kanssa, jotka jatkamme puoluejohdossa.

Lohi puolestaan ilmoittautui kisaan vasta puheenjohtajakisan ratkettua.

Lappilainen Lohi ilmoittautui varapuheenjohtajakisaan vasta puheenjohtajakisan ratkettua, koska saman Lapin piirin Kulmuni oli mukana puheenjohtajakisassa.

Lohi siis valittiin varapuheenjohtajaksi ilman kampanjaa.

– Ei paljon pystynyt kampanjoimaan. Piti ladata kolmen minuutin puheeseen ja luottaa siihen, että toiminut kolmatta kautta kansanedustajana ja se on tuonut tunnettavuutta puolueväen keskuudessa, Lohi sanoi.

Kai kampanjaa oli kuitenkin pohjustettu?

– Muutamien tuttujen kesken eri puolilla Suomea on keskusteltu, jos tulisi tilanne, että Pohjois-Suomesta ei ole ketään puoluejohdossa. Olen sanonut, että en sulje pois ja kaikki on mahdollista. En kampanjoinut, koska en halunnut millään tavalla häiritä puheenjohtajakampanjaa, jos olisin varapuheenjohtajakisaan ilmoittautunut samasta piiristä kuin Kulmuni on, Lohi vastasi.

Pakarinen puolestaan palasi keskustan puoluejohtoon. Pakarinen oli varapuheenjohtaja 2012–2014 ja puolueen meppinä 2009–2014, jonka jälkeen hän vetäytyi aktiivipolitiikasta.

– Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, eikä se ole lähtenyt minusta pois. Politiikassa on tervettä, että tehdään välillä jotain muuta. Tein sen ratkaisun perheen ehdoilla. Tulin aika nuorena valittua mepiksi, silloin 27-vuotiaana. Reissasin viisi vuotta Brysselin väliä, kaksi lasta, Pakarinen kertoi.

– Olen seurannut keskustan tilannetta, ja koen että minulla on annettavaa puolueelle. Tämä sattui hyvin, kun valtiovarainministeri Matti Vanhanen pyysi minua kabinettiinsa kesäkuussa. En hetkeäkään miettinyt, vaan irtisanouduin entisestä työstä ja tämä (varapuheenjohtajuus) sopi siihen hyvin, Pakarinen jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?