Ilkka Kanerva tyrmää Li Anderssonin puheet varusmies­palveluksen lyhentämisestä

Li Anderssonin mukaan siviilipalveluksen sekä varusmiespalveluksen kestoa lyhentämällä voitaisiin vahvistaa työllisyyttä jopa usealla tuhannella henkilöllä.

27.8.2020 17:02

Eduskunnan puolustusvalio­kunnan puheen­johtaja Ilkka Kanerva (kok) tyrmää vasemmisto­liiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin ehdotuksen selvittää ase- ja siviilipalveluksen keston lyhentämistä.

Andersson totesi tänään torstaina vasemmistoliiton kesäkokouksessa Hyvinkäällä, että siviilipalveluksen sekä varusmiespalveluksen kestoa lyhentämällä voitaisiin hänen mukaansa vahvistaa työllisyyttä jopa usealla tuhannella henkilöllä.

Kanervan mielestä palvelusaikojen pituuden on kuitenkin perustuttava maanpuolustuksen tarpeisiin.

– Siviili- ja asepalvelus sitoo nuoria ikäluokkia pois työelämästä ja opintojen parista, mutta se on hinta, joka meidän on uskottavasta puolustuksesta maksettava. En lämpene Anderssonin ehdotukselle, Kanerva sanoo tiedotteessa.

Ilkka Kanervan mielestä palvelusaikojen on perustuttava maanpuolustuksen tarpeisiin.

Andersson perusteli palvelusajan keston lyhentämiseen liittyvää työllisyys­potentiaalia Risto Siilasmaan asevelvollisuustyöryhmän laskelmalla.

Siinä varusmiespalvelusajan lyhentymisen 2,3–2,7 kuukaudella arvioitiin vapauttavan muuhun talouteen 7 000 henkilötyövuotta. Anderssonin mukaan tämä tarkoittaisi lyhyellä tähtäimellä arviolta 3 000 hengen työllisyys­vaikutusta.

Li Andersson

Kanervan mukaan Siilasmaan raportissa esitetyt muutokset ovat jo pitkälti toteutuneet osana puolustusvoimauudistusta vuosina 2012–2015.

Puolustusvoimat toteuttaa parhaillaan Koulutus 2020 -uudistusta, jonka yhteydessä palvelusaikoja ja varusmiesten tehtäviä on arvioitu. Palveluksen minimikesto ei kuitenkaan laske kuudesta kuukaudesta, koska varusmiehiltä edellytettävät tehtävät ovat entistä vaativampia.

– Siilasmaan raportissa esitetty neljän kuukauden palvelusaika tarkoittaisi käytännössä sitä, ettei kaikkia joukkoja koulutettaisi valmiiksi varusmiespalveluksen aikana. Tämä vaikuttaisi väistämättä myös koulutettavien joukkojen koheesioon, Kanerva sanoo.

– Varusmiesten palvelusajat on optimoitu nykyisellään siten, että palveluksen kestolla taataan paitsi yksilön osaaminen, myös varusmiesjohtajien kokemus oman joukkonsa johtamisesta. Varusmiespalveluksen keston leikkaaminen heikentää varusmiesten osaamista ja siten kykyämme itsenäiseen puolustukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?